11 Nisan 2012 Çarşamba

Kirli Tampon Savaşı

Suriye ve Rusya Dışişleri Bakanları
Annan Planı’nı kabul eden Esad’a verilen süre dün doldu. Suriye plana uyduğunu açıkladı. ‘Tampon bölge’ hesabı yapan Türkiye ise savaş istedi

ANKARA SAVAŞ ÇAĞRISI YAPTI

Daha önce “yazılı güvence” isteyen Suriye’den dün nispeten daha olumlu bir açıklama geldi. Moskova’ya giden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ateşkes çağrısına uyacaklarını açıkladı. Muallim, muhalifleri silahlandırmakla suçladığı Ankara’nın da plana bağlılığını açıklamasını istedi. Ancak Ankara’nın tutumu savaş oldu.

ERDOĞAN ‘FARKLI OLAN’A DOĞRU GİDECEK

Esad sonrası Kürtlerin statü elde etmemesi için “tampon bölge” ve “Kürt kentlerini işgal” seçeneklerine yoğunlaşan hükümet ise Suriye’ye savaş açma çağrısı yaptı. Erdoğan Pekin’de, “Sınır ihlali yapılmıştır, gereğini yerine getireceğiz. En isabetli olan neyse, oradan farklı olana gitme yönünde adım atacağız” dedi.
 
Geri sayım başladı

Şam yönetiminin “yazılı güvence” olmadan 10 Nisan takvimli Annan Planı’nı hayata geçirmeyeceklerini açıklamasından sonra tansiyon yükselirken, Moskova’ya giderek Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’den ateşkes çağrısına uyacakları açıklaması geldi. Ankara’nın da Annan Planı’na bağlılığı istenirken Şam resmen Ankara’yı muhalifleri silahlandırmakla suçladı. 

Esad sonrası Kürtlerin statü elde etmemesi için tampon bölge ve Kürt kentlerini işgal seçeneklerine yoğunlaşan Başbakan Tayyip Erdoğan ise, Suriye’ye savaş açma çağrısı yaptı.

Şam’ın 10 Nisan takvimine uymayacağı yönündeki açıklamaları gerilimi yükseltmişti. Bunun üzerine Moskova’ya giden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştü. Lavrov-Muallim görüşmesi sonrasında basın toplantısı düzenlendi. Lavrov, “Muallim ile planın uygulanması konusunu detaylı bir şekilde görüştük. Suriyeli yetkililerin kent ve kasaba merkezlerindeki ağır silahların kullanımıyla ilgili taahhütlerine bağlı olduklarını bir kez teyit edildiğini not ettik” dedi. Lavrov, Suriye’de tüm taraflara biran önce ateşkese uyması çağrısında bulundu. Lavrov, “Suriye yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Suriye hükümeti barış planını uygulama konusunda daha aktif ve daha kararlı olabilirdi. Annan planının uygulanması için Suriye hükümetinin hala atması gereken adımlar var. Annan planını destekliyoruz. Bize göre daha fazla önlem alınmalı ve bu planını uygulanması için daha fazla çaba harcanmalı. Bu konudaki görüşümüzü çok açık bir şekilde Suriye’ye açıkladık” dedi. “Annan planı Suriye Ulusal Konseyi tarafından da kabul edilmemiş görünüyor” şeklinde konuşan Lavrov, Suriye’de soruna siyasi çözüm bulunabilmesi için tüm tarafların anlaşmaya uyması gerektiğini söyledi.


Hükümetin bazı kent merkezlerindeki askeri güçlerini çektiğini belirten Muallim, BMGK’nin ateşkes planının uluslararası gözlemci grubunun sevkiyle eşzamanlı başlaması gerektiğini söyledi. Lavrov, BM gözlemcilerinin de birkaç gün içinde Suriye’ye giderek çalışmalara başlamasının önemine işaret etti. Lavrov, “Birkaç gün içinde bölgeye gidecek olan gözlemciler bize bağımsız bilgi aktaracak” şeklinde konuştu.


‘Ankara söz verdi’


Lavrov, bir gazetecinin sorusu üzerine, Suriye’ye karşı tek taraflı bir adım atılmayacağına dair Türkiye’nin kendilerine güvence verdiğini söyledi.  Ankara’dan Kofi Annan Planı’nın çökmesi halinde bir kaç gün bekleyeceği ve ona göre bir karar alacağına dair açıklamalar geldiğini kaydeden Lavrov, “Türk mevkidaşım Ahmet Davutoğlu ile yaptığım telefon görüşmesinde özellikle bunun ne anlama geldiğini sordum. Bana tek taraflı bir hareket olmayacağı ve Türkiye’nin planlarının olmadığına dair güvence verdi” dedi.


Türkiye’ye resmen ‘silah’ suçlaması

Muallim de şehirlerden askeri güçlerini çekmeye başladıklarını da ifade ederek, ''Bir çok bölgeden güçlerimizi çektik'' dedi.


Muallim, Suriye’ye yasadışı giren silahlı oluşumları desteklemekle suçlayıp, Ankara’dan Suriye’nin egemenliğine saygı çerçevesinde Annan Planı’na bağlı olduğunu deklare etmesini talep etti. Muallim, “Ne yazık ki Türkiye, sadece yasadışı oluşumlar eliyle Suriye halkının bir kısmının yasadışı şekilde topraklarına getirilmesini sağlamıyor aynı zamanda bu yasa dışı oluşumları silah vererek ve Suriye’ye yine yasadışı yollarla sızmaları için üs sağlıyor. Tüm bunlar Annan Planı’na aykırı” dedi.


Türkiye’nin kontrolünde tampon bölge oluşturulmasıyla ilgili soru üzerine Muallim, “Egemen bir ülkenin başka ülkelerin egemenliğini de savunması gerekir. Ancak bunu üzülerek not etmek zorundayım: Türkiye, Suriye sınırındaki sorunların sorumlularından biri. Türkiye, tüm ülkeler tarafından Suriye’nin egemenliğine saygı ilkesine dayalı olan Kofi Annan Planı’na karşı yükümlülüğünü deklare etmeli” ifadesini kullandı.


ABD sonraki adımı planlıyor


Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, “Eğer Annan geri çekilme konusunda Suriyeínin taahhütlerine uymadığı sonucuna varırsa, ‘sonraki adımlar’ konusunda müttefiklerimizle birlikte çalışacağız. Masum sivillere yönelik gaddarlığın ve baskının arttığına dair çok kanıt var” diye konuştu.
 
Planın işleyişi

Fransa, Suriye’nin, uluslararası özel temsilci Kofi Annan’ın planını uygulamaya başladığı yönündeki açıklamalarını yalanlarken, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın hazırladığı ve Şam yönetiminin kabul ettiği plana göre, askerler 10 Nisan’da yerleşim yerlerinden çekilecekti. Bunu 48 saat içinde tam bir ateşkes izleyecek ve ardından siyasi diyalog aşamasına geçilecekti.

Özetle 10 Nisan: Hükümet asker ve ağır silahlarını yerleşim birimlerinden çekecek.

11-12 Nisan: Muhalefetin de katılımıyla ateşkes uygulanmaya başlayacak
12 Nisan sabahı 06:00: Her türlü şiddet durmuş olacak

Ateşkes sonrası: Tüm tarafların katılımıyla siyasi görüşmeler başlayacak


Humus’ta saldırılar devam ediyor

Suriye ordusuna bağlı birlikler dün sabah saatlerinden itibaren Humus’un Curatu Şeyyah Mahallesi’ndeki evlere tanklar ve ağır silahlarla saldırdığı öne sürüldü. Suriye Genel Devrim Konseyi üyesi Ebu Adnan, Hama ve Humus’ta operasyonların devam ettiğini ve ordunun birliklerini kentten çekmediğini, 40 kişinin daha öldürüldüğünü söyledi.. Konsey 9 Nisan’da da Halep kenti çevresinde gerçekleştirilen operasyonlarda güvenlik güçlerinin ateş açması ve atılan roketlerin yerleşim birimlerine düşmesi sonucunda 30’u Tel Rıfat kentinde olmak üzere Halep’te 48, Humus’ta tankların rastgele ateşinde 22, Hama’da 17’si çocuk 8’i kadın 32, İdlib kentinde 5, Şam’ın banliyölerinde 4, Lazkiye, Dera, Haseke, ve Deyr Zor kentinde de birer kişi olmak üzere 115 kişinin öldürüldüğünü savundu. Baskı politikası gelişmeleri doğrulatmaya izin vermiyor.

Hiç yorum yok: