3 Nisan 2012 Salı

Kontrgerilla Örgütü JİTEM’in Sorgu Odaları…



HABER MERKEZİ- 1990′lı yıllarda Kürt coğrafyasında kaçırılarak kaybedilen ve faili belli cinayetlerde yaşamını yitirenlerin adresi olarak göserilen Diyarbakır JİTEM Karargahı’nın bahçesinde geçtiğimiz günler de 11 kişiye ait toplu mezar ortaya çıktı. JİTEM karargahında ortaya çıkan kafatası ve kemikler şimdi ’kayıp’ adresler’ için bir umut olurken, JİTEM’in 99 yılında boşalttığı binanın yer altındaki sorgu odaların ve ’askı’ olarak bilinen işkence aletleri ise vahşetin izleri olarak kaldı.
Bundan tam 3 yıl önce, Tümgeneral Levent Ersöz ve Arif Doğan gibi isimler tutuklanınca kayıp yakınları da harekete geçerek Kürt coğrafyasında işlenen cinayetlerin de araştırılarak hesap sorulmasını istedi. Yıllardır hem ’adalet’ arayan hem de mezar taşı bile olmayan yakınlarının cenazesini bulma umudu ile yaşayan Kayıp yakınlarının araştırılmasını istediği adreslerin başında ise Diyarbakır İçkale bölgesindeki 1999 yılına kadar kullanılan eski JİTEM karargahıydı.

’11 KAFATASI ONLARCA KEMİK PARÇASI…’

Kayıp yakınları ve insan hakları örgütleri tarafından vahşetin adresi eski JİTEM karargahında kazı çalışması yapılması talebi AKP Hükümeti’nin Savcıları tarafından ’tam yer gösterin’ gibi bahanelerle hep geri çevrildi. Geçtiğimiz günlerde yıllardır kazı yapılması istenen eski JİTEM binasının bahçesinde Arkeolojik kazılar yapılırken kayıplar ait bir toplu mezar ortaya çıkarıldı. 11 kafatası onlarca kemik parçası…

’O BİNAYA GİREN SAĞ ÇIKMADI’

Ortaya çıkan toplu mezar ve içersindeki kemikler kayıp yakınlarına bir daha acılarını en derinden hissetmelerine yol açtı. Keza JİTEM’in İçkale’deki karargahına giren hiç bir Kürt bir daha çıkamadı. Kahvede, sokakta, evinden yada aracının içersinden alınıp buraya getirilen Kürt yurtseverler ya burada infaz edilerek binaya’kayıplar’ listesine adı yazıldı yada askı, elektrik, jop, tecavüz gibi işkence seanslarından sonra infaz edilerek bir dere yatağına atıldı.

BELLEKTEKİ YERİNİ ALDI…

Ordan geriye kalanlar ise kemikler ve işkence odaları ile tavanda asılı duran ’askı’ adlı işkence aletleriydi. Kürtler bu bölgenin İşkence Müzesi olmasını isterken, AKP Hükümeti ise bu kirli savaş izlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı proje ile insanlık suçunu eğlence merkezi projeleri ile ört pas etme yoluna gitti. Ancak JİTEM’den geriye kalan ve yer altında bulunan hücreler ve işkence odaları ise objektiflere takılarak bellekteki yerini aldı..

jitem-amed jitem-amed1 jitem-amed10 jitem-amed11 jitem-amed12 jitem-amed13 jitem-amed14 jitem-amed2 jitem-amed3 jitem-amed4 jitem-amed5 jitem-amed6 jitem-amed7 jitem-amed8 jitem-amed9
Diren Dicle
A-Med News Agency

Hiç yorum yok: