25 Mart 2012 Pazar

Son 10 Yılın En Görkemli Newroz'u

Almanya'nın Bonn kentinde Newroz bayramı kutlamaları için buluşan 80 bin Kürt, AKP Hükümeti'nin savaş politikasına yanıt verdi. Düzenlenen mitingde KCK Yürütme Konseyi Başkanı Karayılan'ın Newroz kutlaması da sinevizyon olarak yer aldı. Mitinge BDP'li Gültan Kışanak da katılarak, AKP Hükümeti'nin Newroz'u yasaklama girişiminin sonuç vermediğini belirtti.

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle Newroz'un yasaklama girişimleri Türkiye ve Kürt illerinde boşa çıkartılırken; sürgünde yaşayan Kürtler de Newroz için Avrupa sokaklarındaydı.

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) tarafından “Öcalan’a özgürlük, Kürt halkına statü” talebiyle organize edilen kutlamalar, Bonn kentinde gerçekleşti.

Son 10 yılın en büyük kutlaması olarak yansıyan bu yılki Newroz'da, yoğun katılımlarla birlikte coşku ve öfke de had safhadaydı.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK flamaları ile Kürdistan bayraklarının dalgalandığı Newroz'a, Türkiye sol partileriyle Alman muhalif gruplar da kendi bayrak ve pankartlarıyla katılım sağlayarak, dayanışma mesajı verdiler.

Bonn'daki kutlamalarda öne çıkan bir tepki de, Türk devletinin Newroz'da Kürtlere uyguladığı baskı ve şiddet politikası oldu.

Newroz mitingi, Koma Berxwedan'ın müzik dinletisiyle başlatıldı. Kürtlerin uzun yıllardır beğenisini toplayan müzik grubu; eski ve yeni parçalarını seslendirdi.

Yaşlı Kürt kadınların kıyafetlerinden yansıyan sarı, kırmızı ve yeşil renkler miting alanının manzarası olurken; Kürt gençlerin açtığı "PKK jiyane" pankartı da dikkat çekti.

Kullandıkları sloganlar ve dile getirdikleri talepler de, Avrupa'daki Kürt gençlerin giderek daha örgütlü bir tabanı oluşturduğunu gösterdi.

KARAYILAN KUTLAMA MESAJI GÖNDERDİ

Kutlamalarda, KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın görüntülü mesajı sinevizyon aracılığıyla yayınlandı. Kitlenin "Bijî Serok Apo" sloganlarının eşliğinde konuşmasını sürdüren Karayılan, 2012 yılı Newrozu ile birlikte Kürdistan'da yeni bir sürecin başladığını ifade etti.
Karayılan konuşmasında, Türk devletinin bütün baskı ve şiddetine rağmen Newroz'u büyük bir coşkuyla kutlayan Kürtleri selamladı.

KIŞANAK: AKP YOLA GELECEK; ÖCALAN'LA GÖRÜŞECEK

BDP Eşgenel Başkanı Başkanı Gültan Kışanak ise kutlamalara katılan çok sayıda konuktan biriydi. Yaptığı konuşmada AKP'ye yüklenen Kışanak; AKP ve Türk Başbakan Erdoğan'ın Newroz'u yasaklayarak, geçmiş yıllardaki zulüm politikasını hayata geçirmeye çalıştığını kaydetti.

"Bu yaklaşımla Kürtlerden intikam alınmak istiyor. Ancak bütün baskı ve şiddete karşı Kürtler onlarca merkezde alanlara çıkarak gereken cevabı vermiştir" diyen Kışanak, son dönemlerde yaşanan muhatap tartışmasına da, şu sözlerle değindi: "Tek bir muhatap vardır; o da sayın Abdullah Öcalan'dır. Bunu herkes bilsin. Bizim için Kürt sorunu ancak Abdullah Öcalan muhatap alınarak çözülür. AKP yola gelerek, Öcalan ile görüşecektir."

Kışanak'tan sonra Abdullah Öcalan'ın avukatı Mahmut Şakar, KNK başkanı Tahir Kemalizade ve sol parti yetkilileri de sahneye çıkarak, AKP'nin Kürtlere yönelik politikasını kınayan konuşmalar yaptılar.

Rojda, Mehmet Akbaş, Erol Berxwedan olmak üzere birçok sanatçı da kutlamalarda sahne alarak, müzik dinletileri sundular.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: