26 Mart 2012 Pazartesi

AKP'den Barzani Taktiği

Kürt sorununun çözümü noktasında samimi adımlardan uzak bir politika yürüten ve bir türlü Türkiye halkını tatmin edici bir pratiği gerçekleştiremeyen hükümet, şimdi de farklı bir yol deneyecek. Hükümet 'Yeni Kürt Stratejisi' yolunda Barzaniyi devreye koyacağı bildirildi.

Hükümetin 'Yeni Kürt Stratejisi' kapsamında PKK ile mücadele ve uzantıları ile müzakere edilmesine yönelik projesi kapsamında, Barzani'nin düzenleyeceği konferansta PKK'ya, 'Silahlı mücadele ile hak arama talebinden vazgeç, demokratik yollar bunun için uygun gereğini yap' denecek.

Hükümetin, 'Yeni Kürt Stratejisi' kapsamında 'PKK ile mücadele, uzantıları ile müzakere' edilmesine yönelik projesi Kuzey Irak yönetimi ile koordineli sürdürülecek. Bu bağlamda Bölgesel Kürt Yönetimi'nin de haziran ayında yapmayı düşündüğü Kürt Konferansı'nda, PKK'ya, "Silahlı mücadele ile hak arama talebini bırak, demokratik yollar uygun bunun için gereğini yap" denecek.

Suriye'de Esad ailesinin yönetimden uzaklaştırılması için yürütülen çalışmalar ve İran'a uygulanan ambargo nedeniyle Türkiye, Kuzey Irak yönetimi ile yakınlaşan ilişkilerini daha da geliştiriyor. Irak'ta özellikle Traık El Haşimi'nin yargılşanması ile başlayan siyasi krizde Türkiye ve Kürt Bölgesel Yönetimi aynı duruşu sergiledi.

PKK'YE SİLAH BIRAK ÇAĞRISI

Kuzey Irak'taki Kürt kaynakları, Türkiye'nin özellikle Suriye ve PKK konusunda Kürt yönetiminden aktif destek beklediğini, bu kapsamda Erbil'de Haziran ayında yapılması beklenen Kürt Konferansı'nın büyük önem taşıdığını belirtti. Mesut Barzani'nin başkanlığında gerçekleştirilecek olan konferansta, Kürt siyasi hareketleri ve gruplarının PKK'ya "Silah bırak, siyasi çözüme gel" çağrısı yapacağı öğrenildi. Üç yıldan beri Erbil'de yapılması planlanan ancak, PKK'nın hazırlık komitesinde yer alma isteği nedeniyle ertelenen konferansa aralarında ABD ve Türkiye'nin de yer aldığı bazı ülkeler Barzani'nin isteği üzerine gözlemci sıfatıyla katılması bekleniyor. 18 kişilik hazırlık komitesinin başına Bölgesel Kürt Yönetimi Divan Başkanı Fuat Hüseyin getirildi. Komitede BDP'den de bir üye yer alacak. Hüseyin, konferansa katılması için Irak, İran, Suriye, Türkiye ve Avrupa'daki 71 Kürt parti ve grubu, 109 Kürt derneği ile görüşme yapıyor. Hüseyin, konferans için aralarında Türkiye'deki kuruluşların da yer aldığı 13 düşünce kuruluşu ile diyalog geliştiriyor.

Irak Kürt Yönetimine yakınlığı ile bilinen siyasetçi Sertaç Bucak'da TV Net'te katıldığı Tutanak Programında, konferansta nihai olarak çıkacak olan kararın, "PKK'nın şiddetten arındırılması çağrısı" olduğuna d,kkati çekerek, esas olarak bu noktanın konferansın yapılmasını geciktirdiğini ifade etti. Bucak, konferansa PKK'nın da mutlak suretle katılımının sağlanmaya çalışıldığını ve çıkacak olan karar doğrultusunda, Kürt hareketinin şiddeti bırakacağına giden yolun da açılacağını söyledi.

Öte yandan, bölgesel Kürt yönetimi dünyanın farklı ülkelerindeki Kürt siyasi grupları, dernek ve vakıflar ile düzenli ilişki geliştirmek için Diaspora Bakanlığı kuruyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde Bölgesel Kürt hükümeti kabinesinde revizyona gidilecek, yeni başbakanlık koltuğuna Neçirvan Barzani oturacak ve yeni kabinede Diaspora Bakanlığı oluşturulacak. Bir yandan Kürt konferansı ile ilgili hazırlık sürdürülürken diğer taraftan Kuzey Irak eksenli arayışlar konusunda aktif bir dönem başlayacak. PKK'nın eylemsizlik konumunu sürdürmesi ve Suriye'deki Kürtlerin statüsünün ne olacağı konusunda Türkiye ve ABD ile diyalog geliştiren Barzani önümüzdeki hafta ABD'ye gidecek. Barzani'nin Obama ile Irak'taki yönetim krizi, Suriye'deki Kürtlerin pozisyonu, PKK'ya yönelik bölgede alınacak önlemler, Türkiye ve İran'la ilişkiler konusunda bilgi verecek ve bölge yönetiminin gerçekleştirmeye çalıştığı plan, proje ve Kürt konferansına destek isteyecek. Barzani, Kürt konferansı için ABD Dışişleri Bakanı Hillary Cilonton'u Erbil'e davet edecek.

Barzani, iki düşünce kuruluşu yetkilileri ile de bir araya gelerek konferans ve yeni Orta doğuda Kürtleri siyasi rolleri hakkında da görüş alışverişinde bulunacak.

BARZANİ TEKLİFLE GELECEK

Yeni bölgesel hükümeti kurmakla ikinci kez görevlendirilen Mesut Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani'nin de ilk yurt dışı gezisini Ankara'ya yapacağı öğrenildi. Barzani, Ankara temasları çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve bazı güvenlik uzmanları ile özellikle PKK konusunda görüşmeler yapacak.Barzani, Ankara'ya Kürt yönetiminin askeri yöntemler dışında her türlü desteğe hazır olduğu mesajı verecek ve Kürt konferansına Türkiye'nin gözlemci olarak katılması teklifini sunacak. Ankara ile geliştirilen olumlu ilişkilerin devam etmesi için PKK üzerinde baskıyı arttırmaya karar veren Barzani'nin, yeğeni Neçirvan Barzani aracılığıyla hükümete olumlu teklifler sunacağı da öğrenildi.

Bu teklifler arasında PKK'nın ilişkileri gerecek ses getirici eylemlerini önlemek için daha aktif rol üstlenileceği ve örgüt üzerinde baskının arttırılacağı mesajı verilecek. Suriye konusunda ise Kürtlerin bölgedeki statülerinin garantiye alınması koşuluyla birlikte hareket edilmesi teklifinin sunulması bekleniyor.

Hiç yorum yok: