4 Şubat 2012 Cumartesi

Kürt Hareketine Güney Afrika'dan Uyarı!


Hamburg - Almanya’nın Hamburg kentinde süren 'Kapitalist Moderniteye Karşı Alternatif Konseptler ve Kürtlerin Arayışı' önemli tartışmalara ev sahipliği yapıyor. Konferansın bugünkü bölümünde söz alan Güney Afrikalı siyasetçi Solly Mapaila ülkesinin özgür olduktan sonra da ciddi sorunlarla karşılaştığını belirterek “Kürtlere sesleniyorum, siz bizim yaptığımız hatalara düşmeyin; özgürlük mücadelesi ile kapitalizme karşı mücadeleyi birlikte yürütün” dedi.

Almanya’nın Hamburg kentinde devam eden 'Kapitalist Moderniteye Karşı Alternatif Konseptler ve Kürtlerin Arayışı' başlıklı konferansı önemli tartışmalarla sürüyor. Hamburg Üniversitesi’nin salonunda süren konferansta kapitalizmin iflas ettiği, ancak yerine hangi sistemin geleceğinin muğlak olduğu görüşü öne çıktı.

Konferansın bugünkü programında yer alan ancak sağlık sorunlarından dolayı katılmayan dünyaca ünlü bilim insanı Antonio Negri’nin mesajı okundu. Şu anda dünya çapında büyük bir krizin yaşandığına dikkat çeken Negri şunları söyledi: “Bu krizin dönüşü yok. Egemen, meşruiyet ve gücünü yitirdi. Başka bir nokta ise günümüzde teknik ile politika arasındaki ilişki değişimidir. Kapitalizm, emek gücünü ciddi bir anlamda kıskaca almıştır. Bu durum da sermayeyi radikalleştiriyor.”

NEGRİ: DEMOKRATİF KOOPERATİF ŞART

Dünyada yaşanan sorunlar demokratik kooperatif sistemi öneren için Prof. Antonio Negri, “Özel mülkiyet eşitsizliği ve ayrımcılığa yol açıyor. Özel mülkiyet ancak insanların birlikte hareket ederek, kazanabilir. Tekli düzene karşı ortak bir mücadele şart” dedi.

Daha sonra söz alan Hindistanlı profesör Achin Vanaik ise kapitalizme sert eleştiriler yöneltti. Bugünkü kapitalist modernitenin sanayileşmenin sonucunda geldiğine dikkat çeken Prof. Vanaik “Bunun geçmişi 200 yıl öncesine dayanıyor. Kapitalizm sistem olarak her zaman eşitsiz olmuştur ve öyle de olacaktır” dedi.

“ORTADOĞU’DA KÜRTLER VE FİLİSTİNLİLER DİRENİYOR”

Kapitalizmin son 20 yılını anlamak için birinci dünya savaşını ve İngiltere’nin gelişimi ile sömürge politikalarını anlamanın şart olduğunu belirten Prof. Vanaik “İkinci dünya savaşından sonra ise bu durum değişti. ABD ve Sovyetler arasında savaş başladı. Tam anlamıyla bir karşıt mücadelesiydi” diye konuştu. Sovyetlerin yıkımından sonra hakimiyetin tamamen ABD’nin eline geçtiğini hatırlatan Prof. Vanaik devamla şöyle konuştu:

“ABD, Rusya, Çin, Hindistan’ın ekonomi, askeri ve siyasi açıdan ağırlığı var. Dünyadaki diğer ülkeler bunlara bağlı. Burada en hakim güç ise kuşkusuz ABD’dir. Kapitalist bir güçtür. Birçok kaynağı var. Bu güç bütün dünyayı etkisi altına almıştır. Ancak bütün bunlara rağmen bu sistem iflas etmiştir ve gittikçe geriliyor.”

Ortadoğu'da Kürtler ile Filistinlilerin mücadelesinin dinamik bir güce sahip olduğuna dikkat çeken Hindistanlı uzman son olarak şu mesajı verdi: “Biz de bu mücadeleyi daha geliştirmeliyiz. Taleplerimiz keskin olmalı. Bunun için katılımcı demokrasiye doğru gitmemiz gerekiyor. Bu teoriyi Abdullah Öcalan ve başkaları da savunuyor. Açıkça söyleyeyim ben bu kavramı seviyorum ve bunu yaygınlaştırmalıyız.”

‘KAPİTALİZM DOĞAYI BİTİRİYOR’

Sosyolog Felix Padel ise Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek “Kömür, taş ocaklarla doğa tahrip oluyor. Bir ton demir üretmek için 40 ton suya ihtiyaç, bir ton alüminyum üretmek ise bir ton suya ihtiyaç var. Bu da ciddi bir doğa tahrip demektir. İşte biz sadece kapitalizmi ekonomik olarak ele almamalıyız” dedi.

Konuşmasında insanların dünyanın sorunlarından habersiz olduğunu önemle belirten Padel, Kürtlerle dayanışma içinde olduğunu ve Türk devletinin Kürt politikasını ise sert şekilde eleştirdi. Padel, konuşmasının ardından da kemanıyla Aram Digran’dan bir parça çaldı.

‘GİRDİĞİMİZ TUZAĞA KÜRTLER GİRMESİN’


Oturumun son bölümünde söz alan Güney Afrika Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Solly Mapaila ise kendi ülkesindeki mücadele deneyimlerini anlattı. Halkının 400 yıl boyunca direndiğini hatırlatan Mapaila, ancak 1994 yılından sonra Güney Afrika’nın özgür olduktan sonra da ciddi sorunlarla karşılaştığını söyledi.

Önceleri “Özgürlüğümüzü alalım daha sonra sistemimizi kurarız” fikrine sahip olduklarını hatırlatan Mapaila “Ancak sonraki yıllarda baktık ki yanılmışız. Çünkü esas sorun o tarihten itibaren başladı. İktidar beyazlardan alınıp, siyahlara verildi. Ama kapitalizm etkisini aynı şekilde sürdürdü hem de daha da arttırarak” dedi.

Güney Afrika olarak kendilerini bekleyen tuzağı görmediklerini önemle vurgulayan Mapaila devamla şu uyarıları yaptı: “Bizim devrimimiz ne sosyalist nede kapitalistti onun için kendimizi sosyal bir sistemde bulduk. Bu bizim yaptığımız hatalardandır. Kürtlere sesleniyorum, siz bizim yaptığımız hatalara düşmeyin, her iki mücadeleyi birlikte yürütün.”

Konferans Ayhan Bilgen, Ferda Çetin, Muzeffer Ayata ve Dr. Sadik Hassan Itaimsh’in konuşmalar yaptığı üçüncü bölümle sürüyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: