10 Nisan 2012 Salı

Türkiye Nükleer Silaha Koşuyor!

“Bölge ve dünya pazarlarında savaş gücüne dayanarak pazar elde etme” arayışındaki Türkiye’nin Çin gezisi, ilginç yorumlara neden oldu. İngiliz basını Başbakan Erdoğan’ın Çin gezisini nükleer silah elde etmek amacı taşıyan hükümetin Çin’e Karadeniz’de tesis kurdurma çabası olarak değerlendirdi.
 
Türkiye nükleer silaha koşuyor!

İngiliz basını,
“Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Çin gezisinin en önemli gündem maddesinin nükleer santral kurma yarışı olduğunu” yazdı. Financial Times, “Çin proje için hükümet teminatı istemiyor ve finansmanını kendisi sağlama vaadinde bulundu. Buna karşılık Güney Kore, teminat istiyor, Tokyo elektrik şirketi Fukuşima felaketi sonrası projeden çekildi, Toshiba ise hâlâ ihale üzerinde çalışıyor.” diye kaydetti.

‘Barışçıl’ kisvesi altında...


“Çin’in Karadeniz kıyısında (Sinop) kurulacak santral için öne çıkması, nükleer şirketlerinin bu sektörü küresel düzeyde yeniden şekillendirmekte ne kadar iddialı olduğunun bir göstergesi”
yorumunu yapan gazete, Çin’in ülke dışında şimdilik sadece Pakistan’da santral yaptığını, ama yeni reaktör üretiminde dünyanın en büyüğü olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Çin’in girişimi bu hafta Erdoğan’ın Pekin ziyaretinde imzalaması beklenen barışçıl nükleer işbirliği anlaşmasıyla daha da güç kazanacak, zira bu herhangi bir anlaşma için nihai olmasa da gerekli bir adım.” Buna karşılık Çin’in devlet şirketlerinin dış ihalelerinin önerebildikleri reaktör modellerinin sınırlı olmasıyla sekteye uğradığını kaydeden Financial Times, Çin’de kullanılan daha gelişmiş modellerin telif hakları dolayısıyla ihraç edilemediğini belirtiyor.
 
Suriye’yi ver nükleeri al!

Sinop’a nükleer tesis kurulması ve Suriye politikasında uyum
için Başbakan Erdoğan’ın ziyaretini değerlendiren Çin basını, ziyaret için “milat hükmünde” değerlendirmesini yaptı. Nükleer santral ihalesi karşılığında Suriye’yi “isteyen” Erdoğan’ın 3 günlük Çin ziyaretini yorumlayan Çin basını, bu ziyaretin çok önemli bir dönüm noktası olduğunu ileri sürüyor. Doğu gazetesinde yer alan yorumda, “Erdoğan’ın ziyaretinin iki ülke ilişkileri açısından hakiki manada ‘balayı dönemi’ne girildiğinin göstergesi olduğu” ifade edilirken, “Yükselen ekonomisi ve siyasi istikrarıyla Ortadoğu’nun model ülkesi konumunda olan Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinin son derece büyük önem taşıdığı” iddia edildi.

Fınghuang TV’nin internet sitesinde, ziyaretin
“Türkiye’nin yüzünü, Batı’dan Doğu’ya çevirdiğinin simgesi mahiyetinde olduğu” yorumu yer alırken, karşılıklı sorunların çözümünde yapıcı ve aktif tavır koymakta kararlı iki ülkenin ilişkilerinde artık flört döneminin bittiğini ve tarafların sorumluluklarının farkında olduğu” ifadesi kullanıldı.

Suriye sorununda tarafların fikir alışverişi yapacağını
belirten Çin basını, bu yıl Türkiye’de Çin yılı ve gelecek yıl da Çin’de Türkiye yılı olduğunu hatırlatarak, ‘Türkiye-Çin ilişkisini Suriye bozamaz’ mesajı vermeye çalıştı.

Özgür Gündem

Hiç yorum yok: