2 Nisan 2012 Pazartesi

Kürdistan Bölgesi Petrol İhracatını Durdurdu!

Hewler - Kürdistan Bölge Hükümeti, merkezi hükümet yabancı petrol şirketlerine ödemeleri yapmadığı için petrol ihracatını durdurduklarını açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı “Kürdistan petrol ihracatı bugün durduruldu, zira Bağdat federal hükümeti mali angajmanlarını yerine getirmedi” dedi.

Açıklamada, üretici şirketlerle yapılan istişare ardından, bakanın yeni bir emre kadar ihracatı durdurduğu bildirilirken, “10 aydan beridir hiçbir ödeme yapılmadı ve federal makamlar ödeme konusunda hiçbir niyet ortaya koymadılar” diye belirtildi.

Bakanlık, “Bunu geçici bir tedbir olmasını umuyoruz” diyerek durumu “üzücü” olarak nitelendirdi. Açıklamada ayrıca şu andan itibaren üretimin yerel pazara yönelik yapılarak şirketler için alternatif gelir kaynaklarını geliştirileceğine vurgu yapıldı.

Kürdistan Bölgesigeçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada Irak’ın 2012 bütçesinde öngörülen günlük 175 bin varil brüt petrol ihracatı hedefine bağlı olduklarını ifade ederken, ödemelerin yapılması halinde daha fazla petrol ihraç edebileceklerini belirtti.

Kürt hükümeti Bağdat’ın borcunun 1,5 milyar dolara yükseldiğini ifade ederken, en son ödemenin Mayıs 2011’de yapıldığı bildirildi.

Kürtler ile Bağdat arasında bir çok konuda anlaşmazlıklar var. Halen Kerkük dahil tartışmalı bölgeler üzerindeki “sınır” sorunu çözümlenmezken, hükümetin Kürt bölgesinin yabancı şirketlerle yaptığı anlaşmalar da sık sık gerilim kaynağı oluyor. Ancak pazartesi günü merkezi Bağdat hükümetinin BP şirketi ile yaptığı anlaşma Kürt hükümetinin tepkisine yol açtı. Hewler, bu anlaşma yapılırken kendilerine danışılmadığını belirterek, bunun Anayasaya aykırı olduğunu ifade ediyor.

Bugün ise Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şarıstani, Federal Kürdistan Bölgesi hükümeti ile petrol anlaşması yapmak isteyen Fransız grup Total’i uyardı.

AFP’ye açıklamada bulunan Şarıstani, Total’in Kürdistan bölgesi ile petrol anlaşması imzalaması halinde diğer şirketlerle aynı muameleyi göreceğini söyledi. Şarıstani, “Ülkenin neresinde olursa olsun eğer hükümetin onay olmadan Irak’ta bir petrol yatağını işletmek için anlaşma imzalarsa, Irak yasalarına karşı gelmiş olarak değerlendirilecek” dedi.

Fransız petrol şirketinin patronu Christophe de Margerie kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Kürdistan bölgesi ile bir anlaşma imzalamak için görüşmeler yürüttüklerini ancak henüz bu konuda bir anlaşma imzalanmadığını söylemişti.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: