10 Nisan 2012 Salı

İran'dan Batı'ya 'Fordo' Resti

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın oluşturduğu 5 artı 1 ülkeleri nükleer müzakere için İran'la 13 Nisan'da İstanbul'da biraraya gelmeye hazırlanırken, Tahran yeraltına inşa ettiği Fordo tesislerini kapatmayacağını açıkladı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Firuddin Abbasi, ihtiyaçları ölçüsünde uranyum zenginleştirmeye ve yakıt üretimine devam edileceğini söyledi. 

İran'ın nükleer enerji faaliyetleri ve ''5 artı 1'' ülkeleriyle yapılacak müzakerelere ilişkin devlet televizyonuna açıklama yapan Abbasi, ''Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) denetimindeki nükleer enerji faaliyetlerimiz sürecek'' dedi. 

5 artı 1 ülkelerini oluşturan ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın, müzakerelerde İran'dan uranyumun yüzde 20 zenginleştirildiği Fordo tesislerini kapatmasını isteyeceğiyle ilgili soruyu cevaplayan Abbasi, ''İran, Fordo tesislerini kapatmayacak'' dedi. 

Fordo tesislerinin kapatılması isteğini ''mantıksız'' olarak değerlendiren Abbasi, ''5 artı 1'' ülkelerini nükleer konularda İran'la işbirliği yapmaya davet etti. 

Abbasi, Tahran'daki Araştırma Reaktörü için gerekli yakıtın verilmemesi üzerine bir yıllık bir çalışmanın ardından kendi imkanlarıyla yakıt ürettiklerini hatırlattı. 

'PARÇIN'DA NÜKLEER FAALİYET YOK'

İhtiyaçları oranında uranyum zenginleştirdiklerini ve yakıt ürettiklerini kaydeden Abbasi, İran Atom Enerjisi Kurumu'nun, askeri bir bölgedeki Parçin tesislerinde faaliyeti olmadığını söyledi. 

SALİHİ: ÖNKOŞUL KABUL ETMEYİZ

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de, 5 artı 1 ülkeleriyle yapacakları nükleer müzakereler için önkoşul kabul etmeyeceklerini belirtti.  

İRAN İSTANBUL'U TEYİT ETMEDİ

İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle Almanya'dan oluşan ''5 artı 1'' ülkeleri nükleer konuda müzakerelere başlama kararı almıştı. 

Müzakerelerin 13 Nisan'da İstanbul'da yapılacağı basında yer alsa da bu henüz İranlı resmi makamlarca teyit edilmedi.

ntvmsnbc ve Ajanslar

Hiç yorum yok: