11 Nisan 2012 Çarşamba

Ahmedinejad’ın Suyu Isındı

Hamaney ve Ahmedinejad
İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı uzun süre önce gözden çıkardığı iddia edildi. Hamaney’in 2013’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sürpriz bir ismi cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtacağı belirtildi.

Alman Die Welt gazetesinde yer alan bir habere göre, İran dini lideri Ali Hamaney’in, Ahmedinejad’ı tamamen gözden çıkarmak için geçtiğimiz ay yapılan parlamento seçimlerini beklediği iddia edildi. Ahmedinejad’ın kız kardeşinin milletvekili seçilemediği hatırlatılan haberde, İran Cumhurbaşkanı’nın meclisteki desteğini kaybettiği vurgulandı. Hamaney’in Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı güven oylaması tehdidiyle baskı altında tuttuğu belirtildi.


Dini lider Hamaney’in 2013’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise adayını şimdiden belirlediği savunuldu. Batı basını Hamaney’in 2013’teki seçimlerde cumhurbaşkanı adayının şimdiki meclis başkanı Ali Laricani olduğunu iddia ediyordu. Ancak Hamaney’in sürpriz bir ismi tercih edeceği belirtildi. Dini lider Hamaney’in kendisine sadık, aynı zamanda akrabası olan felsefe profesörü Gülam Ali Haddad Adel’i cumhurbaşkanı adayı göstereceği belirtildi.


Obama’nın mektubu


Haberde, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, BMGK’nin daimi üyeleri ve Almanya ile İstanbul’da yapacağı nükleer pazarlıkta da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı tamamen devre dışı bıraktığı ileri sürüldü. ABD Başkanı Barack Obama’nın Başbakan Tayyip Erdoğan aracılığıyla, Hamaney’e bir mektup göndererek, İran’la nükleer sorunun siyasi yollardan çözümünü istediği belirtildi.


Çin’den esneklik çağrısı


Bu arada Çin, İran’ın nükleer programıyla ilgili İstanbul’da yapılacak görüşmelere katılacak ülkelere esnek ve sabırlı olmaları çağrısında bulundu.

 
Şahın oğlu: İsrail yardım etsin

İran’ın devrilen şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin sürgündeki oğlu Rıza Pehlevi, İsrail’e, İran’ı bombalamaması, bunun yerine yönetime karşı muhalefete yardım etmesi çağrısında bulundu. Rıza Pehlevi, İsrail’in Channel 10 televizyonunda yayınlanan söyleşisinde, İran’ı bombalamanın rejimin çıkarına olacağını ifade ederek, İsrail’in teknolojik, finansal ve diğer kaynaklarını kullanımlarına sunarak İranlı muhaliflere yardım etmesi çağrısı yaptı. Pehlevi, Washington’daki evinden yaptığı söyleşide, mevcut İran rejimini “fanatik” diye nitelendirerek, gerçek İranlıların bölgede topyekün bir savaşa neden olabilecek, nükleer sahalara bir saldırıdan ziyade İsrail’in yardımını takdir edeceklerini kaydetti. Rıza Pehlevi, “En iyi seçenek, İran halkının kendisi olan, halihazırda dünyadaki en iyi orduyu saldırıya hazır hale getirmektir. Buna yardım etmezseniz Allah hepimizin yardımcısı olsun” diye konuştu.

Hiç yorum yok: