25 Mart 2012 Pazar

Birakûjî’den Kürt Ulusal Birliği'ne

Murat KOLCA / Hewler / Diha
Toplanması kesinlik kazanan Kürt Ulusal Konferansı, Kürtlerde heyecan yarattı. Birlik çalışmalarını değerlendiren Kürt siyasetçiler, ‘Birakûjî’den ulusal birliğe doğru bir süreç başladı’ yorumunu yaptı

TÜM KÜRTLER KONFERANSA KATILMALI

KNK Federal Kürdistan Bölgesi Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Kamuran Berwari, “Birakûjî’den (Kardeş kavgası) ulusal birliğe doğru bir yönelim başladı. Kürtler artık tek ses, tek yürek olmalı; ancak bu şekilde kendi ulusal varlığını tüm dünyaya ilan eder. Tüm Kürtlerin konferansa bu temelde yaklaşması ve konferansa tüm Kürt taraflarının katılması gerekiyor” dedi.

 
Birakûji’den ulusal birliğe

Kürtlerin geleceğine yönelik ortak akılla, ortak stratejiler geliştirmeyi amaçlayan Kürdistan Ulusal Konferansı’nın büyük bir fırsat olduğunu açıklayan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Federal Kürdistan Bölgesi Yürütme Kurulu Üyesi Kamuran Berwari, “Kürtler artık tek ses, tek yürek olmalı. Konferansta ulusal bir program hazırlanmalı” dedi. Kürdistan Parlamenterler Birliği (YPK) Başkanı Nimed Abdullah ise, Kürtlerin artık kendilerine güvenmesi gerektiğini söyledi.


PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999 tarihinde Türkiye’ye getirilmesine, Kürtler arası birliği sağlayarak cevap olmak düşüncesiyle 26 Mayıs 1999’da kurulan Kürdistan Ulusal Kongresi kuruluş beyannamesinde belirttiği gibi, “Kürtlerin kendi kaderini tayin etmesi, ulusal kimliği ve ulusal birliği sağlama” amacıyla faaliyet yürütüyor. KNK, kuruluşlarıyla birlikte “Birakûjî”den (Kardeş kavgası) ulusal birliğe doğru bir yönelimin başladığına inanıyor. KNK, Kürdistan Ulusal Konferansı’yla, 13 yıldır kesintisiz olarak sürdürdükleri mücadelenin bir anlamda meyvesini verdiğini düşünüyor.


Ulusal program hazırlanmalı


KNK Federal Kürdistan Bölgesi Yürütme Kurulu üyelerinden Dr. Kamuran Berwari, Konferansın temel amacının “ulusal birlik konusunda bir strateji oluşturmak; Kürtlerin tek ses ve tek yürek olmasını sağlamak olduğunu” kaydetti.  Başta PKK, KDP ve YNK olmak üzere tüm Kürt hareketlerine seslenen Berwari, şu çağrıyı yaptı: “Kürtlerin kaderi bu üç hareketin ortak tutum alması ve birlik olup, konferans çalışmalarını aktif yürütmelerine bağlıdır. Yine Kürdistan’da, bilinen tüm kişi ve kurumlar, yayın organları ulusal konferans ve ulusal birlik konusunda güçlü yayınlar yapmalıdır. Tüm parçalardaki Kürtler konferans delegelerini hazırlamalıdır. Konferansa bilim insanları, aydınlar ve akademisyenlerin katılımı da çok önemlidir. Kürtlerin önde gelen kurum ve siyasi partileri olan KNK, KCK, PKK, YNK ve KDP’nin temsilcileri hazırlık komitesinde yer almalı ve toplumun tüm kesimlerini konferansa katmalıdırlar. Hiçbir şekilde konferans dışında kalan olmamalı, PKK, KDP, YNK, PAJK, PJAK, PÇDK, PYD, GORAN, YEGIRTU ve tüm Kürt hareketleri -ister silahlı, ister sivil- konferansa dahil olmalıdır. Bu hareketler konferansa dahil edilirken dış güçlerin hassasiyetine bakılmamalıdır. Eğer bu ilke esas alınmazsa konferans, ulusal bir konferans olmaz.”


Konferans şart


Kürt parlamenterler, bakanlar ve bazı bürokratlar emekli olduktan sonra 2005 yılında Kürdistan Parlamenterler Birliği’ni (YPK) kurdu. YPK, Federal Kürdistan Parlamentosu’nda 2006’da resmi statü elde etti. YPK’nin temel amacı hükümetin ulusal konularda tutum alamaması durumunda ortak bir deklarasyon yayınlayarak, hükümeti ulusal tutum alamaya çağırmak ve bu konuda destek sunmaktır. YPK Başkanı Nimed Abdulla da, Kürtlerin birlik olarak sorunlarını çözüme kavuşturması için kendine güvenini arttırması gerektiğine dikkat çekiyor. Abdulla, “Bütün Kürt taraflarının bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunması ve gündemde olan Kürdistan Ulusal Konferansı’nı toplaması gerekiyor. Çünkü Kürtlerin bütün eksiklikleri, sorunları Kürtlerin birliğini sağlayacak böylesi bir konferansla çözüme kavuşur. Ancak bu şekilde kendi ulusal varlığını tüm dünyaya ilan eder. Tüm Kürtlerin konferansa bu temelde yaklaşması ve konferansa tüm Kürt taraflarının katılması gerekiyor” dedi.

Hiç yorum yok: