19 Nisan 2012 Perşembe

Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu Moskova'da...

Demokratik Birlik Partisi (PYD)'nin de içinde yer aldığı Suriye muhalefetinden bir heyet, Moskova'da görüşmeler yaptı. Dışişleri Bakan Sergey Lavrov ile görüşen heyet, Suriye'de demokratik değişimin sağlanması için Moskova'dan destek istedi. PYD Başkanı Salih Muslim Mihemed ise ‘’Annan Planı olumlu ancak sonuçlarının belirsiz’’ dedi.

Aralarında PYD Başkanı Salih Muslimin ve Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu üyelerinin bulunduğu Suriye muhalefetinden bir heyet Rusya'nın başkenti Moskova'da bir dizi temasta bulundu. Heyet, Kremlin Ortadoğu özel temsilcisi Mihail Bogdanov, parlamentonun alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov ve Dışişleri Bakan Sergey Lavrov ile bir dizi görüşmede bulundu.

Görüşmelerde Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Hassan Abdülazim, Annan planının başarısız olması halinde askeri müdahalenin kaçınılmaz olacağına dikkat çekti. Esed yönetimi ile müzakere masasına oturmalarının imkânsız olduğunu ifade eden Abdulazim, “Bizim için bu kabul edilemez. Rüşvet ve yolsuzluğa bulaşmış görevlilerle müzakere masasına oturamayız” dedi.

Rusya ile ilişkilerini koruyacaklarını belirten Suriye muhalefeti, Moskova'nın Şam'daki rejimin demokratik değişimi konusunda destek istedi. Görüşmelerin ardından ANF'ye konuşan PYD Başkanı Salih Muslim Mihemed ise Annan Planın olumlu ancak sonuçlarının belirsiz olduğunu belirterek "Gerçek sonuçları Suriye'de yaşayan halklar ve demokratik güçler belirleyecek" dedi.

"RUSYA ESAT’IN ASKERLERİNİ ÇEKMESİNDE ROL OYNADI"


Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu Dış Temsilcisi Abdulaziz Xeyr ise Esat’ın askeri güçlerini çekmede Rusya’nın önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. ANF'ye bilgi veren Xeyr Rusya’nın tutumu konusunda şunları söylerdi: "Rusya’da Annan planını destekliyor, net bir yaklaşımı var. Suriye askeri güçlerini çekti, bunda Rusya’nın önemli bir payı var. Rusya bu tutumlarıyla dış müdahaleyi önledi."

Xeyr, hem Suriye’nin iç konjonktürünün hem de ABD ve Fransa’daki seçimlerin müdahaleyi güçleştirdiğini, Türkiye’nin ise tereddüt içinde olduğunu savundu. Şam'a baskının artması halinde barışçıl bir süreç yaşanabileceğini belirten Xeyr şöyle konuştu:

"Annan planı başarısız olsa bile olası bir askeri müdahale zor görünüyor. Çünkü Fransa ve ABD seçimlerle meşgul. Acaba Türkiye Atlantik paktının desteği olmadan askeri bir müdahaleye girişebilir mi? Sanmıyorum. Bu yüzden Türkiye bir yıldır tereddüt içinde. Avrupa ve Washington’un desteği kuşkuludur. Oysa müdahale için ortak karara gerek var."

Türkiye’de bazı mültecilerin Suriye içinde çatıştığı ve tekrar döndüğüne dair basında yer alan haberlere ilişkin Xeyr, “Bölge ülkelerinden bazıları onları silahlandırıyor bu ülkenin kanlı bir iç savaşa sürüklenmesine yol açabilir. Bu Suriye devrimi için büyük bir tehdit oluşturuyor. Elbette ki meşru savunma olabilir ama ateşkes rejim değişikliğinin önünü açacaktır. Çatışmalar azaldıkça herkes rejimi yeni adımlar atması konusunda baskı uygulamalıdır” dedi.

'KÜRTLERİN HAKLAR ANAYASA YER ALSIN'

Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun ülkedeki diktatörlüğün yıkılmasını ve demokratik bir rejimin kurulmasını öngördüğüne dikkat çeken kuruluşun dış temsilcisi Abdulaziz Xeyr, "Uzun bir mücadele geleneğimiz var. Biz Suriye halkının geleceğini kendisinin yaratması ve çoğulcu parlamenter demokrasi insan hakları ve diğer özgürlüklerin inşası için çalışıyoruz. Bundan daha açık bir şey var mı?" dedi.

Arap Birliği'nin gönderdiği heyetin içinde yer aldıkları için eleştirilere maruz kaldıklarını hatırlatan Xeyr, Kürt sorunu konusunda geçmişten gelen bir politikalarının olduğunu Kürtleri ülkedeki temel halklarından biri olarak gördüklerini ve tanıdıklarını belirtti. Kürtlere verilecek haklarının anayasada güvence altına alınmasından yana olduklarını söyleyen Xeyr, "Suriye’deki bütün halkların kendi kimlik ve kültürleriyle eşit haklara sahip olması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

'KATAR VE ARABİSTAN PROVAKSYON PEŞİNDE'


İsminin açıklanmasını istemeyen Suriye muhalefetinden bir yetkili ise Katar ve Suudi Arabistan’ın Annan planın başarıya ulaşmasını istemediğini ve bunun için ciddi provokasyonlar peşinde olduğunu iddia etti. Aynı kaynak, Suriye’nin etnik ve çok mezhepli yapısı onun siyasal İslam’a kayışını engelleyeceğini savundu.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: