16 Haziran 2012 Cumartesi

Fransa: Rusya ile Esad Sonrası Tartışılıyor

Medvedev - Esad
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Beşar El Esad sonrası dönemi hazırlamak için Rusya ile tartışma halinde olduklarını söyledi.

France Inter radyosuna konuşan Laurent Fabius, “Ruslar da Beşar El Esad şahsına bağlı değil. Bir tiran ve bir katil olduğunu, bu diktatöre bağlanmanın kendilerini de zayıflatacağını görüyorlar” dedi.

Ancak, Rusların Başar El Esad giderse kimin yerine geleceği konusunda hassas olduklarını sözlerine ekleyen Fabius, “Tartışmalar bunun üzerine yürütülüyor” dedi.

Dışişleri Bakanı, muhalefet konusunda ise “Muhalefetin sorumlularının kimler olacağını ayrıştırmak gerekecek ve sonra, her ne kadar üzüntü verici olsa da, eski ekibe ait olan bir kısım insan da muhtemelen olacak ama ön planda değil” dedi.

Suriye, Mart 2011’den bu yana şiddet sarmalı içerisinde. Batılı ülkeler ile Türkiye ve Katar ikilisinin desteklediği, eğittiği ve finanse ettiği muhalif gruplar, Suriye’de halkın sempatisini henüz kazanamadı. Kapsayıcılığı da daha çok Müslüman Kardeşlerin gölgesi altında kalmış durumda.

Son olarak, bir Kürdün Ulusal Konsey’in başına getirilmesi de, konseyin başta Kürtler olmak üzere ülkede yaşayan diğer etnik ve dini azınlıkları da kendisine çekeceği yönünde herhangi bir gelişmeye yol açmadı. Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın kendi kontrollerinde tutmaya çalıştığı, istihbarat örgütlerinin yönlendirdiği bu muhalif gruplar, mevcut durumda kitle desteğinden yoksun durumdalar.
Rusya ve Çin ise BM Güvenlik Konseyi’nde, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri ile Arap Birliği’nin dayattığı müdahaleleri veto ediyor.

Hiç yorum yok: