25 Temmuz 2012 Çarşamba

Batı Kürdistan'da 'Yüksek Heyet' Heyecanı

Hewler Toplantısı'ndan bir kare
Qamişlo - Batı Kürdistan’da tarihi gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Birçok kentin yönetiminin ele geçirilmesi ardından bölgedeki tüm Kürtleri temsilen Yüksek Heyet kuruldu. Pazar günü de “Kürt Yüksek Heyeti benim temsilcimdir” sloganı ile gösteriler yapılacak.

İçerisinde PYD’nin bulunduğu Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) ile Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS), Salı günü bölgenin en büyük Kürt kenti Qamişlo’da “Kürt Yüksek Heyeti”nin kurulduğunu ilan etti. Aynı günün akşamı Yüksek Heyet ilk toplantısını yaptı.

Halk Meclisi ile diğer bir çatı örgütü olan Kürt Ulusal Meclisi, 9-10 Temmuz tarihlerinde Hewler’de yapılan görüşmelerin ardından güçlerini ortaklaştırma kararı almışlardı. Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani huzurunda imzalanan yedi maddelik Kürt Yüksek Heyeti ve alt komitelerinin kurulmasını öngörüyordu.

Yüksek Heyet’in Kürtleri hem içerde hem de uluslar arası düzeyde temsil edecek. Yüksek Heyet’te Beşi MGRK’den, beşi de ENKS’den olmak üzere toplam 10 kişi yer alıyor.

Bunlar şöyle:

-MGRK’den Salih Müslim (PYD eşbaşkanı), Sinem Mihemed ve Ebdilselam Ehmed (Halk Meclisi eşbaşkanlar), Ronahî Delîl (Halk Meclisi üyesi), Aldar Xelil (TEV-DEM üyesi).

-ENKS’den Ehmed Silêman, Saaud Mele, İsmail Heme, Nasir Alltin İbrahim, Muhiyealltin Şêx Elî.

Toplantıda, heyetin haftada bir kez toplanarak Batı Kürdistan ve Suriye’deki gelişmeleri değerlendirmesi karar altına alındı. Toplantıda ayrıca, eğer olağanüstü bir durum ortaya çıkması halinde Yüksek Heyet’in halklar bir araya gelerek, sorunları halkla birlikte çözüme kavuşturması da alınan kararlar arasında yer aldı. Heyet, ulusal ve uluslar arası düzeyde de diplomatik çalışmalar yürüterek, Kürtleri temsil edecek.

19-22 Temmuz arasında Kobani, Afrin, Dêrka Hemko ve Amude kentlerinin yönetimlerinin ele geçirilmesi arından Yüksek Heyet’in ilanı Batı Kürdistan’da sevinç kaynağı oldu. Kürtlerin Pazar günü saat 21.00’de Batı Kürdistan’ın genelinde “Yüksek Heyet benim temsilcimdir” sloganı ile gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

GÖZLER QAMİŞLO’DA


Bu arada gözler Qamişlo kentinde çevrilmiş durumda. Kent yönetiminin her an Kürtlerin denetimine geçebileceği iddia edilirken, ANF’ye Salı günü açıklamada bulunan PYD lider Salih Müslim “Qamişlo hassas bir bölge” diyerek, kentin durumuna dikkat çekmişti.


ANF

Hiç yorum yok: