3 Nisan 2012 Salı

İran: Türkiye Emperyalizmin Taşeronu

Tahran - İran, İstanbul’da yapılan ‘Suriye’nin Dostları’ toplantısını ‘Suriye’nin Düşmanları’ olarak tanımlayarak, Türkiye için ‘emperyalizmin taşeronu oldu’ dedi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İstanbul'da yapılan "Suriye'nin Dostları" toplantısına sert tepki gösterdi. Laricani, İran Parlamentosu genel kurulunda İstanbul'da yapılan konferansın İsrail'e yeni bir nefes aldırmak için yapıldığını belirterek, diğer ülkelerdeki diktatörlüğe sessiz kalındığını ifade etti. Laricani, konferansına katılan ülkelere seslenirken, "Eğer sizler bölgedeki demokrasi için endişeliyseniz, neden Bahreyn'deki vahşi diktatörlüğe ve bazı diğer ülkelerdeki diktatörlüğe sessiz kalıyorsunuz?" diye sordu.

Meclis Başkanı Ali Laricani, Suriye için Kofi Annan tarafından hazırlanan plana değinerek, şöyle dedi: "Annan, planını uygulamaya geçirmek için çaba ederken, İstanbul'dan başka sesler yükseliyor. Demek ki bu ülkelerin meselesi Suriye'de reformlar değil. Türkiye emperyalizmin taşeronu oldu."

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanvekili Muhammed Kevseri ise, İstanbul'daki konferansı "Suriye'nin düşmanları" olarak tanımladı, Türkiye'nin "Emperyalizmin taşeronu" olduğunu söyledi. Kevseri, Başbakan Erdoğan'ın İran ziyareti ile Tahran'ı Suriye konusunda ikna etmeye çalıştığını ancak "katı bir yanıt" aldığını vurguladı.

İstanbul’da geçtiğimiz günlere 2. Yapılan ‘Suriye’nin Dostları’ toplantısında, BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın Suriye’de barış için sunduğu 6 maddelik plan ‘Esad’a zaman kazandırma’ olarak tanımlanmış, Esad karşıtı silahlı güçlere mali destek sunulması kararlaştırılmıştı. Toplantının ev sahibi Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise, BM’den Suriye’ye müdahale çağrısında bulunmuştu.
Toplantıda Türkiye ve bazı Arap ülkelerinin hedeflediği Suriye Ulusal Konseyi’nin ‘Suriye’nin tek temsilcisi’ olarak tanınması kabul edilmemişti.
ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: