7 Nisan 2012 Cumartesi

Akın Birdal: Türkiye Bir Suikastler Tarihidir

AMED - İHD ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemine devam edildi. DTK Daimi Meclis Üyesi Akın Birdal, "Türkiye bir suikastler tarihidir, tarihimizle yüzleşmeliyiz" dedi.

İHD Diyarbakır Şubesi tarafından her cumartesi "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenlenen oturma eylemi 165. haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eyleme; kayıp yakınları, DTK Eş Başkanı ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekilli Aysel Tuğluk, BDP Iğdır Milletvekilli Pervin Buldan, CHP Milletvekili Rıza Türmen, DTK Daimi Meclis Üyesi Akın Birdal, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, İHD Genel Başkan Öztürk Türkdoğan, Yazar Nuray Mert, Yıldırım Türker, Banu Güven, faili meçhul cinayete kurban giden HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın eşi Şükran Aydın ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, bu güne kadar bu mücadeleyi yürüttüklerini ve bundan sonra da büyük bir kararlılıkla devam ettireceklerini belirtti. Ardında kısa bir açıklama yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da, "Bir söz vardır ki, adalet iyileştirir. Aslında bu bir adalet arayışı veya bu bir mezar arayışıdır. İnsan hakları mücadelesi, kayıplar bulununcaya ve Hakikat Komisyonu kuruluncaya kadar devam edeceğiz" dedi.

TUĞLUK: YÜZLEŞMEYİ SAĞLAYACAĞIZ

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise, bu topraklarda çok büyük bedeller ödendiğini belirterek, "Biz bu bölgede yaşanan acıları unutmayacağız. Bunu kin ve nefrete dönüştürmek istemiyoruz. Bütün kayıpları devletin önüne koyacağız. bu yüzleşmeyi sağlayacağız. Bu şekilde vicdanlarımızın rahat olması mümkün değil" diye konuştu.

TÜMEN: ACI SADECE TOPLUMUN DEĞİL MECLİS'İN DE OLMALI


Tuğluk'un ardında konuşan CHP Milletvekili Rıza Türmen, bu acının sadece bölgenin acısı olmadığının aynı zaman bir insanlık acısı olduğunun altını çizdi. Türmen, "Ancak bu acı paylaşılırsa azalır. Ortada çok büyük bir insan hakları ihlali vardır. Faillerin bulunması gerekli. Bunun için Meclis'te bir Hakikatler Komisyonu kurulmalı. Bu acı sadece toplumun değil Meclis'in acısı da olmalı" diye belirtti.

BİRDAL: TARİHİMİZLE YÜZLEŞMELİYİZ

DTK Daimi Meclis Üyesi Akın Birdal da kayıpların bulunmasına Hasan Ocak'la başladıklarını belirterek, Hasan Ocak'ı kimsesizler mezarlığında bulduklarını hatırlattı. Birdal, "Kaybedilenler sadece sizin yakınlarınız değildir. Kaybedilmelerinin nedenini bulup ortadan kaldırmak gerekiyor. Sizler kayıplarınızı kar kış demeden arıyorsunuz. Bu ülkede kaybedilmiş vicdanı, adaleti, insan haklarını, özgürlüğü, barışı arıyorsunuz. Türkiye bir suikastler tarihidir. Tarihimizle yüzleşmeliyiz" dedi. Birdal, insan haklarına dayalı hiç kimsenin muhalif olmaktan, Kürt olmaktan kaygı duymadan yaşadığı bir ülke arayışında yol alması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'de halkların eşit ve özgür olacağına inandığını söyledi.

Gazeteci Yazar Nuray Mert ise, meselenin burada toplanmak olmadığını belirterek, asıl meselenin kayıpların izini sürmek ve bununla yüzleşmek olduğunun altını çizdi.

Açıklamadan sonra 5 dakika oturma eylemi yapıldı.

'TÜRKİYE, KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞMELİ'

Batman'da da İHD ve kayıp yakınları tarafından her hafta Gülistan Caddesi'nde yapılan "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eylemi bu hafta da devam etti. Eyleme İHD MYK Üyesi Nihat Ekinci ve kayıp yakınları katıldı. Ekinci yaptığı açıklamada, Kürt sorununun adil çözülmesi için Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini belirterek, "Bu kadar kayıp, failli meçhul, köy yakmalarına neden olan bir sürecin sonucunda siyasi operasyonlarla bu sorunu çözemeyeceksin" dedi.

Açıklamadan sonra eylem yapılan 5 dakikalık oturma eylemi ile son buldu.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: