25 Şubat 2012 Cumartesi

Batı Kürdistan'da İnşa Süreci Tamamlanıyor

Ulusal ve Demokratik Değişim İçin Koordinasyon Komitesi üyeleri
PYD Lideri Salih Müslüm

Suriye’de Ulusal ve Demokratik Değişim İçin Koordinasyon Komitesi Başkan Yardımcısı ve PYD lideri Salih Müslim, Newroz’a kadar komite ve meclis örgütlenmelerinin tamamlanacağını söyledi. Anayasa referandumunu boykot edecekleri belirten Müslim, Suriye Ulusal Konseyi’nin Kürtlere “özerklik” sözünün de hiçbir temelinin olmadığını ve sadece laftan ibaret olduğunu kaydetti. PYD, Rusya ve İranla yaptıkları diplomatik görüşmeler hakkında ANF’ye bilgi verdi.

Tunus ve Mısır rejimlerinin çöküşü ardından Mart 2011’de başlayan Suriye’deki ayaklanmaları kanlı bir şekilde bastırmaya çalışan Beşar El Esad rejimi ayakta kalmaya devam ediyor. Batılı güçlerin desteğiyle ayaklanmalar bir süre sonra “Özgür Suriye Ordusu” adı altında silahlı çatışmalara dönüştü. Moskova ve Pekin’in desteğini alan Esad rejimi ise, özellikle Rusya ve İran’ın bölgesel çıkarlarına dayalı olarak varlığını sürdürmeye çalışıyor. Ayaklanmalar ve uluslararası baskılara rağmen Esad rejimi, gerçek bir demokratikleşme lehine henüz ciddi bir adım atmış değil.
TUNUS KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ

Son olarak Tunus’ta 24 Şubat günü 60 ülkenin bir araya geldiği konferansta, Batının desteğindeki Suriye Ulusal Konseyi, bugüne kadar dillendirmekten kaçındığı Kürt sorununu en üst perdeden ağzına alarak “özerklik” sözü verdi. Konferansın sonuç bildirgesinde 60 ülke Suriye’yi insani yardımın girişine imkan tanıması için derhal şiddete son vermeye çağırırken, Suriye’ye karşı yaptırımların güçlenmesi ve uygulanması için de tedbir almaya angaje oldu. Suriye’nin Dostları Grubu, Suriye Ulusal Konseyi’ni “barışçıl demokratik değişim arayışında olan Suriyelilerin meşru bir temsilcisi” olarak gördüklerini belirtirken, “Tüm hassasiyetleri içeren bir temsiliyete kavuşması için teşvik” etti. Bildiride muhalefete efektif destek sunulacağı belirtilirken, bu konuda başka detay verilmedi. Arap Birliği’nin BM Barış Gücü önerisinin ise not edildi ve bu konuda tartışmaların sürdürülmesine karar verildi. Bildirgede Suriye’nin Dostları Grubu’nun bu ülkenin “egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne” bağlı olduğu vurgulandı, krize siyasi bir çözümün gerekliliği ifade edildi.

GALYON’UN AÇIKLAMASI LAFTAN İBARET

Tunus’ta temaslarda bulunan Koordinasyon Komitesi’nin başkan yardımcısı ve PYD lideri Salih Müslim, ANF’ye yaptığı açıklamada Ulusal Konseyin Başkanı Burhan Galyon’un açıklamasının laftan ibaret olduğunu söyledi. “Programlarında bir şey yok. Kimseyle varılmış bir anlaşma da değil” diyen Müslim, bu konuda ne kendileriyle ne de Komitenin diğer üyeleri ile herhangi bir görüşme olmadığına dikkat çekti.

TUNUS KONFERANSI SURİYE HALKI VE KÜRTLER İÇİN TOPLANMADI

Bu sözlerin samimiyetten uzak olduğunu ve inandırıcılığının bulunmadığını ifade eden Müslim, Tunus’taki konferans kararlarının da dışarıdan hazırlandığını, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin dışişleri bakanlarının Suriye halkı ve Kürtler için toplanmadıklarını kaydetti. Amacın bazı Kürt gruplarını yanlarına çekmek olduğunu söyleyen PYD lideri, artık Kürtlerin temeli olmayan sözlere inanmayacağını belirtti. PYD lideri, Suriye Ulusal Konseyi ile görüşmek istediklerini de sözlerine ekledi.

PARTİLER ARASI BİRLİK İÇİN KOMİTELER KURULUYOR


Kürt partileri arasında da bir anlaşma sağlandığını hatırlatan Müslim, Kürt Halk Meclisi ile Ulusal Kürt Meclisi arasında görüşmeler sonucu protokol imzalandığını ifade ederken, birkaç gün önce bir görüşme daha gerçekleştiğini dile getirdi. Müslim, Kürt gruplar arası çatışmaların giderilmesi ve birliğin sağlanması için ana bir komite ile tüm şehirlerde alt komiteler oluşturulma çalışmalarının başladığı bilgisini verdi.

Ocak ve Şubat aylarında PYD ve ittifak içinde olduğu dört parti ile çoğu geçtiğimiz 28-29 Ocak tarihlerinde Hewler’de toplanan diğer Kürt partilerinin yer aldığı Ulusal Meclis arasında bir çok görüşme gerçeklemişti.
RUSYA İLE GÖRÜŞME YAPILDI

Moskova ve Pekin ile aynı cephede yer almadıklarını ancak buluştukları ortak noktaları olduğunu ifade eden Müslim, geçen hafta Şam’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve parlamento alt kanadı Duma’nın Dışilişkiler temsilcisi ile görüştüğüne dikkat çekti. Müslim, “Dış müdahaleye ve muhalefetin silahlandırılmasına karşı olmak konusunda ortak noktalarımız var” dedi. Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye yönelik karar tasarısını veto ettiğini hatırlatan Müslim, kendilerinin de Suriye rejiminin mevcut durumda dışarıdan zor kullanarak yıkılmasına karşı olduklarını zira çok kan akmasına yol açacağını belirtti. “Biz akan kanı durdurmak için uğraşıyoruz” diyen Müslim, Rus temsilcilere “Esad rejiminin gitmesi gerektiği” yönündeki yaklaşımlarını ilettiklerini ve bu görüşlerinin olumlu karşılandığını kaydetti.

İRAN İLE ÜÇ GÖRÜŞME OLDU

Koordinasyon Komitesi adına heyetlerin geçen aydan beri İran ile de üç görüşme gerçekleştirdiğini belirten PYD lideri, İran rejiminin de aynı şekilde olumlu yaklaştığını sözlerine ekledi. Suriye rejimi zihniyetinin halen değişmediğini vurgulayan Müslim, “Halen öldürmek ve baskıyla sonuç alacaklarını düşünüyorlar” dedi.

ANAYASA REFERANDUMUNA BOYKOT

Esad rejimi ile ise bir görüşmelerinin olmadığını söyleyen Müslim, bu rejimin tamamen değişmesini istediklerini belirtti. Esad rejiminin 26 Şubat’ta yapacağı yeni Anayasa referandumunu da boykot etme kararı aldıklarını açıklayan PYD lideri, “Yeni Anayasa’da Kürtler için herhangi bir şey yok” dedi.

Anayasayı yazmakla görevli komisyonun, Cumhurbaşkanı’nın yedi yıllık görev süresini iki defa ile sınırlandırmayı öngördüğü belirtilirken, 2014’de görev süresi dolan Esad’ın bir daha Cumhurbaşkanı seçilip seçilmeyeceği konusu henüz açıklığa kavuşmuş değil. Anayasa metninin başta Kürt sorunu olmak üzere ülkenin diğer temel sorunlarına herhangi bir çözüm içermediği kaydediliyor.

SİLAHLI UNSURLARIN ARKASINDA TÜRKİYE VAR

Bir yandan kanlı olaylar devam ederken, diğer yandan Suriye’ye mevcut durumda askeri bir müdahale beklemediklerini söyleyerek Tunus konferansının halkı silahlandırmaktan yana olduğuna dikkat çeken PYD lideri, bunun da çok tehlikeli sonuçları olabileceği konusunda uyardı. Müslim, Türkiye’nin de silahlı unsurların arkasında olduğunu ve bunların Türkiye’de kamp kurduğunu ifade ederken istihbaratçılar yolu ile de Suriye’nin içine uzandıklarını belirtti.

KOMİTELER YOL KONTROLÜ YAPIYOR

Türkiye kaynaklı Kürt sempatizanlarından “karakol baskını” gibi haberleri de yalanlayan PYD lideri, Batı Kürdistan halkının örgütlü olduğunu, mevcut yol kontrollerinin de halk komiteleri tarafından yapıldığını ifade etti. “Bunlar dışarıdan gelen silahlı kişiler değil” diyen Müslim, “Halkımız örgütlüdür. Her yerde halk komiteleri ve meclisleri var. Kendi savunmalarını kendileri yapıyorlar” diye belirtti.

Suriye rejiminin Kürtlerin karşısına almaktan çekindiği için müdahale edemediğine işaret eden Müslim, zaman zaman Suriye askerleri ile bu komiteler arasında gerginlik olduğunu ve en son Kobani’de bir istihbaratçının öldürüldüğünü belirtti. Ancak genel anlamda karşılıklı olarak birbirine dokunmadıklarını söyleyen PYD lideri, bölgede meclis ve komiteler biçimindeki örgütlenmenin de tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.

KÖY VE ŞEHİR İSİMLERİ DEĞİŞİYOR

Tüm köy ve şehirlerde komiteler kurulduğunu ve daha çok sembolik anlamı olan dil okulları açıldığını belirten Müslim, “Son günlerde köy ve şehirlerin isimleri de Kürtçeleştiriliyor, tabelalar değiştiriliyor, eski isimleri konuluyor” diye konuştu.

NEWROZ’A KADAR BİR SÜREÇ TAMAMLANIYOR

“Newroz’a kadar seçimleri, meclis ve komiteleşmenin tamamlanacağını umuyoruz” diyen PYD lideri, Newroz’dan sonra ise artık bu kurumların aktifleşeceğini sözlerine ekledi.

ARTIK GERİ DÖNÜŞ YOK

Müslim, “Çok dikkatli olmamız gerekiyor. Çok büyük oyunlar oynanıyor” derken, Kürtlerin kazanımları açısından da “artık geri dönüşün sözkonusu olmadığını” kaydetti. “Bundan sonra elde ettiğimiz kazanımları kalıcılaştırmamız gerekiyor” şeklinde sözlerini sürdüren Müslim, mevcut durumda parti olarak Batı Kürdistan’ın her yerinde varlık gösterdiklerini vurguladı.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: