23 Haziran 2012 Cumartesi

Gül Temkinli: Sınır İhlali Uçağın Hızından Olabilir!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye karasularında düşürülen Türk savaş uçağı konusunda yaptığı açıklamada, “Jet uçaklarının deniz üzerinde uçarkenki sürati düşündüğünüzde, sınırlara kısa mesafeli olarak girilip çıkılması rutindir biraz” diyerek sınır ihlali yapılmış olabileceğini söyledi.

Malatya'dan kalkan savaş uçağının Cuma günü öğle saatlerinde Suriye karasuları içerisinde düşürülmesi ardından Türk hükümeti temkinli açıklamalarda bulunuyor.

Mart 2011’de başlayan ayaklanmalar ve şiddet olayları konusunda en sert açıklamaları yapan Türkiye, uçağın Suriye tarafından düşürüldüğünü resmen kabul ettikten sonra, tansiyonu aynı şekilde yükseltmemesi dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Gül, Yamula Barajı kıyısındaki Kayseri Marina'da Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin brifing toplantısına gelişinde gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtladı.

Gül şöyle konuştu: “Uçağın düşürüldüğü kesin. Her şey netleşsin diye biz daha erken bu açıklamayı yapmadık. Çünkü bunlar neticeleri çok olan şeylerdir. Uçağın düşürüldüğü yerin kesin tespiti yapılmak üzere, ondan sonra ne gerekiyorsa yapılacaktır. Jet uçaklarının deniz üzerinde uçarkenki sürati düşündüğünüzde, sınırlara kısa mesafeli olarak girilip çıkılması rutindir biraz. Ege'de Karadeniz'de başka yerlerde bunlar rutin şeylerdir. Kötü niyet içermeyen, uçakların süratinden dolayı elde olmadan olan şeylerdir. Acaba öyle mi oldu, yoksa tamamen kendi karasularımızda mı oldu, bunlar ortaya çıkacak. Bunlar neticeleri ağır olan konular olduğu için daha detaylı açıklamaları erkenden yapılamıyor. Her şey ortaya çıktıktan sonra ne gerekiyorsa yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın.”

Suriye ile temas olup olmadığının sorulması üzerine, telefon temaslarının olduğunu belirten Gül, “Biz, güvenlik olmadığı için Suriye'den temsilcilerimizi çektik. Bu, temasın hiç olmadığı anlamına gelmez” şeklinde konuştu.

Gül, pilotların aranmasının devam ettiğini ifade ederken, karanlık olduğunda hava unsurlarının devreden çıktığını ancak denizden aramaların devam ettiğini söyledi. Gül, “Uçağın parçaları bulundu biliyorsunuz, onlar tespit edildi. Günün aydınlanmasıyla hem karadan hem denizden arama devam ediyor. İnşallah pilotlar sağ bulunurlar. Şu anda birinci önceliğimiz bu” diye ekledi. 


ANF

Hiç yorum yok: