13 Nisan 2012 Cuma

28 Şubat Operasyonu Fethullah Gülen'e de Uzanacak mı?

Fetullah Gülen ve Cemaati, 12 Eylül Askeri Faşist Darbesi dahil bütün askeri darbeleri desteklemesi ve 28 Şubat sürecine de açıktan arka çıkması ile biliniyor. Refah Partisi iktidarının alaşağı edilerek Partinin bölünmesi ve ABD'nin Ilımlı İslam projesi temelinde, Erdoğan'ın CHP desteği ile hapisten kurtarılıp AKP'nin ortaya çıkarılmasında Fetullah Gülen Cemaati'nin doğrudan müdahalesi, 28 şubat sürecinin aktörlerinden biri olduğunu gösteriyor. Fetullah Gülen, 28 şubat sürecinden bu yana ABD'de yaşıyor.
AKP rejimi Perşembe günü 28 Şubat soruşturmaları kapsamında beş kentte 31 adrese operasyon düzenledi, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in gözaltına alındı. Post modern darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat sürecini Fethullah Gülen de ''Asker Anayasal yetkisini kullandı'' sözleri ile desteklemişti.

28 Şubat 1997’deki “post-modern darbe” ile ilgili 12 Nisan günü düzenlenen operasyonların ardından CNN Türk, Fetullah Gülen’in o dönemdeki konuşmalarını hatırlattı. AKP iktidarının ortağı olarak değerlendirilen ve başta polis ve yargı olmak üzere devlet kurumlarında ciddi bir örgütlenmesi olduğu iddia edilen Gülen Cemaati ile Erdoğan iktidarı arasında son dönemlerde açık bir çatışma gözleniyor.

“DARBECİLER İYİ NİYETLİDİR”

Fetullah Gülen, 28 Şubat müdahalesinden bir ay sonra 29 Mart 1997’de kendilerine bağlı Samanyolu TV’de yaptığı konuşmada silahlı kuvvetleri muhtıra vermekle eleştirenlere tepki göstermişti. "Asker demokratik yollarla sorunların çözümünü istedi" diyen Gülen şunları ifade etmişti:

"Darbe hiçbir zaman tam bir çözüm değildir. Dağlama en son çaredir. Darbeciler iyi niyetlidir ama her darbe birikim ve tecrübe sahiplerini heba etmiştir. Ülkemiz kriz içinde. Gücü temsil edenler krizi önlemelidir. Bu hükümeti değiştirin demek daha demokratik olur. Burada 'Askeriye muhtıra verdi' diye suçlanmak isteniyor. İsteselerdi, bu öyle bu böyle olacak diyebilirlerdi. Oturup onlarla meseleyi altı saat mülahaza etmezlerdi. Demokratik yollarla problemler çözülsün istediler."

“ASKERLER BAZI SİVİL KESİMLERDEN DAHA DEMOKRAT”

Gülen, 16 Nisan 1997'de Kanal D'den Yalçın Doğan'a verdiği röportajda ise askerlerin anayasanın kendilerine verdiği yetkiyi kullandığını şöyle ifade etmişti: "Askerlerimiz bir yönüyle yaptıkları bazı şeylerden ötürü bazı çevrelerce, belki antidemokratik davranıyor sayılabilirler. Ama onlar konumlarının gereğini anayasanın kendilerine verdiği şeyleri yerine getiriyorlar. Hatta dahası, ben zannediyorum, onlar, bazı sivil kesimlerden daha demokrat."

“ASKER ÇOK MANTIKLI DAVRANIYOR”


Gülen, şunları ekliyor: "Herhalde onların temsil ettikleri kuvvet şu partiler arasında birbirini istemeyen insanların elinde olsa bir gece hızlı bir baskınla gelirler hasımlarını bertaraf ederler onun yerine otururlar (…) Kuvvet ellerinde olduğu halde çok mantıki davranıyorlar. Çok muhakemeli davranıyorlar. Epey zamandan beri. His öne çıkmıyor burada ve kuvvet, güç gösterisi şeklinde öne çıkmıyor. Bana demokraside daha dengeli geliyorlar, o açıdan."
ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: