6 Şubat 2012 Pazartesi

HAK-PAR: Arınç'ın Kürtçe Dil Açıklaması Saygısızlık

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bir televizyon programında aşağılayıcı ifadeler kullanarak Kürtçe’nin eğitime karşı çıkmasına tepki gösterdi. HAK-PAR, “Medeniyet maskesi ile bir halkın dilinin özgürce kullanılmasına karşı çıkmak tek kelime ile saygısızlıktır, defolu düşüncenin işaretidir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,3 Şubat akşamı CNN TÜRK televizyon kanalında yayınlanan “Neler Oluyor” programında Kürtçe eğitim taleplerine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı: “Şartlar elverirse Kürtçe sadece seçmeli ders olabilir. Yoksa ilköğretimden üniversiteye kadar Kürtçe bir eğitim yapılması mümkün değildir. Kürtçe anadilde eğitimin önünde anayasal engel var. İkincisi, anayasal bir engel olmasa, Kürtçe bir eğitimin kaliteli bir eğitim olabileceğine inanıyor musunuz? Bir medeniyet dili midir Kürtçe? Böyle anadilde eğitimi düşünmüyoruz. Anadilde eğitimin Türkçe olması hem beraberlik sağlıyor hem de Türkçe bir medeniyet dilidir. Türkçeyle eğitimin her alanına hizmet edebilir.”

HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Küreken yaptığı yazılı açıklamada, “Sayın Bülent Arınç’ın bu açıklaması her bakımdan sorunlu bir açıklamadır. Yasaklar ve baskılarla sağlanan ‘birliktelik’ düşüncesi, insan haklarına ve kardeşlik hukukuna, uluslar arası hukuka aykırıdır. Hak gaspıdır. Kabul edilemez” dedi

“Medeniyet maskesi ile bir halkın dilinin özgürce kullanılmasına karşı çıkmak tek kelime ile saygısızlıktır, defolu düşüncenin işaretidir” diyen Küreken, şunları ifade etti: “Cumhuriyet tarihi boyunca uygulanan yasaklar sonucu Kürt dilinin gelişmesi engellenmişse bu herkesten çok devletin ve ‘medeni’ yöneticilerin utancı olmalıdır. Çağdışı yasaların arkasına sığınarak bir dilin, bir toplumun baskı altında kalmasını savunmak, demokrasi vaadiyle yola çıkan bir iktidarın söylemi olamaz.”

IRKÇI MEDENİYETÇİLİK


Açıklamada şöyle denildi: “Başbakan yardımcısı, hazırlanması düşünülen yeni anayasada Kürt dili üzerindeki yasaklar kaldırılacaktır diyeceğine Kürt dilinin kullanılmasına anayasa engeli var diyorsa, bu iktidarın da geçmiştekiler gibi yaşananlardan ders çıkaramadığını gösteriyor. Demokratik ve eşitlikçi bir anayasanın olamayacağını işaret eden bu düşünceler yaşanan acıların büyümesine hizmet etmektedir.

Kürt halkı kendisine yapılan yüz yıllık işkence ve haksızlıklara karşı eşitlik sağlanıncaya kadar direnecektir. Beraberlik, ırkçı ‘medeniyetçilik’ üzerinden değil, Kürtlerle Türklerin her bakımdan eşit hakları kullanılması üzerinden sağlanabilir. AKP iktidarını bunu anlamaya ve Kürtlerin Türkiye’de Türklerle eşit vatandaş olmalarını kabul etmeye davet ediyoruz.”


ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: