11 Nisan 2012 Çarşamba

Roboski-Uludere Katliamının Suç Ortakları Sessiz

Roboskililerin de katıldığı partisinin grup toplantısında konuşan BDP Eşbaşkanı Kışanak, ‘Katliamı Genelkurmay ve Başbakanlık birlikte yaptı. Başbakan’ın sessizliği suç ortaklığı sessizliğidir’ dedi

Adalet için Ankara’ya giden Roboskili aileler BDP’nin grup toplantısına katıldı. Toplantıda BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Roboski Katliamı’nı ve sorumlulardan hesap sorulmamasını değerlendirdi. Kışanak, “Başka bir durum olsaydı Başbakan ortalığı yıkmıştı. Meclis belge istiyor kimse yollamıyor. Bu sessizlik suç ortaklığının sessizliğidir. Herkes biliyor ki hükümet dışında sınırötesi operasyon yapılamaz. Genelkurmay ve Başbakanlık operasyonu birlikte yapmıştır” dedi.
 
BDP: Başbakan Roboski Katliamı’nın suç ortağı

BDP’nin grup toplantısına Roboski’de hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları da katıldı. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Roboski Katliamı’nın üzerinden 104 gün geçtiğini ancak katliamın sorumlularının ortaya çıkarılmadığını hatırlatarak, “Başka bir durum olsaydı Başbakan ortalığı yıkmıştı. Meclis belge istiyor kimse yollamıyor. Hani milletin temsili burasıydı. Hani vesayet kalkmıştı. Bu sessizlik bir suç ortaklığının sessizliği. Herkes biliyor ki, siyasi iktidar dışında sınır ötesi operasyon yapılamaz. Genelkurmay ve Başbakanlık bu operasyonu birlikte yapmıştır” dedi.


Bi xêr hatin


BDP Grup Başkanvekili Gültan Kışanak partisinin grup toplantısında konuştu. Kışanak’ın konuşması sırasında Roboski’de yakınlarını kaybedenlerin aileleri, BDP grup toplantısına katıldı. Ailelerin gelişi sırasında BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Kürtçe konuşarak aileleri selamladı. Kaplan, grup toplantısına katılan ailelerin isimlerini tek tek okudu. Kaplan’ın isimleri okumasının ardından salonda bulunanlar ayağa kalkarak, alkışladı. Ailelerin yerleşmesinin ardından konuşmasına devam eden Kışanak, Kürtçe ailelere “hoş geldiniz” dedi. Kışanak, Roboski Katliamı’nda yakınlarını yitiren ve adalet arayan ailelerin Meclis’e geldiğini belirterek, “Sizleri saygıyla selamlıyoruz. Bu onurlu duruşunuzu da kutluyoruz” dedi.


‘Katiller ortada yok’


Roboski Katliamı’nın insanlığın vicdanında derin yaralar açtığını söyleyen Kışanak, “104 gün geçti ancak katiller ortada yok. Bu da ikinci bir yara. Bu ülkede bizi katledenler hesap versin demek için bile yeniden mücadele etmek zorunda kalıyorsunuz. Ölüm büyük bir yara, ama katillerin ortaya çıkmaması en az onun kadar büyük bir yaradır” diye konuştu. Kışanak, Roboski’de yaşanan katliamın toplumsal bellekten silinmeyeceğini söyleyerek, “Bu ülkede savaş uçaklarına kimin emir vereceği açık ve net ortadadır. Bu insanları savaş uçakları ile katlettiniz. Savaş uçaklarına kimin emir vereceği belli değilse o uçaklar bir gün Meclis’i de bombalar. Bunu mu demek istiyor iktidar. Sürekli üstünü örtmeye çalışıyorlar. Çok basit bir soru soruyoruz. Katiller nerede? Savaş uçaklarına kim emir verdi? Her yerde soruşturma var, ama katiller ortada yok” dedi.

‘Üstünü örtmeyeceksiniz’


104 gündür gerçeklerin Türkiye ve dünya kamuoyu ile adaletten gizlenmeye çalışıldığının altını çizen Kışanak, “Başka bir durum olsaydı Başbakan ortalığı yıkmıştı. Meclis belge istiyor, kimse yollamıyor. Hani milletin temsili burasıydı. Hani vesayet kalkmıştı. Başka bir konu olsa başbakan kıyameti koparırdı. Bu sessizlik bir suç ortaklığının sessizliği. Herkes biliyor ki, siyasi iktidar dışında sınır ötesi operasyon yapılmaz. Genelkurmay ve Başbakanlık bu operasyonu birlikte yapmıştır” diye konuştu. Kışanak, Roboski’de yaşanan katliamın tüm oyalamalara rağmen hesabının sorulacağının altını çizerek, kimsenin katliamın üstünü örtmeye gücünün yetmeyeceğini dile getirdi. Kışanak, “Yargıdan, adaletten kaçabilirsiniz, ama halkın adaletinden kaçamazsınız. Bunu aklınıza yazın. Vicdanınız ve insanlığınız varsa ortaya çıkın ve hesap verin. Katliamın sorumluları kaçarak kurtulamayacak” dedi. Roboski davasının peşini hiçbir zaman bırakmayacaklarına işaret eden Kışanak, ailelere seslenerek, “Biz her zaman sizinle birlikteyiz. Roboski davası sadece sizin değil bizim de davamızdır. Vicdanların ve insanlığın davasıdır. İnsanlığı olan herkes bu davaya sahip çıkacak ve hesabını soracak” dedi.
 
Katliam emrini kim verdi?

Roboskililer AKP ve CHP ile de görüştü. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Savunma Bakanlığı yazısında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmayı gizli yürütmesinden dolayı tereddütler olduğunu kaydetti.

Mehmet Ali Tosun’un babası Zeki Tosun da, ‘’Failleri bellidir. Adalet istiyoruz’’ diye konuştu. Üstün, “1980’de olanın hesabı şimdi veriliyor. Bu biraz zor mesele” dedi. Üstün’e tepki gösteren Ferhat Encü ise “Eğer davamız 30 yıl sonraya ertelenirse kimi yargılarsanız yargılayın...’’ dedi.

Heyet, AKP’li Ayşe Nur Bahçekapılı ile de görüştü. Roboskililer, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın Roboski ziyareti hatırlatarak Emine Erdoğan’ın “Analar isterse barış olur’’ dediğini anımsattı: “Kürtlere barış eli uzansın. Hepimiz madem ki kardeşiz, ırkçılık olmasın.”

Ubeydullah Encü ise uçaklardan bomba atılması emrini kimin verdiğini öğrenmek istediklerini söyleyerek, “Ayrı bir Cumhuriyet kurmak istemiyoruz. Bunu kim yapmışsa, bulunmazsa her gün buradayız” dedi. Roboskililer CHP’li Muharrem İnce ile de görüştü.
 
Roboskililer: Neredesin ey insanlık!

Meclis’te BDP Grup Toplantısı’nda konuşan Roboskili aileler, aradan geçen uzun zamanın ardından katliamın sorumlularının ortaya çıkarılmamasını eleştirerek, Başbakan Tayyip Erdoğan’a “Neredesin ey insanlık” diye seslendi. Aileler, Türk annelerine de çocuklarını askere göndermemeleri için çağrı yaptı.

Şirnex’in (Şırnak) Qilaban (Uludere) ilçesine bağlı Roboski Köyü’nde TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 yurttaşın aileleri ve yakınları, Meclis’e gelerek BDP grup toplantısına katıldı. Aileler Kışanak’ın yaptığı grup toplantısının ardından Ankara’ya geliş amaçlarına ilişkin kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Ailelerden ilk sözü alan Ferhat Encü, yaptığı Türkçe konuşmada, Ankara’ya adalet için geldiklerini belirterek, çeşitli temaslarda bulunacaklarını söyledi. Encü, faillerin bulunması için mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.


Ferhat Encü’nün ardından konuşan, katliamda yaşamını yitiren Erkan Encü’nün annesi Felek Encü ise, yaptığı Kürtçe konuşmada, oğlunun okul kitabını göstererek, “Madem bu Türkçe kitabı ona verdiler o zaman ona adalet de versinler. Artık yeter adalet istiyoruz. Bizim çocuklarımız öldü. Başka çocuklar ölmesin. Artık bu kan dursun” dedi.


Gözyaşları sel oldu


Encü’nün, konuşması sırasında duygusal anların yaşandığı salonda vekiller ve misafirler gözyaşlarını tutamadı. Başbakan Erdoğan’ın miting alanlarında kullandığı “Neredesin ey insanlık” sözüne atıfta bulunan Encü, yaşanan katliama dikkat çekerek, “Neredesin ey insanlık” diye sordu. Encü, “Suriye ve Filistin için insanlık isteyenler acaba biz Kürtler için ne zaman insanlık isteyecek. Tazminatı kabul etmeyeceğiz. Bizi para ile satın alamazsınız” dedi. Türk annelerine seslenen Encü, “Çocuklarınızı askere göndermeyin biz oradayız ve görüyoruz her şeyi. Başbakan ve Genelkurmay Başkanı orayı görmüyor” dedi.


Siz önce kendinize bakın!


Ardından konuşan Narin Ant ise, katliamın sorumlularının bulunmasını isteyerek, “Biz para istemiyoruz. Üstünü örtmeyin. Siz örterseniz biz bunu yaptırmayız” şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan’ın sık sık Suriye yönetiminin halkın taleplerini dinlemesi yönünde yaptığı çağrıya atıfta bulunan Ant, “Siz önce kendi halkınızı bombalamayın. Sonra başka halklara yardım edin. Kardeşim satılık değildir” dedi.


Veli Encü de, katliamın sorumlularının yargılanmasını isteyerek, kardeşinin olayda parçalanan saati ve not defterini göstererek, faillerin açığa çıkarılmasını istedi. Ailelerin konuşmalarının ardından konuşan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise, “Ya bu çatı altında bu sorunu çözeceğiz. Ya da bu çatı hepimizin başına çökecek” dedi.

Hiç yorum yok: