16 Haziran 2012 Cumartesi

Dünya Aydınları: Yanıldık, Türkiye'den Endişeliyiz!

İstanbul- Bilgi Üniversitesi'nde geçtiğimiz günlerde düzenlenen "Düşünce Özgürlüğü için 8. İstanbul Buluşması"nda çok sayıda uluslararası kuruluş, AKP'nin Türkiye'de basına yönelik politikalarını eleştirdi. Noam Chomsky, Tarık Ali gibi isimler Türkiye'deki durumu "büyük bir hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi.

Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıyı düzenleyen uluslararası kuruluşlar bir bildiri yayınladılar. İmzacıları arasında; Uluslararası Af Örgütü, Madde 19, Özgürlük Evi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Sansür Endeksi, Uluslararası Yayıncılar Birliği, Uluslararası PEN, Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Dünya Radyo Yayıncıları Birliği'nin de bulunduğu kuruluşlar, gazetecilerin yargılanmasını ve tutuklanmasını kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Bildiride, Türkiye'de ifade özgürlüğü önündeki yasal ve idari engellerin hala var olduğuna dikkat çekilerek, "Gazetecilerin, yazarların, yayıncıların, akademisyenlerin, öğrencilerin, sanatçıların, sendikacıların, politikacıların ve düşüncesini şiddet kullanmaksızın ifade eden insanların bu ifadeler nedeniyle takibata uğraması, yargılanması, tutuklanması ve hapsedilmesini endişe ile izliyor ve kınıyoruz" denildi.

Türkiye'nin adını ifade özgürlüğünün ihlal edildiği ülkeler listesinde yer aldığının belirtildiği bildiride, Başbakan Erdoğan'a da tepki gösterildi: "Kendisi de bir zamanlar düşünce suçlusu olan ve bu nedenle kendisine de destek olduğumuz Başbakan Erdoğan ve hükümetinden, bu duruma bir an önce son verilmesini ve Türkiye'nin ifade özgürlüğü konusunda komşularına ve dünyaya örnek bir ülke haline gelmesini istiyoruz."

DÜNYANIN ÖNDE GELEN DÜŞÜNÜRLERİNDEN MESAJLAR

Bildiriye dünyanın tanınmış profesör, yazar ve aktivistleri de destek verdiler. Türkiye'de basın özgürlüğünün kısıtlanmasını gönderdikleri mesajlarla kınayan profesörlerden ABD'li Noam Chomsky, şunları iletti: "Türkiye'de baskılardaki son keskin yükseliş, hem bizzat kendisi olarak hem de 1990'ların karanlık dönemi sonrasındaki umut verici gelişmeleri tersine çevirdiği için çok üzücü. Bu gelişmeler, devletin şiddet ve terörüne karşı direnenlerin cesaret ve birliğinin mükafatıydı. O zaman mücadeleden kaçmayan ve bugün de aynı kararlılık ve bağlılık içinde üstlenmeye hazır olanlar, büyük bir saygıyı ve desteği hak ediyor."

Meksikalı gazeteci Lydia Cacho ise mesajında, şunları kaydetti: "Biz gazetecilerin ve yazarların sesi her yerde kısılmaya çalışılıyor. Ama Meksika, Rusya ve Türkiye gibi bazı ülkelerde sayılar yükseliyor. Dünyada net olarak biliniyor ki Türkiye'de yetkililer, uluslararası yükümlülükleri olan ifade özgürlüğünü güvence altına almakta tutarlı biçimde başarısız. Bütün dünyadaki yazarlar ve gazeteciler, hükümetleri ifade özgürlüğünü gerçekleşmemesinden sorumlu tutmak için hep beraber hareket ettiğimiz zaman daha güçlüyüz. Gazetecilere yönelik şiddete karşı geniş stratejiler uygulamak ve dokunulmazlık sağlamak için, hep birlikte daha etkiliyiz. Sağ, özgür ve sansürsüz; susturulamayacağız. Çünkü ölmüş arkadaşlarımız bile yazdıkları kelimelerde yaşıyorlar. Vazgeçmeyelim, sesimizi dünyadaki herkese ulaştırana kadar."

ABD'li roman yazarı, şair ve senarist Paul Auster, Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda 'kusurlu' olduğuna değinerek, "Ülkelerimizdeki, her ülkedeki, koşulları iyileştirebilmemiz için sansürsüz ve hapse atılma tehlikesi olmadan konuşma ve yayınlama özgürlüğünün bütün kadın ve erkekler için kutsal bir hak olduğuna kuvvetle inanıyorum" dedi.

TARIK ALİ: YANILDIK!

Pakistanlı gazeteci-yazar Tarık Ali'nin toplantıya gönderdiği mesaj da yayınlandı. Tarık Ali, Türkiye'deki gelişmelerin kendisini 'derinden endişelendirdiğini' belirterek, AKP'nin kendilerini yanılttığını vurguladı: "...Demokratik hükümetlerin gelişiyle ümitlenmiştik, her şey değişecek diye, varolan bütün sorunlar, özellikle de Kürt halkıyla ilgili ama yalnızca onları ilgilendiren değil, sendikacılar, solcuları ilgilendirenler de çözülecek sanmıştık. Çünkü özellikle soğuk savaşın bitmesiyle bu tür davranışlar için gerek kalmamıştı. Oysa gazetecilere saldırılar, yazarlara saldırılar, Türk hükümetlerinin birbiri peşi sıra başarısızlıklarının sürmesi özellikle de Kürt sorunuyla ilgili iyi bir çözüme ulaşılamaması büyük bir hayal kırıklığıdır.

Hiç yorum yok: