16 Haziran 2012 Cumartesi

AKP'de Cumhurbaşkanlığı Çatlağı Büyüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yardımcısı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ikinci kez seçilmesine olan karşıtlıklarını ifade etti. Bozdağ, “Mahkeme’nin görev süresine ilişkin 7 yıl kararı doğru. Ancak ikinci kez seçilme kararı Anayasa ’ya aykırıdır” dedi.

Erdoğan klanı ile Gül arasında cumhurbaşkanlığı konusundaki anlaşmazlık giderek daha açık bir şekilde kendisini dışa vuruyor. Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde 11. Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıl olduğuna hükmederken, eşitlik ilkesi gereği ikinci kez seçilmesinin de önünü açmıştı.

Karar ardından Abdullah Gül herhangi bir yorum yapmazken, Erdoğan ekibinden karara itiraz geldi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Mahkeme’nin görev süresine ilişkin 7 yıl kararı doğru. Ancak ikinci kez seçilme kararı Anayasa ’ya aykırıdır. Mahkeme’nin ya tamamen iptal etmesi ya da tamamen reddetmesi gerekirdi. Ve tabii ki mahkemenin gerekçeli kararını bilemiyoruz. Anayasa Mahkemesi seçme ve seçilme hakkını veya eşitlik ilkesini düşünmüş olabilir. Ancak Anayasa ’da ikinci kez seçilememe hükmü varken bu hükmü görmemezlikten gelmesi de düşünülemez. Gerekçeli kararı gördükten sonra daha iyi değerlendirebiliriz" dedi.

ERDOĞAN, GÜL’ÜN ÖNÜNÜ KAPATMAK MI İSTİYOR?

Bozdağ, gazetecilerin “ Peki bu karardan sonra ne olacak?" sorusuna “Türkiye yoluna devam edecek. 2014’e vakit çok" şeklinde yanıt vermesi, Erdoğan klanının Gül’ün önünü tıkayabileceği sinyali olarak değerlendiriliyor.

EV HAPSİ KONUSUNDA ÜÇ YARDIMCIDAN FARKLI AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, PKK’nin silah bırakması halinde Öcalan’a ev hapsinin konuşulabileceği konusunda ise Bozdağ şöyle dedi: Bozdağ, “Sayın Arınç’ın açıklaması bir takım şartların tahakkuku halinde konuşulabilir. Terör örgütü silah bırakırsa daha iyi konuşulabilir" dedi.

Erdoğan’ın iki yardımcısı “konuşulabilir” derken, bir yardımcısı da “gündemimizde yok” dedi.

Arınç’ın Cuma günü yaptığı açıklamadan sonra bugün ev hapsi konusunda bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’tan geldi. Atalay, “Gündemimizde böyle bir konu yok” dedi

Bülent Arınç ev hapsi konusunda şunları söylemişti: "Bunları Leyla Zana da başka arkadaşlar da dile getiriyor. Bu tek başına dikkate alınacak bir konu değil. Belki bir yol haritasıyla ya da yapılması gerekenler sırlamasında terörün terör örgütünün silah bırakmasıyla başlayacak bir sürecin içerisinde dikkate alınacak bir konu olabilir. Yoksa bugün için bunun bir geçerliliği yok. İmralı'daki kendi günlük hayatına devam ediyor. Çünkü eğer bu örgütün bir talebi olarak geliyorsa, bunu yapmamız halinde bile örgüt bu günkü şiddetten vazgeçmeyecektir. Öncelikle sayın başbakanımızın ve kuzey Irak'taki otonom yönetimin de onlara hatırlattığı gibi koşulsuz olarak silah bırakmaları, eylemlere son vermeleri bundan sonrasını da birlikte düşünmeleri gerekiyor. Bu tek başına sadece bir taleptir. Bunun üzerinden siyaset yapacaklarını düşünüyorum. Bu çok samimi değil. Şunlar, şunlar, şunlar ile birlikte ama başında da örgütün tamamen silah bırakması ve eylem yapmaması durumunun kabullenmesine bağlı olarak konuşulabilir."

Hiç yorum yok: