17 Haziran 2012 Pazar

Urfa Cezaevinde Katliam!

İnsan hakları kuruluşlarının sık sık kapasitesinin üstünde mahkumun tutulduğuna ilişkin uyarılarda bulunduğu Urfa Cezaevinde dün gece göz göre göre bir katliam yaşandı. Cezaevinin adli mahkumların kaldığı C15 koğuşundaki bir isyan sonucunda çıkan yangında 13 mahkum yanarak can verdi, 2’si ağır 5 mahkum da yaralandı.

Türk kaynaklarının geçtiği göre cezaevinin C15 koğuşunda Cumartesi gecesi saat 22:45 sıralarında mahkumların isyan başlatarak yatak ve yorganları ateşe vermesi sonucunda yangın çıktı. Gardiyanların ve askerlerin uzun süre müdahale etmedikleri yangın sonucunda koğuşta bulunan 13 mahkum yanarak öldü, 2’si ağır 5 mahkum da yaralandı.
Olayda ölen ve yaralananların tümünün adli mahkumlar olduğu bildirilirken Urfa Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre ölenlerin kimlikleri şöyle: Şükrü Uldes, Fuat Yıldız, Sinan Özalp, Mehmet Satış, Süphi Köksal, Yunus Eskili, Mehmet Emin Gerçek, Hüseyin Kıskaç, Mehmet Kemal Kılıç, Taner Şimşek, Bakır Tek, Mehmet Aslantay, İbrahim Halil Kaya.

Hayatını kaybeden mahkumların cenazelerin tamamen yanmış olmaları nedeniyle ailelerinden kan ve doku örneği alınacağı ve yapılacak DNA testlerinin ardından ailelere teslim edileceği bildirildi.

Yaralıların da tümünün C15 koğuşunda kalanlar olduğu bildirildi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Urfa Valisi Celalettin Güvenç, koğuşta kalan adli tutukluların aralarında çıkan tartışma üzerine kavganın meydana geldiğini ve daha sonra yatakların ateşe verildiğini belirtti. Bunun üzerine büyüyen yangında 13 adli tutuklunun yaşamını yitirdiğini 5'inin de yaralandığını savunan Vali Güvenç, durumu hafif olan 2 tutuklunun cezaevi revirinde tedavi edildiğini 3'ünün ise hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Valinin kavga açıklamasına karşılık olarak aynı cezaevinde tutulan BDP Urfa milletvekili İbrahim Ayhan avukatı İbrahim Benek’e koğuştaki mahkumların cezaevi koşullarını protesto etmek için eşyaları ateşe vererek isyan çıkardığını söyledi. Ayhan olayı katliam olarak nitelendirerek olaydan cezaevi idaresi ve Adalet Bakanlığını sorumlu tuttu.

Cezaevindeki koşullar konusunda kendisinin de defalarca yetkililere başvuruda bulunduğunu ifade eden Ayhan, 5-6 kişilik odalarda onlarca kişinin kaldığını belirtti.

300 kapasiteli Urfa E Tipi Kapalı Cezaevinde 1070 tutuklu ve hükümlü kalıyor. Katliamın yaşandığı C15 koğuşunda da kapasitenin üstünde mahkumun kaldığı bildirildi.

Meksika ziyareti öncesinde bir açıklama yapan Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da koğuşun kapasitesi konusunun araştırılacağını söylemesi dikkat çekti.

Olayın duyulmasının ardından çok sayıda mahkum yakını cezaevi önünde toplanırken asker ve polis kitleye biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Olaylarda yaralananlar ve gözaltına alınanlar olduğu bildirildi.

Hiç yorum yok: