4 Mayıs 2012 Cuma

Sütü Bozuk AKP Örtbas Peşinde

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü ''Okul Sütü Akıl Küpü'' projesi kapsamında ilk gün dağıtılan sütleri içen öğrenciler zehirlendi. Türkiye çapında 32 bin 500 okulda dağıtılan sütler ilk günde 13 şehirde yaklaşık bin 500 öğrenciyi hastanelik etti.

Arınç: Büyütmeye gerek yok!

Devlet yetkilileri ise daha çocuklar hastanedeyken sütleri savunmaya başladı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yaşananların zehirlenmeden değil, süte karşı hassasiyetten kaynaklandığını söyledi. Hemen ardından Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç teşhisi koydu: "İlk kez içildiğinden, aşırı doz nedeniyle rahatsızlanmış olabilirler. Büyütülecek bir şey yok."
 
Akdağ: Hazımsızlık

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da okullarda süt dağıtımı sonrası rahatsızlanan çocuklarla ilgili, "Bizdeki veriler, genel anlamıyla süt hassasiyetine, süt şekerine karşı hazımsızlığa işaret ediyor" dedi.

Yetkililerin açıklamaları tepki toplarken, birçok kentte il milli eğitim müdürlükleri ve valilik kararıyla süt dağıtımı durduruldu. Tarım Bankalığı süt dağıtımı ile ilgili teknik ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.

BDP: Meclis araştırsın

BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, ihale aşamasından dağıtım aşamasına kadar tüm evrelerinin incelenmesi amacıyla Meclis Başkanlığı'na Meclis Araştırması açılmasını önergesi verdi. Baluken, önergesinin gerekçesinde Diyarbakır Valisi ve Bülent Arınçı'ın açıklamalarına da yer verererek eleştirdi. Süt dağıtımı başlamadan önce Gıda ve Tarım Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada piyasa arz fazlası sütün dağıtılacağının ifade edildiğine işaret eden Baluken, "Bozuk sütün dağıtılmış olma ihtimali de bu açıklama göz önüne alınınca artmış bulunmaktadır’’dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sosyal Politikalar Sağlık Grubu da bozuk sütlerle ilgili "Hükümet yandaşlara yeni bir rant alanı oluşturmak adına çocuklarımızın sağlığını tehlikeye atıyor" dedi.

Bakan istifa etsin

AKP'ye Türk Tabipleri Birliği ve Eğitim Sen de tepki gösterdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlık Kolu Başkanı Cavit Işık Yavuz, okullarda dağıtılan sütten kaynaklı zehirlenmelere ilişkin, "Her gün binlerce çocuk evlerinde süt içiyor, ancak hastanelik olmuyor. Okullarda çocuklar sütü içtikten sonra hastanelik oluyorlar ise süt sorunludur" derken, Eğitim Sen ise Bakan Ömer Dinçer'in yaşanan sorunlardan dolayı istifa etmesini istedi. Sendika, Okul Sütü Akıl Küpü projesininin de mevsimsel süt arzı fazlalığını gidermek ve süt üreticileri ile sanayisini desteklemek amacını da taşıdığına dikkat çekti.

İstanbul'da ise Halkevleri üyeleri, tepkilerini Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaparak gösterdi. Eylemde açılan Başbakan Erdoğan ve Eğitim, Sağlık ve Tarım bakanlarının fotoğrafları ile bir ineğin fotoğrafının yer aldığı "Suç sende değil, bunlarda" yazılı döviz dikkat çekti. Grup adına konuşan Maside Şengül, "Dağıtılan sütler yandaş firmaların fazlası" dedi. 

Hiç yorum yok: