21 Temmuz 2012 Cumartesi

Avrupa'da 'Sosyal Patlama' Uyarısı


İspanya ve Yunanistan’da toplumsal tepkiler devam ederken, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Avrupa’daki işsizliğin en büyük kurbanları olan gençlerin öfkesinin yayılabileceği uyarısında bulundu.

Ekonomik kriz giderek derinleşirken, sokaklar da hareketleniyor. İspanya’da bu cumartesi gününe kadar da sosyal tepki devam etti. Ülkenin tüm bölgelerinde işsizler bugün Madrid’e akın ediyor. Sosyal tepkinin Avrupa’nın diğer kalanına da yayılabileceği belirtiliyor.

Alman Bild gazetesine konuşan AP Başkanı Martin Schulz, “Avrupa’da sosyal patlama” uyarısında bulunuyor. Schulz, “İspanyadaki eylemler, büyük genç işsizliği nedeniyle sosyal bir patlamanın Avrupa’yı tehdit ettiğini gösteriyor” dedi.

EURO BÖLGESİNDE 3.4 MİLYON GENÇ İŞSİZ

Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan araştırmaya göre Euro Bölgesi’nde aktif nüfusun yüzde 22.6’sı, yani 25 yaş altı 3.4 milyon genç işsizden oluşuyor. İş pazarına giremediklerinden dolayı “bunalımlı bir kuşak” uyarısında bulunan ILO, bir kuşağın kaybedilebileceğini belirtiyor.

Gençlerin iğreti işlerin mahkumu olmaması için çalışma yapılmasını isteyen ILO, bu konuda Avusturya, Belçika ve Hollanda’nın izlediği iş politikalarının takip edilmesini öneriyor.

İspanya hükümeti ise Cuma günü yaptığı açıklamada 2012 yılı için işsizliğin yüzde 24.6 olacağını belirti.

ILO yürütme kurulu müdürü José Manuel Salazar-Xirinachs’a göre, ''tek çözüm gençleri işe alan şirketler için vergilerin hafifletilmesi ve başka teşvikler ile tecrübe uyumsuzluğunun azaltılması için çaba gösterilmesi, kalifiye formasyon içeren programlar hazırlaması, sermayeye erişim ve sosyal korumanın iyileştirilmesi.''

NOBEL ÖDÜLLÜ KRUGMAN: KEMER SIKMA POLİTİKASI ANLAMSIZ

Paris Match gazetesine konuşan Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Paul Krugman da İspanya’yı vuran ve Avrupa’yı titreten krizi değerlendirdi. Paul Krugman, İspanya konusunda “Endişeliyim. Ekonomi iyileşmiyor. Ve yeni Rajoy hükümetinin açıkladığı yeni kemer sıkma programının hiçbir anlamı yok” dedi.

Borç konusunda İspanya hükümet politikasının hiçbir belirgin etkisinin olmayacağını vurgulayan Krugman, “Buna karşın, zaten yüzde 25 olan işsizliğin artmasına, ücretlerin dondurulması hatta düşürülmesine yol açacak. Yani, Rajoy programı, bir hiç için ya da pek de büyük olmayan bir şey için kan ve gözyaşıdır” dedi.

“Eğer siz İspanyol Başbakanı olsaydınız ne yapardınız?” şeklindeki bir soruya Krugman, şöyle yanıt veriyor: “İtalya Başbakanı Mario Monti ile ittifak yapar ve Almanları görmeye giderek onlara şunu söylerdim: Toplumsal düzeyde ekonomik politikalar değişmezse Euro ölecek.

ROMA İMPARATORLUĞU CANLANDIRILMALI

Krugman, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a ise şunu öneriyor: “Çok da manevra alanı yok. Kamu harcamaları yolu ile ekonomiyi canlandıramaz, aynısını İngiltere ve ABD’ye de öneriyorum. Yapabileceği tek şey, Avrupa’daki güçler dengesini düzenlemektir. Fransa’nın, acı çeken ülkelerin yanında olması gerekiyor. İtalya-Fransa-İspanya olarak Roma İmparatorluğu’nu canlandırmak gerekiyor. Euro ancak Avrupa düzeyinde kurtarılabilir.”


ANF

Hiç yorum yok: