10 Nisan 2012 Salı

Haydar Ali Cumhuriyeti!

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi müdürü Haydar Ali AK, cezaevinde uyguladığı işkence ve psikolojik baskılarla siyasi tutsaklara adeta kan kusturuyor. Kurduğu özel ekibiyle cezaevini cehenneme çeviren müdür AK, son olarak siyasi tutsaklardan Ziya K.’yi Kırklareli Cezaevi’ne gönderirken bir başka siyasi tutuklu Nusret T.’yi de adli tutukluların bulunduğu koğuşa gönderdi. Karara itiraz eden Nusret T.’ye 1 aylık ‘faks ve mektup’tan mahrup kalma cezası verdi.

Son zamanlarda insan hakları örgütlerinin raporlarında ve basında yer alan hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen Tekirdağ F tipi Cezaevi müdürü Haydar Ali AK’ın siyasi tutsaklara uyguladığı işkenceleri artarak devam ediyor. En son hafta içerisinde siyasi tutsaklardan Ziya K.’yi henüz belirlenemeyen bir nedenle Kırklareli Cezaevi’ne sürgün ettiği ortaya çıkarken bir başka siyasi tutuklu Nusret T.’nin de siyasi tutukluların bulunduğu 3 kişilik odadan alınarak adli tutukluların bulunduğu yine 3 kişilik bir odaya alındığı bildirildi. Bu hafta gerçekleşen görüşmede konuyu ailesine aktaran Nusret T. cezaevi müdürü Haydar Ali AK’ın insanlık dışı uygulamalarına karşı insan hakları örgütlerini ve meclis insan hakları komisyonunu yapılanlara karşı çıkmaya ve araştırmaya davet etti.

‘GİT KENDİNİ AS’

Nusret T., ailesiyle yaptığı görüşmede ‘Midemdeki rahatsızlıktan dolayı geceleri öksürüyorum ve yanımdaki arkadaşlarımı rahatsız edip uyutmuyorum. Bu nedenle tek kişilik odaya geçmek istedim. Cezaevi müdürü, tek kişilik odaya alınmak talebime karşı beni adli tutukluların yanına gönderdi. Ben siyasi tutukluyum. Arkadaşlarımla kalmak istediğimi ve ayrıca adli tutukluların yanında can güvenliğimin olmadığını söyleyince ‘Git kendini as, kurtul’ diye cevap verdi müdür. Hiçbir yazılı ve sözlü talebimizi dikkate almıyor. Bizleri sürekli başka cezaevlerine sürgün etmekle tehdit ediyor. En son bana 1 aylık faks ve mektuptan mahrum kalma cezası verdi. Burada şartlar her gün biraz daha zorlaştırılıyor, psikolojik baskılar artıyor, arkadaşlarımız saldırıya uğruyor. Artık dayanacak durumda değiliz. Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve insan hakları örgütleri buraya gelip yapılanları bizzat yerinde görmeleri gerekiyor.’ şeklinde olayı aktardığı belirtildi.

Olayı avukatlarına bildiren Nusret T.’nin kardeşi F.T, Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı’na giderek sözlü ve yazılı olarak olayı cezaevi savcısına aktardığı ve ağabeyi Nusret T.’nin can güvenliğiyle ilgili ortaya çıkacak her olumsuz sonuçtan cezaevi müdürü Haydar Ali AK’ın sorumlu olacağını beyan ettiği öğrenildi.

MÜDÜRE KİM ‘DUR’DİYECEK!

Daha önce defalarca hakkındaki işkence ve keyfi uygulamaları iddiasıyla gündeme gelen cezaevi müdürü Haydar Ali AK’a kimsenin dokunmaması ise dikkat çeken en önemli konu. İnsan hakları örgütlerinin raporlarına yansıyan müdür AK’ın cezaevi uygulamalarından bazıları ise şöyle:

- Bir tutuklunun kolunu kırmak, bir diğerini yumruklamak,

- Kendisine “Günaydın” demeyen bir tutukluya tek kişilik hücre cezası uygulatmak,

- Sabah sayımlarını baskına çevirip odaları talan etmek, itiraz edenleri ‘süngerli oda’ adı verilen hücreye koymak,

- Aylık, haftalık olağan arama dışında tutuklu ve hükümlülerin kaldığı yerlerde ani arama işlemi yaptırmak,

- Tutuklu ve hükümlülerin havalandırma hakkı keyfi bir şekilde kısıtlamak,

- Hücrelerde kullanılan kalemlik, resim, defter, radyo, paspas sapı, mutfak gereci, dergi, kitap, su peti, demlik vb. gibi pek çok eşyaya keyfi olarak el koymak,

- Tutuklu ve hükümlülere ait kitaplara ‘adına kayıtlı olmadığı’ gerekçesiyle el koymak, kitapların başka cezaevlerine ve dışarıya gönderilmesini engellemek,

- Özel ekibine darp ettirdiği tutuklu ve hükümlülere disiplin soruşturması açıp cezalar vermek,


ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: