23 Haziran 2012 Cumartesi

'Suriye'nin Faturası Çok Ağır Olacak'

Uluslararası toplum, 16 aydır şiddetin sürdüğü Suriye krizine çözüm bulmakta zorlanıyor. Suriye'deki gelişmeleri yakından izleyen Alman Uluslararası Siyaset ve Güvenlik Enstitüsü'nden Heiko Wimmen'e göre ise 2012'de askeri bir müdahalenin gerçekleşme şansı yok. ANF'nin sorularını yanıtlayan Wimmen, Suriye'deki şiddetin faturasının ağır olacağına dikkat çekerek "Esad rejiminin yıkılmasıyla şiddet duracağını sanmayın" dedi.

En son Meksika'da düzenlenen G-20 zirvesinde batılı liderler Suriye krizine çözüm bulmakta zorlandı. Bir yandan Rusya'nın Esad rejimine silah satışını sürdüreceğini açıklaması, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin Suriyeli muhalif gruplara gönderdiği silahların El Kaide'nin eline geçme korkusu, diğer yandan da toplu katliam haberleri.

Şiddet olaylarının başladığı Mart 2011'den bu yana Batılı medyaya göre 15 binden fazla insan hayatını kaybederken, uluslararası gözlemcilere göre ise askeri bir müdahale ve sonrasında yaşanacak gelişmeler şiddetin önüne geçemeyecek. Suriye'deki son katliamları 1999 yılında Cezayir'deki toplu katliamlara benzeten Alman Uluslararası Siyaset ve Güvenlik Enstitüsü'nden Ortadoğu uzmanı Heiko Wimmen, "Ancak Batı’da hiç kimsenin şiddeti durdurma konusunda fikri yok" dedi.

'SURİYE'NİN SAVUNMA SİSTEMİ BİLİNMİYOR"

Suriye'de muhalif grupların da şiddet uygulandığını savunan Wimmen "Son raporlara göre Suriye ordusu mensubu 3-4 bin insan hayatını kaybetti. Sivil kayıplara bunu da eklemek gerekiyor. Bombalı saldırılar, toplu katliamlar gerçekleşiyor. Fakat hepsi faili meçhul kalıyor. Taraflar birbirini suçluyor" diye konuştu. Askeri bir müdahalenin şimdilik Batı’nın gündeminde olmadığını söyleyen Ortadoğu uzmanı Wimmen, bu konuda ise şu varsayımlarda bulundu:

"Uluslararası toplum operasyon konusunda henüz anlaşmış değil. En önemlisi de hiç kimse sorumluluğu üstlenmeye hazır değil. Irak savaşından farklı olacağı da kesin. Çünkü operasyon güçlerinin nasıl bir savunmayla da karşılaşacağı belli değil. Rusya açık bir şekilde Suriye ordusunun hava savunma gücünü güçlendiriyor. Operasyon için bugün karar çıksa bile, başlaması ayları bulacak. Bu yüzden bu yıl içinde askeri müdahalenin şansı yok."

'ESAD, SONUNA KADAR İKTİDARDA DİRENECEK'


Suriye'de Libya'da olduğu gibi bir cephe savaşının da mümkün olmadığını belirten Alman Uluslararası Siyaset ve Güvenlik Enstitüsü gözlemcisi Wimmen "Eğer hava saldırısı Sırbistan'da olduğu gibi rejimin gözünü korkutmak amacıyla yapılsa bile, bunun ne kadar süreceği belli değil. Belki böyle bir hava operasyonu aylarca sürecek ve bu daha fazla insanın kaybına mal olacak" diye konuştu.

Esad'ın sonuna kadar iktidarda kalmak için çabalayacağını belirten Wimmen "Çünkü iktidarı bırakmanın sonunu getireceğini çok iyi biliyor. Esad, her şeyden önce uluslararası ceza mahkemesi ile çalışmayan bir ülkeyi tercih edecek. Gideceği ülkenin de sonuna kadar onu koruyacağından emin değil. En yakın dostu İran yönetimi bile onun Suriye'de kalmasını istiyor" dedi. Esad'ın hala yenen tarafta olduğunu düşündüğüne dikkat çeken Wimmen, rejimin yıkılmasından sonraki süreç hakkında ise şu öngörülerde bulundu:

"ORDU MENSUPLARI İÇ SAVAŞI TETİKLEYECEK"

"Suriye ve Ortadoğu'yu yıllardır izleyen birisi olarak söylüyorum; Esad rejiminin yıkılmasıyla şiddetin duracağını sanmayın. Tersine, şiddet daha fazla tırmanacak. Farklı etnik ve dini gruplar arasında faturası Irak'tan daha ağır olabilecek iç savaş çıkabilir. Hatta rejimin yıkılmasıyla Suriye ordusundan bazı kesimler şiddeti körükleyecek girişimlerde bulunabilir.

Ayrıca Irak'tan daha fazla bölge güçleri Suriye'yi karıştıracak. Tüm bu olasılıklar göz önüne alındığında Suriye için oldukça umutsuzum. Kısacası şunu söyleyebilirim; Suriye'de Esad rejiminin değiştirilmesi, diğer Arap ülkelerinin aksine faturası çok ağır olacağı kesin."


Bilimsel araştırmalar için 1990'dan 2009 yılına kadar Ortadoğu ülkelerinde yaşayan Heiko Wimmen, Almanya'nın önde gelen Suriye uzmanlarından. 1997-2002 yılları arasında ise Beyrut'ta serbest gazeteci olarak çalışan Wimmen, 2004-2009 yılları arasında Heinrich Böll Vakfı'nın Ortadoğu Bürosu'nda yöneticilik yaptı. Wimmen, merkezi Berlin'de bulunan Alman Uluslararası Siyaset ve Güvenlik Enstitüsü'nün "Arap Ülkelerinde Sosyal Değişim" projesinin koordinatörlüğünü yapıyor.


ANF

Hiç yorum yok: