24 Şubat 2012 Cuma

Taraftar Medyada AKP, Cemaat Saflaşması

Ankara - MİT operasyonu ile başlayan AKP, Cemaat kavgası düne kadar hemhal olan her iki cenaha bağlı medyada da ciddi bir kutuplaşma yarattı. Cemaat'in en büyük gazetesi Zaman bir bütün olarak MİT operasyonu sonrası başlayan süreçte, savcıların soruşturmadan çekilmesi ve operasyonu yürüten polislerin görev yerlerinin değiştirilmesi konusunda, AKP Hükümti'ni hedef almakta bir beis görmedi.

Cemaat'in önde gelen medya figürleri olarak hem gazete yazarlığı hem de tv programcılığı yapan Hüseyin Gülerce gibi Ali Bulaç gibi öne çıkan isimleri AKP'yi çok sert bir dille eleştirdi. Bulaç önce, 13 Şubat tarihli ”Fitne” başlıklı yazısında, ”Akıllı tüccar, kazanan ve kazandıran tüccardır. "Rabbenâ hep bana" diyen tüccar bir-iki defa kazanır, ama eninde sonunda kaybeder. Siyasette de sürekli kazanmanın yolu, katılımı sağlamak, kaynaklar üzerinde tekel kurmaktan, temellükten kaçınmaktır.” sözleriyle, AKP'ye açıktan ciddi ithamlarda bulundu.

Ardından da, 'Akıllı tahta ve tablet' ne kadar akıllıca? başlıklı 23 Şubat günkü yazısında, AKP'nin ”yeni eğitim modeli” akıllı tahta ve tabletle eğitimi hedef alarak, ”Tablet ihalelerini alacak firmalara ödenecek miktarın 7,5 milyar dolar.” olduğuna dikkat çekerek bir önceki yazısında söz ettiği tüccara uyarısını sürdürdü.

Bulaç, AKP'nin bu eğitim modelinin ”tehlikelerini” sıralayarak, bu modelin okuma yazma konusuda toplumun Osmanlı'nın gerisine düşüreceği uyarısında bulunarak, ”Tablet bilgisayar, sonuçta bilgisayardır, çocukları hayli küçük yaşlardan başlamak üzere bilgisayara ve internete bağımlı hale getirecektir. İnternet kullanımının her zaman yararlı olmayıp ağırlıklı olarak yıkıcı olduğu gün gibi ortada. İsviçre'de bile kullanıcıların yüzde 2/3'ü kötü alışkanlıklar, cinsel sapkınlıklar, çarpık ilişkiler vb. amaçlı kullanıyor. Başta ABD olmak üzere birçok ülkede "internet hastaneleri" hızla artıyor. Bizde de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne günde 70 internet hastası başvuruyor. İnternet için ailesine bıçak çekenden, reel dünyadan kopup nevroz olanlara varıncaya kadar sayısız araz çocukları ve gençleri ahtapot kolları gibi sarmış bulunuyor.” diyor.

Bir çok ülkede açtığı okullarla ”eğitimi” örgütlenme ve yayılmada temel esas alan Cemaat'in, AKP ile eğitim konusunda da karşı karşıya gelmesi yaşanan kırılmanın boyutlarını da gözler önüne seriyor.

Personelinin büyük bölümü Cemaate yakınlıkları ile bilinen Taraf Gazetesi de bu kavgada açıktan Cemaat'in yanında saf tutarak AKP'ye cephe aldı. Gazete'nin polis yazarı son olaylarda MİT'in dolayısıyla AKP'nin kaybettiğini yazarken Cemaat'in rahlesinden yetişme kalemleri Başbakan Erdoğan'a ”kafa tutacak” kadar ileri bile gitti.

”AKP Cemaati püskürtecek”

AKP'ye hatta Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Sabah Gazetesi yazarları Cemaat'i hükümete karşı darbecilikle suçlamaya başladılar. Kuruluşundan bu yana AKP'yi ve Erdoğan'ı canı gönülden destekleyen Yeni Şafak Gazetesi ve yazarı Ali Bayramoğlu AKP-Cemaat ittifakının sona erdiğini, AKP'nin son olaylardan sonra sınırlarını zorlayan Cemaati kendi sınırlarına kadar, ”püskürteceğini” söyleyerek yaşanan çatışmanın süreceğine dikkat çekiyor. Cemaat'in polis ve yargıdaki kadrolaşmasının Erdoğan'ı rahatsız ettiğini de söyleyen Bayramoğlu şu sözleri dikkat çekici:

”Cemaat bu aşmada, kendisine soru sormayı, şeffaflaşmayı becerebilir mi, bilmiyorum, ama içerde kaçaklar varsa, bütün bu yaşananlar cemaate “Ne oluyor, nereye gidiyoruz?” sorusunu sorduruyorsa bir geri çekilme olur. Sordurmuyorsa şurası açıktır ki siyasi iktidarın kararlılığı cemaati, cemaat sınırlarına doğru püskürtecektir. Siyasi iktidarın bundan böyle gerek Emniyet’te, gerek yargıda, otonom, eşit iktidar talep eden yapılara müsaade edeceğini sanmıyorum. Hükümete gelince. Mevcut kriz üzerinden hükümet poliste, yargıda karşımıza çıkan bu tür otonom yapıların işleyiş biçimlerinin, polisin savcıları yönlendirmesi; polis-adliye ikilisinin büyük politikalarda kapsamlı kararları vermesinin, buralardaki hukuksuzluklar ve demokratik eksikliklerin farkına varmışsa, bunu tersine çevirecek güce sahiptir.”

Bayramoğlu, aracını açık bir dille ifade etmese de AKP iktidarının bu çatışmada gücünü kullanacağını da ifade ediyor.

erdemcan@riseup.net

Hiç yorum yok: