28 Ocak 2012 Cumartesi

Türkiye’nin Hukuk Alanı – 2

Emrah Göker *


Arada bir Law & Order Türkiye hakkında bulup buluşturduğum betimleyici istatistikleri paylaşacağım. Şununla başladıydım. Karıştırdıklarımdan doğru çıkarsıyorsam (düzeltiniz), Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı henüz sistemli bir şekilde TÜİK koordinasyonundaki Resmî İstatistik Programı‘na girmemiş. Trafik kazalarıyla ilgili veriler dışında sorunlu bir durum var. Tabii EGM’nin ve JGK’nın kapsamlı intranetleri var ama, yıllara/aylara göre incelenebilen kamu erişimine açık istatistik portalları yok. Hukuk alanının “çıktı” ağzına (davalar, sanık sayısı, hükümlüler, vs.) dair pek çok veri toplanabiliyor ama, EGM-JGK kontrolünde olan “girdi” ağzına dair veri toplamak zor. Örneğin, Özgür Budak’ın notu aklıma karpuz düşürdü, polisin gözaltı istatistiklerini aradım. Hangi yıl, ne tür insanlar, ne gerekçeyle gözaltına alınmış? 1995-2003 arasına dair şu analizden başka anlamlı bir şey bulamadım.

Eurostat’ın suç ve adalet istatistikleri portalında ana kategorilere göre yıllık suç sayılarında Türkiye ile diğerlerini karşılaştırabiliyoruz. Lakin sosyo-demografik kırılımlar olmadan bir öykü anlatmak zor oradan. Burada bir de, “kolluk kuvveti sayısı” var ülkelere göre. Ancak Türkiye için toplama JGK personeli de katılmış. 2008′de 341 bin güvenlik görevlisi ile salt sayısal olarak, AB ülkelerini geçiyoruz. Öte yandan AB uyum kriterleri arasında “1 polise 250 kişi” standardı varmış, “ona uymak için” 2011′de 230 bin civarında olan EGM personel sayısı 2012′de 250 bine yaklaşacak. Örneğin yeni oyuncaklar da edinecek (Sig Sauer 516 model tam otomatik tüfek gibi) Özel Harekat Daire Başkanlığı personel sayısı 3 yıl içinde 10 bine çıkacak.

Bu arada cezaevleri boşalmıyor, şunu da ekleyeyim, TÜİK’in Ceza İnfaz Kurumu İstatistikleri 2009 yayınından:



Giderek daha fazla cezaevine ve mevcutların yatak kapasitesinin artırılmasına ihtiyaç duyulduğu gibi, devletin bizzat kendine düşman bellediği yurttaşlarının sayısı da artıyor. Adalet Bakanlığı’nın Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü 2005-2010 arası için oldukça ayrıntılı tablolar sunmuş. Bunlardan çıkarttığım ilk manzaranın gösterdiği, Terörle Mücadele Kanununa (TMK) karşı gelme suçlamasıyla “sanık” konumuna düşmüş insanlardaki artış (yaş kategorilerine göre):



2011′in KCK operasyonlarıyla sayının 12.000′in üzerine çıktığını düşünüyorum. Burada bir de, “taş atan çocuklar” tamlamasıyla gündeme gelen “terörist çocuklar” meselesi görülüyor: 2010′da 11.994 TMK sanığının % 36′sı 18 yaş ve altı idi. Yeni yasal düzenlemelerle 2012′de bu ürkütücü manzara çocukların lehine değişecek midir?

Bir de şöyle bakalım: TMK sanıkları yanında, Adalet Bakanlığı verilerinden TCK maddeleriyle ilgili sanık sayılarını da görebiliyoruz. Benim “Milli Güvenlik Devleti’ne (MGD) düşmanlık” diye adlandırdığım bir öbek madde var burada, kategorileştirilmiş: “Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar” (madde 299-301), “Devlet güvenliğine karşı suçlar” (madde 302-308), “Anayasal düzene karşı suçlar” (madde 309-316). Bu maddeleri çiğnemekten sanık olmuş kişileri toplayıp, nüfusa oranladım. 1 milyon nüfus başına güruh güruh “devlet düşmanı” yok elbet, ancak hukuk alanının şiddeti içinde sayıları artıyor:

'Devlet düşmanları', 1 milyon nüfus başına


2008′de saydığım üç TCK kategorisinden sanık olanlar toplam 4.406 kişiyken 24 ay içinde 9.252′ye çıkmışlar. 2005′te TMK’ya muhalefetten sanık olarak ceza mahkemesinin karşısına çıkan 3.383 kişi varken, 2010′da 11.994 kişiye çıkmış. Oranları hesaplamak için TÜİK yıl sonu nüfus projeksiyonlarını kullandım.

EGM, 2010 Yılı Faaliyet Raporunda bu yıl “terör olaylarında” 7.047 kişi yakaladığını bildirmiş. JGK’nın 2010 Yılı Faaliyet Raporu da jandarmanın 117′sini öldürmek suretiyle 416 ''terörist'' yakaladığını anlatmış.

Şimdilik bu kadar diyorum.


Kaynak: http://istifhanem.com/

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: