19 Nisan 2012 Perşembe

Burhan Galyun: Suriye Kürdistan’ı Diye Bir Şey Yok!

Burhan Galyun, AKP'nin verdiği dersi iyi ezberlemiş
Türkiye’nin desteğiyle İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi (SNC) lideri Burhan Galyun, “Suriye Kürdistan’ı diye bir şey yok” diyerek gündemlerinde Kürtlerin federalizm taleplerinin olmadığını söyledi. Galyun, ‘'Kürtler ülkenin her tarafında yaşıyor” sözleriyle Kürtlerin özerlik taleplerini de reddetti.

Suriye Ulusal Konseyi (SNC) lideri Burhan Galyun, Federal Kürdistan Bölgesi’nde yayın yapan Rudaw gazetesine konuşarak, Kürtlerin federasyon-özerklik taleplerine karşı çıktı.
Galyun, Kürt Ulusal Konseyi’nin (KNC) Suriye’deki Kürtlere ilişkin bir soruyu yanıtlarken, SNC’nin kuruluşundan bu yana Kürt grup ve bireyleriyle yaptıkları görüşmelerde Kürtlere federasyon gibi konuların gündeme gelmediğini ileri sürdü.

‘TARİHTE KÜRDİSTAN DİYE BİR ŞEY YOK!’

Suriye’de Kürtlere büyük haksızlıkların yapıldığını, SNC olarak bunu kabul ettiklerini, Kürt kimliğini tanıdıklarını, yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesinden yana olduklarını belirten Galyun, ancak Suriye’de yüzde yüzünü azınlık Kürtlerin oluşturduğu bir bölge bulunmadığını ileri sürerek, “Suriye Kürdistan’ı diye bir şey yok” dedi. Galyun, daha da ileri giderek, “Mevcut durumda bahsi edilen Kürdistan tarihte yoktur ve Kürt partileri literatüründe de bahsi edilmemektedir. Bu Irak deneyimini Suriye’ye kopyalamadır” dedi.

FEDERALİZM VE ÖZERKLİK HAYALMIŞ!

Türkiye’de Kürtlerin inkarında alışıldık, Kürtlerin başbakan dahil olabildiklerini tezini ileri süren Galyun, Suriye’deki Kürt partilerini, “Suriye tarihi ile uyuşmayan görüşlere sahip olmak” ile suçladı. Kürtlerin Suriye’deki diğer topluluklardan ayrı oldukları düşüncesinin, Baas rejiminin ayrılıkçı, ırkçı politikaları sonucu olduğunu söyleyen Galyun, federalizmin hayal olduğunu, Kürtleri daha da izole edecek bu hayalin karşı tarafta yanlış anlaşmaya neden olacağını ileri sürdü. Galyun, “Bu projeyi sunan partiler Suriye’deki Kürt halkının çıkarlarına hizmet etmiyor” diyerek Kürt partilerinin federasyon, özerklik ve kendi kaderini tayın hakkı taleplerini reddetti.

‘BARZANİ’NİN FİKİR DEĞİŞTİRMESİNE ANLAM VEREMEDİM’

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin, El Hayat gazetesine verdiği demeçte, “Suriye Ulusal Konseyi’nin Kürtlere bir şey sunmadığını, Kürt partilerinin Suriye Ulusal Konseyi’nin bir parçası olmayacağı” şeklindeki sözlerine anlam veremediğini belirten Galyun, zira bunun Barzani ile daha önce yapmış oldukları görüşmede hemfikir oldukları temel noktalarla çeliştiğini vurguladı. Gulyun, “Eğer bu federalizm görüşüne geri dönüş ise, biz Suriye Ulusal Konseyi olarak bunun mevcut durumda gündemimizin bir parçası olmadığını söyleyeceğiz” dedi.

‘FEDERALİZM DE KARAR YETKİMİZ YOK’

Gulyun ayrıca, federalizm ve özerklik gibi konularda karar yetkilerinin olmadığını, bu yetkinin seçilmiş parlamentoya ait olduğunu, ancak parlamentonun bu konuda karar verebileceğini belirterek, bunun mevcut durumda gündem yapılmamasını istedi.

TÜRKİYE PATENTLİ ‘MİİLİ MİSAK BELGESİ’Nİ GÖRMEZDEN GELDİ

Federal Kürdistan Yönetimi’nin Suriye’deki devrimi desteklediğini söyleyen Galyun, PKK’yi ise Şam rejimine yakın durmakla suçladı. Türkiye’nin etkisiyle Kürtlerin taleplerini reddettikleri yönündeki iddiaları reddeden Galyun, Türkiye’nin baskıları ile kabul ettikleri, Kürtlere yönetim hakkının engellenmesi anlamına gelen ‘Milli Misak Belgesi’ni görmezden geldi. Suriye’deki Kürt sorunu konusunda Türkiye’yi iknada zorlandıklarını belirten Galyun, Suriye Ulusal Konseyi kadar Kürt sorununu çözmede çıtayı yüksek tutan hiçbir devlet ve partinin bulunmadığını ileri sürdü.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: