16 Temmuz 2012 Pazartesi

İspanyol Polisi Grevdeki Madenci Eylemcilere Ateş Açıyor (VİDEO-Haber)



İspanyol madencilerin Madrid'e ulaştıkları gün açıklanan yeni kesintilere karşı eylemler giderek yayılıyor. Polis ise eylemleri engellemek için plastik mermiyle hedef gözeterek ateş açtı.

Haftalardır grevde olan İspanyol madenciler, iki ayrı koldan 18 günlük yürüyüşün ardından başkent Madrid'e vardı. Madenciler saldırılara karşı yılmadan yürüyüşlerini sürdürdü.
18 gün boyunca yürüyüşe engel olmak isteyen polis ile çatışan madenciler, her geçtikleri yerleşimden büyük sevinç gösterileriyle karşılandı.
"Ekmek ve çocuklarının geleceği" için mücadele ettiklerini belirten madenciler, kesintilerin sadece kendilerine yönelik yapıldığını vurguluyor. Bankaların devlet eliyle kurtarıldığını belirten madenciler, kendilerine kesintilerin ve işsizliğin reva görüldüğünü belirtiyor.

"Benim gömleğim kırmızı/Yoldaş işçilerin kanından" marşını söyleyerek yürüyüşü tamamlayan madenciler, tüm halkı sokağa çağırıyor. Madenciler, "Kararsız ya da işten atılmış olan diğer işçilere; sokağa çıkın ve sizin olanı savunun. Gelin bize katılın. Kendi kendimize kapitalizmle savaşamayız" diyor.


İspanya'da hükümetin yeni kemer sıkma programına karşı tepkiler sürüyor. Başkent Madrid'de toplanan binlerce kişi, hükümetin yıkım planlarını protesto ederken, polis plastik mermilerle saldırdı.
Merkez sağ hükümetin 2 yılda 65 milyar Euro kesinti öngören paketine tepki gösteren İspanyollar, toplandıkları meydandan ayrılmak istemedi. Meydanı boşaltmaları için eylemcilere saldıran polisler, protestoculardan karşılık gelmesi üzerine plastik mermiyle hedef gözeterek ateş açtı.
Ayrıca meclisin de önünde toplanan eylemciler, başbakan ve milletvekillerini istifaya çağırdı. 
Hükümet karşıtı slogan atan İspanyollar, iktidarda olan merkez sağ Halk Partisi(Partiya Popular) merkezine yürüyüş gerçekleştirdi.
Eyleme katılan bir memur olan Raul Perez, "Bize acı çektiriyorlar. İspanya zor durumda fakat çözüm memurlar üzerinden sağlanamaz. Paraları çalanlar için mali af, bizim içinse maaşların azaltılması. Burada olmanın önemi bu bence ve daha da büyümeliyiz" dedi.

Hiç yorum yok: