22 Mart 2012 Perşembe

Kürdistan Newroz'da Ayağa Kalktı

Yasaklama ve engellemelere rağmen bugün Kürdistan'ın bütün il ve ilçelerinde bugün Newroz kutlaması yapıldı. DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırının kınandığı alanlarda 4 talep üzerine hazırlanan metinler imza açılırken, yüzbinler "Öcalan'a özgürlüğü" haykırdı.

9 Mart'ta Diyarbakır'da toplanan "Kolektif Akılla Birlik" toplantısında Kürtlerin anayasal taleplerine ilişkin başlatılması kararlaştırılan imza kampanyası Newroz ile birlikte start aldı. Kürtlerin anayasal taleplerini içeren ve 4 başlık halinde Newroz alanlarında imzaya açılan metinde şu talepler dile getirildi:

"Kürt halkının kimliğinin tanınması ve anayasal güvence altına alınması, Kürtçenin resmi dil olması dahil, yaşamın her alanında serbestçe kullanımının sağlanması ve her düzeyde Kürtçe eğitim ve öğretimin güvence altına alınması, Kürt halkının kendi kendini yönetme hakkını içeren siyasal bir statünün tanınması, Örgütlenme hakkının evrensel standartlara kavuşturulması, Kürt ve Kürdistan ismiyle siyasi parti ve örgütlenmelerin kurulmasının güvence altına alınması."

İmza kampanyasına yoğun ilginin gördüğü Newroz alanlarında dün Batman'da DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırı da kınandı. Öcalan'a özgürlük talebinin yükseldiği alanlarda müzakerelerin derhal başlaması gerektiği ifade edildi. Leyla Zana ise, "Urfa birçok yiğitlerin çıktığı bir şehir Öcalan da bunlardan biri. Öcalan'la birlikte olan tüm yoldaşlarının Newrozu'nu kutuluyorum" diye konuştu. İşte hemen hemen Kürdistan'ın bütün il, ilçe, kasaba ve beldelerinde yapılan kutlamalarda öne çıkanlar:

ADIYAMAN: Binlerce yurttaşın katılımı ile Newroz Alanı'nda miting düzenledi. Binlerce yurttaşın katıldığı mitinge, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları katıldı. Binlerce yurttaş miting alanına yürüyüşle gelerek polisin kurduğu arama noktalarından aranarak alana alındı. Yurttaşlar Kürtçe müzik ve davul zurna eşliğinde halay çekti.

BİNGÖL: Binlerce kişi sabah saatlerinden itibaren Newroz mitinginin yapılacağı Yeni Mahalle Otobüs Durağı'na geldi. Kitle, "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Şehit namirin" sloganları eşliğinde alana aktı. Rengarenk kıyafetleriyle dikkat çeken 20 bine yakın kişi, alana girişte yoğun aramalardan geçirildi. Alanda açılan Demokratik Konfederalizm bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri dikkat çekti.

KURTALAN: Sabah saatlerinden itibaren Devlet Demiryolları kömür sahasında düzenlenen Newroz mitingine binlerce kişi mahallelerden aktı. Yöresel kıyafetleri ile rengarenk görüntülerin oluşturulduğu alana girişlerde, 5 ayrı noktada yoğun aramalar yapıldı. Kürtlerin Anayasal talepleri olarak açıkladığı "Kimliğin tanınması, anadilde eğitim hakkı, siyasi statü ve Kürtlerin örgütlenme hakkı" talepleri açılan stantlarda imzaya açıldı. Binlerce kişinin toplandığı alanda Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz ile BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan konuşma yaptı.

BEYTÜŞŞEBAP: Batman'da dün yumruklu saldırıya uğrayan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı kınamak amacıyla Beytüşşebap esnafı kepenk açmadı. İlçede, yoğun polisiye önlemler alındı. Tüm bunlara rağmen coşkuyla Newroz bayramının kutlanacağı alana doğru akan binlerce kişi, Halk Meydanı'nda bir araya geldi. Sarı, kırmızı, yeşil renklerinin damgasını vurduğu alanda, zılgıtlar eşliğinde halaylar çeken kadınlar ve çocuklar renkli görüntüler oluşturdu. Alanda bulunan, "Dilenmenin değil, direnmenin adresiyiz" pankartı dikkat çekti.

BİSMİL: Akpınar Mahallesi Newroz alanında kutlanan Newroz Bayramı'na Avrupa Parlamentosu Eski Milletvekili Feleknas Uca, İsveç Sol Parti Dışişler sorumlusu Yekbun Alp, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, BDP Bismil İlçe Eşbaşkanlarının yanı sıra 10 binlerce yurttaş katıldı. Newroz'un direniş ve özgürlük bayramı olduğunu belirten Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu DTK Eş Başkanı Ahmet Türk'e yapılan çirkin saldırıyı binlerce kez lanetledi.

LİCE: Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde Bahtiyar Aydın Meydanı'nda binlerce kişi Newroz mitingi için bir araya geldi. Newroz ateşinin yakıldığı alanda halkın coşkusu ve rengarenk kıyafetleriyle alana kattıkları renkler dikkat çekti. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hafize İpek ile Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin başta olmak üzerek çok sayıda BDP il ve ilçe yöneticisinin katıldığı mitingde, "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Kürt halkının Newroz bayramında çok net bir şekilde mesajını verdiğini ifade eden İpek, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı kınadı.

SİVEREK: Sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz mitinginin yapılacağı Siverek Firkan Şehit alanına gelen binlerce kişi renga renk kıyafetleriyle alanda renkli görüntüler oluşturdu. "Daha çok kadın daha çok demokrasi ile özgürleşmeye" pankartlarının asıldığı alanda "AKP faşizmine boyun eğmeyeceğiz", "Erdoğan hapse Apocular Meclis'e", "Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan" sloganları atıldı. Mitinge BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçe yöneticisi katıldı.

ULUDERE: Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde futbol sahasında yapılan Newroz mitingine, sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi geldi. Yöresel kıyafetler alana damgasını vururken, arama noktalarındaki yoğun önlemler dikkat çekti. Roboski Köyü'nde Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 34 yurttaşın ailelerinin Newroz alanına girişi sırasında duygusal anlar yaşandı. Bununla birlikte köylerden ilçeye gelen kişilerin araçlarının durdurulması dikkat çekti.

İDİL: Şırnak'ın İdil İlçesi'nde dün yaşanan olayların ardından yüzlerce kişi, bu gün tekrar Atakent Mahallesi'ndeki Newroz Alanı'na toplanarak kutlama gerçekleştirdi. Yöresel kıyafetlerini giyen yurttaşlar, yaktıkları ateşin etrafında halaylar çekti. Polisin alanın etrafını sarmasına karşın kitle sık sık "Bijî Serok Apo" ve "PKK halktır halk burada" sloganlarını attı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırı kutlama alanında yapılan basın açıklamasıyla kınandı.

SİLVAN: Diyarbakır'ın Silvan İlçesi Mescit Mahallesi'ndeki Azizoğlu Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi, "Bijî Serok Apo" sloganları attı. Alana gelen tüm yolların polis ve panzerler tarafından kapatılmış olması dikkat çekerken, yurttaşlar iki noktada arandıktan sonra alana girdi. Yeşil sarı kırmızı renklerinin hakim olduğu alanda, BDP bayraklarının ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin yoğunluğu dikkat çekti. Demokratik Konfederalizm bayraklarının açıldığı kutlamada, Urfa Milletvekili İbrahim Binici bir konuşma yaptı.

DİCLE: Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'nde Çeşme Meydanı'nda bir araya gelen ve aralarında Şeyh Sait'in torunu BDP PM Üyesi Diyandin Fırat, BDP İlçe Başkanı Cemal Abdulnasır Sert, Dicle Belediye Başkanı Mustafa Uyguner ile BES Diyarbakır Şube Başkanı Edip Binbir'in de bulunduğu bini aşkın kişi Newroz Bayramı'nı coşku ile kutladı. Alan sarı, kırmızı ve yeşil flamalar ile donatıldı. Saygı duruşu ardından meydanda hazırlanan odunlar, Bingöl'de yaşamını yitiren HPG'li Agit Acar'ın annesi ve babası tarafından yakıldı.

HANİ: Diyarbakır'ın Hani İlçesi'nde spor sahasında yapılan Newroz kutlamasına, DTK Daimi Üyesi Avukat Cabbar Leygara başta olmak üzere çok sayıda BDP il ve ilçe yöneticisi katıldı. Newroz ateşinin yakılması ile başlayan kutlamada, Newroz kutlamalarına yapılan sert müdahaleler kınandı. Leygara, "Bu Newroz Kürt halkının Önderliğine nasıl sahip çıktığının göstergesidir" dedi.

ERGANİ: BDP Ergani ilçe binasında bir araya gelen binlerce kişi, ilçe otogarındaki alana yürüdü. Polisler tarafından üst aramadan geçirilen yurttaşlar, yoğun aramalara tepki gösterdi. Davul zurna eşliğinde halaylar çekilirken, kadınlarına giydiği rengarenk kıyafetler dikkat çekti. Sık sık "Be Serok jiyan nabe" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarının atıldığı mitingde, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir bir konuşma yaptı.

HİLVAN: Urfa'nın Hilvan İlçesi'nde eski Yuva Cami yolu üzerindeki boş alanda gerçekleştirilen Newroz kutlamasına, binlerce kişi katıldı. "Kadın kırımı toplum kırımıdır" ve "Zimanê me azadiya meye" pankartının asıldığı alanda sarı, kırmızı ve yeşil flamalar açıldı.

MAZIDAĞI: Mardin'in Mazıdağı İlçesi'nde binlerce kişinin katılımı ile Newroz Meydanı'nda kutlama gerçekleştirildi. Sabah saat 10.00'dan itibaren miting alanında toplanan binlerce kişi, polisin kurduğu 4 arama noktasından aranarak alana alına giriş yaptı. ''Demokratik vatan, demokratik ulus, demokratik cumhuriyet'' yazılı pankartın açıldığı alanda, ''Bijî Newroz'' sloganları atıldı. Kutlama, Kürtlerin 4 talebi imzaya açıldıktan sonra sona erdi.

CEYLANPINAR: Urfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde sabahın erken saatlerinden itibaren polis ilçenin giriş ve çıkış noktalarına kontrol noktaları kurdu. İlçeye gelen araçlarda bulunan yurttaşları üst aramasından geçiren polis, Newroz mitinginin gerçekleştirileceği Musa Anter Parkı yanında bulunan Semt Pazar'ına giden bütün yollara barikat kurdu. Tüm bunlara rağmen renga renk yöresel kıyafetleri giyen çoğunlu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce kişi, Newroz mitinginin olacağı Semt Pazar'ına akın etti.

BAYKAN: Siirt'in Baykan İlçesi'nin Veysel Karani (Ziyaret) Beldesi'ndeki Newroz mitingine yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Yurttaşlar jandarma tarafından kurulan arama noktalarından geçerek alana girdi. Baykan ve çevre köylerden yüzlerce yurttaş kendi imkanlarıyla mitinge katıldı. Alandan hep bir ağızdan "Bê Serok jiyan nabe" ve "Ahmet Türk'e uzanan eller kırılsın" sloganlar attı. Newroz Tertip Komitesi Başkanı Yılmaz Çınar açılış konuşması yaptı.

KARAKOÇAN: Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'nde yüzlerce kişi, DEP otogarında yapılacak olan miting alanına doğru aktı. BDP Genel Merkez yöneticisi Nahtar Zümrüt başta olmak üzere çok sayıda BDP il ve ilçe yöneticisinin hazır bulunduğu alanda, "Newroz Mazlumlarındır", "An azadî an azadî" pankartları açıldı. Alanda bulunan "An azadî an azadî" pankartına el konulması üzerine BDP'liler ile polisler arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

HAZRO: Diyarbakır'ın Hazro İlçesi'nde PTT'nin arkasındaki boş alanda gerçekleştirilen Newroz mitingine yüzlerce kişi katıldı. Çoğunluğunun kadınların oluşturduğu miting sarı, kırmızı ve yeşil renklerle donatıldı. Miting yüzlerce kişinin attığı sloganları eşliğinde devam ediyor. Öte yandan jandarma ekiplerinin ilçeye bağlı köylerdeki yurttaşları arayarak "Giderseniz size ceza vereceğiz" yönünde tehdit ettiği belirtildi.

ÖMERLİ:Mardin'in Ömerli İlçesi'nde binlerce kişinin katılımı ile Yeni Mahalle'de bulunan Newroz alanında kutlama gerçekleştirildi. Sabah saat 10.00'dan itibaren miting alanında toplanan binlerce kişi, polisin kurduğu 2 arama noktasından aranarak alana giriş yaptı. Kırmızı, sarı, yeşil flamalar ile BDP bayraklarının taşındığı kutlama sonunda yurttaşlar, ilçe merkezine yürüyüş yaptıktan sonra dağıldı.

KOCAKÖY: Diyarbakır'ın Kocaköy İlçesi'nde binlerce kişinin katılımı ile Şeğşerafettin Mahallesi'nde bulunan futbol sahasında Newroz mitingi gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde alanda toplanmaya başlayan binlerce kişi, sık sık ''bıjı serok Apo'', ''an azadi an azadi'' sloganları attı. Yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Kocaköy Lisesi kapısında nöbet tutan polislerin öğrencilerin dışarı çıkmasını engellediği belirtildi.

KOZLUK: Batman'ın Kozluk İlçesi'nde Futbol Sahası'nda 2 bini aşkın kişinin katılımı ile Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Sabahın erken saatlerinden itibaren Kozluk, Bekirhan beldesi ve köylerden gelen yüzlerce kişi, kutlamanın yapıldığı alana akın etti. Kutlamada kısa bir konuşma yapan BDP PM Üyesi Osman Ergin, Kürtlere ve Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı kınayarak, saldırının faillerinin sorumlularının açığa çıkarılmasını istedi.

GİRMELİ: Nusaybin'e bağlı ve Bagok Dağları eteklerinde bulunan Girêmîra (Girmeli) Beldesi'nde bir araya gelen binlerce kişi, Newroz ateşi yaktı. Kutlamaya, BDP Nusaybin İlçe Başkanı Ayten Kahraman, Girêmîra Belde Belediye Başkanı Ömer Altun, Nisêbîn Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Kertwênê (Duruca) Belde Belediye Başkanı Zeki Kavak, Stilîlê (Akarsu) Belde Belediye Başkanı Lokman Fındık da katıldı. Kutlamada konuşan Girêmîra Belediye Başkanı Ömer Altun, Bagok'un eteklerinde yaktıkları Newroz ateşinin Kürt halkının özgürlük ateşi olduğunu belirtti.

MİDYAT: Mardin'in Midyat İlçesi'nde Newroz ateşini, Araplar, Süryaniler ve Kürtler birlikte yaktı. Sabahın erken saatlerden itibaren Newroz alanına akın eden binlerce yurttaş, 6 ayrı noktada polis aramasından geçerek alana giriş yaptı. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunan Mardin Bağımsız Milletvekili Gülseren Yıldırım ve diğer tutuklular tarafından gönderilen mesajının okunması duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Süryani Çocuk korosu ile Koma Laleş'in sahne aldı.

ÇINAR: Sabahın erken saatlerinden itibaren mahallerden ve köylerden Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde bulunan Newroz alanına yüzlerce kişi akın etti. Kırmızı sarı yeşil flamalar, Öcalan posterlerinin açıldığı alanda, ''Newroz pirozbe'' yazılı pankartlar asıldı. BDP'nin 2011 yılında Diyarbakır'da gerçekleştirdiği "Ez livirim" mitingi sonrası katledilen Murat Elibol'un fotoğraflarının taşındığı alanda, ''An azadi an azadi'' sloganları atıldı.

HAKKARİ:Hakkari’de sabah saatlerinden itibaren kiras-fistan ile şal û şepik giyen yurttaşlar belediye önüne akın etti. BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ile İtalyan ve Almanya’dan gelen gözlemci gruplar da alana geldi. Renk cümbüşüne dönen kentte, binlerce kişi davul-zurna eşliğinde Newroz’u kutlamaya başladı. Uzun süre devam eden kutlamalardan sonra binlerce kişi kutlamanın yapıldığı Merzan Toprak Saha'ya doğru yürüyüşe geçti.

ÇUKURCA: Federal Kürdistan bölgesi sınırında bulunan Çukurca’da Newroz kutlaması eski cezaevinin yerinde yapıldı. Kutlamaya binlerce kişi katıldı. Kitlenin tamamının yöresel kıyafetlerin giydiği görülürken, kutlamaya özelikle ilçelerde yoğun bir katılım yaşandı. Kitle saatlerce müzik eşliğinde halaylar çekerek, Newroz bayramını kutladı. Newroz ateşinin yakılmasıyla kutlama coşkusu doruğa çıktı. Kutlamada ilk olarak konuşan BDP İlçe Başkanı Servet Tunç, Kürt halkının sınırda barış ve özgürlüğü haykırdığını belirtti.

ŞEMDİNLİ: Hakkari’nin Şemdinli İlçesi'nde Newroz kutlaması stadyumun yan tarafından bulunan boş alanda kutlanmaya başlandı. Sabah saatlerinde başta köyler olmak üzere merkez ve mahallerde binlerce kişi araç ve yaya olarak alana akın etmeye başladı. Binlerin kısa sürede dolduğu alanda özellikle Derecik (Rubarok) Beldesi'nde yoğun katılımın yaşanması dikkat çekti. BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan ile Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre’nin de katıldığı kutlama Newroz ateşinin yakılmasıyla başladı.

BAŞKALE: Başkale İlçesi’nde Fatih İlköğretim Okulunun üst bölümünde bulunan boş alanda Newroz Bayramı kutlandı. Kutlamaya Başkale Belediye Başkanı Hecer Saruhan, görevden alınan belediye başkanı İhsan Güler, BDP İlçe Başkanı Selahattin Bozkurt ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamaya özelikle köylerde yoğun bir katılım oldu.

ÇATAK: Van’ın Çatak İlçesi’nde Newroz kutlaması ilçe girişinde eski BDP İlçe binası önünde kutlandı. “Newroz bayramı kutlu olsun” pankartının açıldığı alanda yüzlerce kişi yakılan ateşler etrafında halaylar çekerek, Newroz’u kutladı. Sık sık “Bijî Serok Apo”, “Ey Serok Newroz’a te pîroz be” sloganların atıldığı alanda, saatlerce kitle Kürtçe parçalar eşliğinde halaylar çekerek, Newroz’u kutladı.

ERCİŞ: Halk, sabah saatlerinde itibaren kutlamanın yapıldığı eski Sanayi yolundaki alana akın etti. Kutlamada yöresel elbiseler giyen kadınlar ön saflarda yer aldı. Saat 10.00’da kutlama yapılması planlanmasına rağmen kitlenin erken akın etmesinden dolayı kutlama iki saat erken başladı. Depremde yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan BDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Veli Avcı, Kürt halkının asla yasaklamalara boğun eğmeyeceğini vurguladı. BDP Van milletvekili Nazmi Gür de Batman’da Ahmet Türk'e yönelik yapılan saldırıyı kınadı.

ÇALDIRAN:Newroz kutlaması eski hayvan pazarında kutlandı. Kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. Kadınların yöresel elbiselerle katılması dikkat çekti. Sık sık PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganların atıldığı kutlamalar demokrasi şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. “Halepçe ve Roboski katlimlarını unutturmayacağız”, Çaldıran’da infaz edilen lise öğrencisi İbrahim Atabay’a atıfta bulunan, “İbrahimlerin cesareti cesaretimiz yolu bizim yolumuz olacaktır” pankartların açıldığı alanda ilk olarak tertip komitesi üyesi Ali İrfan Taş açılış konuşmasını yaparak ilçe halkının bayramını kutladı.

GÜRPINAR: Van'ın Gürpınar İlçesi'nde Hükümet Konağı önünde kutlanan Newroz'a BDP İlçe Başkanı Nejdet Koç, Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, DTK ve BDP temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Yakılan Newroz ateşinin etrafında çalınan müzik eşliğinde halay çeken kitle, demkokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi Başkanı Cevdet Armutçu, yurttaşların Newroz'unu kutladı. Armutçu'nun ardından konuşan BDP İlçe Başkanı Nejdet Koç, Newroz'un Kürt halkı için taşıdığı anlama işaret ederek, bu yıl kutlaman Newroz'un Kürt halkının birliği ve beraberliğine vesile olması dileğinde bulundu.

ÖZALP:Kutlama eski Öğretmen Evinin önünde Newroz kutlaması yapıldı. Kutlamaya aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Van il Eş Başkanı Mihriban Şah, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, BDP Özalp İlçe Başkanı Yakup Almaç’ında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Newroz kutlamasının açılış konuşmasını yapan BDP İlçe Başkanı Yakup Almaç, halkın Newroz bayramını kutladı.

GEVAŞ: Newroz ilçe Garajında kutlandı. Kutlamaya BDP Eş Genel Başkan yardımcısı Selami Turhan, BDP ilçe yöneticileri, MEYA-DER temsilcileri ile yurttaşlar katıldı. “Artosun güneşi sıcaklığıyla bütün halkımızın Newroz’unu kutluyorum” pankartı asıldı. Kutlamada ilk olarak konuşan tertip komitesi başkanı Faysal Parlak halkın bayramını kutladı.

MURADİYE: Kutlama Belediye Garajında yapıldı. Kutlamaya Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, ile Muradiye Belediyesi ile BDP İlçe yöneticilerinde bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Newroz’u kutlayan pankartların açıldığı alanda kutlamalar Newroz ateşinin yakılmasıyla başladı. PKK lideri Abdullah Öcalan lehine sloganların atıldığı alanda Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, - BDP İlçe Başkanı Şirin Yıldız ve Muradiye Belediye Başkan Vekili Songün Akbulut birer konuşma yaptı.

AĞRI: BDP İl binası önünden Newroz alanına yürümek isteyen kitleye polis izin vermedi. Ancak tüm engellemelere rağmen kitle Newroz kutlamasının yapılacağı eski Saman Pazar’ına ulaştı. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy “Yıllardır bu halk süründürülüyor ama bu halk bugüne kadar bunlara boyun eğmedi ve eğmeyecektir" dedi. Çalınan müzik eşliğinde halay çeken kitle, kutlamaların ardından kent merkezine tekrar yürüyüşe geçti.

DOĞUBAYAZIT: Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesinde 10 bin kişinin katılımı ile Newroz kutlandı. Sabah saatlerinde belediye binası önünde kutlanacak Newroza yöresel elbiseleri ile kadınlar ve erkekler akın ederken, polis de Newroz alanını ablukaya alarak tek tek kimlikleri kontrol etti. "Newroz zulme darbedir" , "Zindan direnişlerini selamlıyoruz" posterleri, Sarı Kırmızı Yeşil flamaları açıldı.

DİYADİN: Ağrı’nın Diyadin ilçesinde BDP ilçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi davul zurna eşliğinde halaylar çekerek, Newroz’un kutlandığı Mal Meydanına kadar yürüdü. PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine slogan atarak alana varan kitle burada davuz-zurna eşliğinde halaylar çekerek Newroz’u kutladı. Burada bir açıklama yapan BDP PM üyesi Mehmet Doymaz, İstanbul ve Diyarbakır Newroz’larını selamlayarak konuşmasına başladı. Sanatçı Hemê Heci’nin sahne aldığı kutlama çekilen halaylarla sona erdi.

ARDAHAN: Ardahan il binası önünde toplanan yüzlerce kişi kutlamanın yapılacağı alana kadar ‘Biji serok Apo”, “Biji Newroz”, “PKK halktır, halk burada” sloganları ile yürüdü. Ardahan otogarının bulunduğu Newroz alanana kadar yürüyen kitle burada üst aramasından geçtikten sonra alana girdi. Kadınların renga renk elbiselerle katıldığı kutlama alanına “Demokratik Özerklik istiyoruz”, “Cejna Newrozê Pîroz be” pankartları asıldı. İlk konuşmayı yapan BDP İl Başkanı Akif Avşar, Kürtlerin üzerinde yapılan tüm baskı ve operasyonları kınadı.

KARS: Sabah saatlerinde ilçe ve mahallelerde gelen yurttaşlar Newroz kutlamasının yapıldığı Cumhuriyet meydanına akın etti. Kadınların giydiği yöresel kıyafetler alanda renk cümbüşü yarattı. Kutlamaya BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP Kars Merkez İlçe Başkanı Kemal Burgan, Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay. BDP Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Doğan, 78’ler Derneği Hareketi Başkanı Cellalettin İlyam ve çok sayıda yurttaş katıldı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı kutlama sanatçı İsa Yıldız sahne aldı.

MUŞ: Newroz İstasyon Meydanı'nda kutlandı. Sabah saatlerinde alanın iki girişinde arama noktası kuruldu. Ve alana girmek isteyenler aranarak alana alındı. Kutlamaya BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Muş İl Başkanı Fatih Barutçu, BDP PM üyesi Arzu Moco ile İlçe Belediye başkanları katıldı. Evrim Demir’e adandığı açıklanan kutlamanın açılış konuşmasını Tertip Komitesi Başkanı Mükremin Gül yaptı.

VARTO: Muş’un Varto ilçesinde Kültür Merkezi önünde kutlanan Newroz’a 10 bin kişi katıldı. BDP İl binası önünde aralarında BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın da bulunduğu kalabalık bir grup Newroz alanına kadar PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak yürüdü. İlçenin her yanından alana akın eden kitlenin sayısı öğlen saatlerinde 10 bini aştı. Newroz’un Kürtler için ulusal bir bayram olduğunu aktaran Sakık, “AKP hükümetinin Kürt halkının iradesini kırıp özgürlük ve demokrasi mücadelesinden vazgeçirmek için baskılarını zirveleştirdiği bir dönemde Newroz’u gerçekleştiriyoruz" dedi.

GÜROYMAK: BDP Güroymak İlçe Örgütü tarafından Güroymak’ta Öğretmen Evi arkasında bulunan boş alanda Newroz kutlaması yapıldı. İlçe Binası önünde bir araya gelen kitle buradan Newroz alanına kadar yürüyüş yaptı. Kutlamaya BDP PM Üyesi Mihdi Perinçek, BDP Ahlat ve Güroymak ilçe başkanları ve yöneticileri, Güroymak Belediye Başkanı M. Emin Özkan, il ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

HİZAN: BDP Hizan İlçe Örgütü tarafından organize edilen Newroz kutlamaları Cumhuriyet alanında kutlandı. 2 bin kişinin katıldığı kutlamada Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı. Newroz’a Bitlis eski Milletvekili Nezir Karabaş Bitlis BDP İl Eş Başkanı Orhan Bezirganoğlu da katıldı. Burada bir açıklama yapan Karabaş, Diyarbakır ve İstanbul Newroz’larını selamlayarak İstanbul Newroz’unda polisin saldırısı sonucu yaşamını yitiren Hacı Zengin’i andı.

TATVAN: BDP Tatvan İlçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Cumhuriyet Caddesi üzerinden Newroz alanına yürüyüşe geçti. Newroz alanına kadar yürüyen kitle PKK lideri Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar attı. Sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği yürüyüş Newroz alanında son buldu. Alana “Newroz pîroz be”, “An azadî an azadî” pankartları asılırken, binlerce kişi çalınan müzik eşliğinde halaya durdu. Newroz’a katılmak için Bitlis’ten Tatvan’a gelen yurttaşların araçlarına izin verilmezken, bazı araçlara da para cezası kesildi.

KARAÇOBAN: Erzurum’un Karaçoban İlçesi'nde sabah saatlerinde şehir stadyumuna akın eden yurttaşlar stad girişinde polisler tarafından tek tek aranarak içeri alındı. Kadınlar sarı kırmızı yeşil kıyafetlerile alana gelirken, kitle sık sık “Bê Serok jiyan na be" sloganları attı. Şehir stadında yapılan Newroz kutlamasına Karaçoban İlçe Başkanı Mehmet Tilki, Erzurum İl Eşbaşkanı Pervin Özer ve binlerce kişi katıldı.

DERSİM: Dersim'de on bini aşkın kişi Newroz kutlaması için Seyit Rıza Meydanı'na akın etti. Devlet Hastanesi ününde toplanan binlerce kişi, sarı, kırmızı, yeşil flamalar ve "Bijî Serok Apo", "Dersim Ovası Apocular Yuvası" pankartının arkasında yürüyüşe geçti. Kent merkezinde düzenlenen uzun bir yürüyüşün ardından kitle, kutlamanın yapılacağı alana geldi.

Kutlamaya, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, BDP Parti Meclis üyeleri Hayri Ateş ve Yıldız Aktaş, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak ve binlerce kişi katıldı. Konuşmaların ardından, Newroz ateşini Kışanak, Gürkan ve Şahin birlikte yaktı. Newroz ateşi etrafında çekilen halaylarla etkinlik sona erdi.

Başbakan Erdoğan'ın BDP milletvekillerine ilişkin, "Bunlar halkın oyuyla seçilmiş, ama halkı dinlemiyor, Kandili dinliyor" sözlerine cevap veren BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Başbakan diyor ki halkın oylarıyla seçilen BDP milletvekilleri, halkı dinlemiyor, Kandili dinliyor. Senin aklın bu kadardır, Kandil'dekiler bu halkın evlatları değil mi?" diye konuştu.

ANTEP: Onbinlerce kişinin katıldığı Newroz mitinginde Ahmet Türk'e ve halka yapılan saldırı ile Hacı Zengin'in ölümü "Katil Erdoğan" sloganları ile protesto edildi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'nın Newroz'unu kutlayan Leyla Zana ise, "Urfa birçok yiğitlerin çıktığı bir şehir Öcalan da bunlardan biri. Öcalan'la birlikte olan tüm yoldaşlarının Newrozu'nu kutuluyorum" diye konuştu. İstasyon Meydanı'ndaki Newroz mitinginde "Anadilde eğitim hakkı sağlansın" taleplerini haykıran onbinler sık sık "Öcalan'a özgürlük" istedi. Daha sonra Dilok Kültür Sanat Merkezi çocuk grubunun söylediği Kürtçe şarkılar eşliğinde Newroz ateşi yakıldı.

ŞIRNAK: Şırnak Cumhuriyet Meydanı'nda 1992'den bu yana ilk defa 2011'de ikinci defa da bu yıl Cumhuriyet Meydanı'nda kutlanan Newroz bayramı için bir araya gelen halk, davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Şırnak'ta sabah saatlerinden itibaren dört koldan Newroz bayramının kutlanacağı Cumhuriyet meydanına doğru yürüyen Şırnak halkı rengarenk kıyafetleriyle dikkat çekti.


ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: