17 Haziran 2012 Pazar

Bakan Ergin: Tadilat vardı, o yüzden..

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile AKP Urfa Milletvekili ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 13 kişinin yanarak can verdiği Urfa E Tipi Cezaevi'nde incelemelerde bulundu. Bakan Ergin, olayı, “Cezaevinde geçtiğimiz aylarda bir tadilat başlatıldığını ve tadilat yapılan bölümdeki tutuklu ve hükümlülerin diğer bölümlere aktarılması nedeniyle sıkışlık yaşandı” şeklinde yorumladı.

Adalet Bakanı S Ergin ile Çalışma Bakanı Çelik, 13 kişinin yanarak can verdiği Urfa E Tipi Cezaevi’nde yaptıkları inceleme ardından basın toplantısı düzenledi. Adalet Bakanı Ergin, kimlik tespiti çalışmaları sonrasında cenazelerin ailelere teslim edileceğini belirterek, yaşamını yitirenlerin isimlerini açıkladı: Şükrü Uldes, Fuat Yıldız, Sinan Özalp, Mehmet Satış, Süphi Köksal, Yunus Eskili, Mehmet Emin Gerçek, Hüseyin Kıskaç, Mehmet Kemal Kılıç, Taner Şimşek, Bakır Tek, Mehmet Aslantay, İbrahim Halil Kaya.

Ergin, 5 tutuklunun da yaralandığını, 4'ünün taburcu edildiğini, yaralı bir tutuklunun tedavisinin devam ettiğini ekledi. Ergin, tutuklu ve hükümlülerin aileleriyle telefonda görüştürüldüğünü ve açık görüş yaptırılacağını duyurdu.

Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını söyleyen Bakan Ergin, "Hiçbir husus gözardı edilmeksizin bu tahkikatlar sonuçlandırılacak ve kamuoyu ile paylaşılacaktır" dedi.

Bakan Ergin olayla ilgili olarak, C-15 koğuşundan duman sızdığı tespit edilmesiyle derhal müdahale edildiğini ileri sürerek, mahkumların kapının önüne yatak süngerlerinden barikat oluşturarak bunları ateşe verdiklerini belirtti. Koğuşta bulunan 18 mahkumdan sağ kurtulan beşinin bu ilk müdahale sırasında kurtarıldığını aktaran Adalet Bakanı, üst kattaki mahkumlara ise ranzalardan barikat kurulması nedeniyle ulaşılamadığını söyledi.

Bir gazetecinin, cezaevinin kapasitesinin çok üzerinde olduğunu hatırlatması üzerine Bakan Ergin, Türkiye'deki cezaevlerinin kapasitesi konusunda bir problem olduğunu söyledi. Ergin, bölgeler arasında da farklar bulunduğunu, batıda daha rahat, Doğu ve Güneydoğu'da dolululuk oranlarının daha fazla olduğunu kaydetti. Bu ‘problemi’ aşmak için daha önce bir eylem planı açıkladıklarını hatırlatan Bakanı Ergin, sorunun çözümünü "yeni cezaevleri" olarak göstererek 1196 yeni cezaevi yapacaklarını kaydetti.

Bazı cezaevlerinde açık, bazı yerlerde ise kapasite fazlası olduğunu kaydeden Ergin, yeni cezaevinin yanı sıra bir diğer "çözüm" önerisini "bunları dengelemek" olarak açıkladı. Ergin, nakiller konusunda bu sefer de ailelerin itirazları olduğunu söyledi, sürgün sevklerin yoğunlukla yaşandığı bilinmesine rağmen, gönüllülük esasına göre nakiller yapıldığını ileri sürdü.

Urfa Cezaevi'ne ilişkin özel bir durum olduğunu, buranın kapasitesinin 600 kişi olduğunu söyleyen Ergin, cezaevinde geçtiğimiz aylarda bir tadilat başlatıldığını ve tadilat yapılan bölümdeki tutuklu ve hükümlülerin diğer bölümlere aktarılması nedeniyle sıkışlık yaşandığını söyledi. Ergin, 10 Temmuz'dan sonra kısmen rahatlık yaşanacağını savundu.

600 kişilik Urfa E Tipi Cezaevi'nde 1200 tutuklu ve hükümlü kalıyor. Tutuklu ve hükümlülerin, koşullara isyan ederek yatakları ateşe verdiği belirtilmişti.

Hiç yorum yok: