13 Haziran 2012 Çarşamba

4+4+4 Eğitim Sistemi İle Çocuk İşçi Yaşı 13’e Düşecek

Türkiye genelinde çocuk işçiliği gün geçtikçe artıyor. Yapılan araştırmalara göre en az 42 bin çocuğun sokaklarda yaşadığı ve çalıştığı Türkiye’de, gayri resmi rakamlar bu rakamın çok üzerinde. Bir yandan, işverenin ucuz ve uysal emek istemesi, öte yandan yoksulluktan ve güvencesizlikten kurtulmak için çocuğunun emeğine gereksinme duyma. Daha da ötesi, kamu gücünün sosyal politikalardan cayma ve kaçma eğilimi çocuk işçiliğinin önünü hızla açıyor.

12 Haziran “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” olması nedeniyle Ankara’nın birçok yerine “Çocuklar çalışmaz, oyun oynar” yazılı pankart asan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Behice Eren Çocuk ve Gençlik Merkezi, Ankara sokaklarında gece geç saatlere kadar çalıştırılan, sanayi bölgelerinde çalışan, tarım işçiliği yapan çocukları görmüyor.

“Çocuklar oyun oynar” pankartına imzasını atan bakanlık, yine Pozantı cehenneminde vahşeti yaşayan çocukları, polis kurşunuyla öldürülen, Roboski’de TSK’ya ait F-16 uçaklarıyla üzerlerine bomba yağdırılarak katledilen çocukları görüyor mu? Bakanlık, katledilen, cezaevlerine gönderilen o çocukların oyun oynama haklarının ellerinden alındığını farkında değil mi?

Son olarak yapılan 4+4+4 düzenlemesiyle çocuk işçiliğin önü açılırken, Türkiye Ulusal Çocuk Strateji Belgesi'ni imzalayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, çocuk işçiliğinin önüne geçmek için ne yapıyor?

Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu'nca imzalanan strateji belgesinde, çocuğa saygı kültürü, medeni haklar ve özgürlükler, çocuğun sağlık ve sosyal güvenliği, aile ve çocuğa yönelik özel koruma hizmetleri, çocuk hakları öğretimi ve bilim, çocuk adalet sistemi, çocuk dostu medya ile denetleme, izleme ve değerlendirme sistemi gibi başlıklar bulunuyor. Ancak Türkiye’de, oyun oynama hakları ellerinden alınan yüzlerce çocuk cezaevlerinde, binlerce çocuk ise sigortasız olarak çalıştırılıyor.
4+4+4 ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız ANF’ye yaptığı değerlendirmede, devletin çocuk işçiliğinin önüne geçme noktasında bir çalışma yürütmediğini aksine bunun önünü açan düzenlemeler yaptığına işaret etti.

Türkiye’de mevcut olan krizi aşmanın yolu olarak ucuz emek gücü olarak nitelendirilen çocuk emeğinin kullanıldığına dikkat çeken Yıldız, çocuk işçiliğinin her geçen gün arttığının da altını çizdi.
Yıldız, “Son olarak yapılan 4+4+4 düzenlemesiyle çocuk işçilik yaşı fiilen ortaokulun bitiş yaşı olan 13′e düşecek. Giderek yoksullaştırılan ailelerin okutamadığı çocuklar çalışma yaşamına itilecektir” dedi.

4+4+4′ün çocuk işçiliği açısından olumsuz sonuçları yakın dönemde istatistiklere de yansıyacağına işaret eden Yıldız, Mardin’in Midyat ilçesi Sivrice Köyü’nde 14 yaşındaki kız çocuğunun intihar ettiği olayı hatırlattı. Yıldız, bu olayın çarpık eğitim sonucu yaşandığını söyledi.

Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, Ankara’nın çeşitli yerlerine astığı yerine “Çocuklar çalışmaz, oyun oynar” yazılı pankartı ise gülerek karşıladı. Yıldız, “Bu pankartı Eğitim Sen asabilir. Bu ülkede çocukların çok erken yaşta büyük sorumluluklar kaldırmaları isteniyor” ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok: