27 Mart 2012 Salı

'90'larda JİTEM'in Yaptığını Şimdi AKP Yapıyor'

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Cizre'de Newroz kutlamaları sırasında BDP binasına yönelik saldırının görüntülerini basın mensuplarıyla paylaştı.

Polislerin parti binasının kapısını kırarak içeriye girdiğini ve çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan grubu darp ettiğini kaydeden Kaplan, "Bu görüntülerin çekildiği noktada 24 saat Mobese kaydı yapılıyor. Savcılık Mobese kayıtlarını izlemelidir. AKP'nin emir verdiği güvenlik güçleri direkt binaya saldırıp tamamen talan etmişlerdir. Üstelik bu sırada herhangi bir karşı koyma ya da başka bir eylem yaşanmamıştır" diye konuştu.

BDP İlçe Başkanının da fotoğraflarını gösteren Kaplan, İlçe Başkanının olaylar sırasında ağır şekilde darp edildiğini, halen hastanede yoğun bakımda tedavi gördüğünü belirtti.

Kaplan, yaşananları 1992'de Newroz'da yaşanan olaylara benzetti, şöyle devam etti: "90'larda bu işleri derin devlet, JİTEM yapıyordu. 2012'de AKP'nin emir verdiği güçler tarafından yapılıyor. Biri jandarma terörüydü, şimdi devlet terörü."

Kaplan, Şırnak'ta fiili olarak savaş hali uygulaması olduğunu ve hükümetin sınır tanımadığını söyledi.
Terörle mücadele konusunda yeni strateji olarak ortaya atılan "BDP ile müzakere" konusunu da değerlendiren Hasip Kaplan şunları söyledi: "Bugüne kadar 7 bin tutuklu var. Hükümet BDP ile müzakereden bunu anlıyor. Bu anlayış, F tipi müzakereye benziyor. Müzakereyi Mecliste değil, F tipinde yapmanız lazım. Hiçbir şartta müzakerenin figüranı olmayız."

Kaplan, Kürt sorununun çözümüne ilişkin IRA ve ETA ile yapılan barış sürecini hatırlatarak, AKP'nin ise Sri Lanka modelini önerdiğini söyledi. Kaplan, şöyle devam etti: "Şiddeti bunun için yapıyor. Operasyonları yaygınlaştırma nedeni de budur. Oysa IRA ve ETA ile nasıl barış süreci yapılıp sonuç alındıysa bu şekilde olmalı. Başbakan'la sadece bir kere görüştük. Kandil ve İmralı'da yapılan görüşmeler kat be kat fazladır. Anadil, statü, eşitlik, kimlik ve kültürel haklar konusunda bizim isteklerimiz net ve ortada. Sizin iradeniz nedir? Asıl Başbakan'a sormak lazım. Güvenlik politikalarında ısrar edecek mi? Bu bahar eğer siyasi irade, Meclis iradesi koyamazsak, silahları susturamazsak 75 milyona değil, daha fazlasına büyük acılar yaşatma noktasında tarih bizi affetmeyecek."

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: