25 Ocak 2012 Çarşamba

Le Figaro: Boykot Türkiye'yi de Vurur

Paris - Fransız Le Figaro gazetesi, Türk devletinin boykot tehdidine dikkat çekerek, boykotun sadece Fransa’yı değil Türkiye’yi de “cezalandıracağını” kaydetti.

Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa tasarının onaylanması ardından Türklerin tepkilerinin ticari ilişkileri etkileyebileceğini yazan Fransız Le Figaro gazetesi, tüketici derneklerinin Fransız ürünlerini boykot edebileceği ve Türk makamlarının Fransız grupları ihalelerde ekarte edebileceğini yazdı.

Gazete, “Ancak Fransız mallarının satın alınmaması çağrılarının etkisi olup olmayacağı şüpheli” dedi. Gazeteye konuşan Fransa Uluslar arası İlişkiler Enstitüsü’nde (IFRI) Türkiye uzmanı Dorothée Schmid, “Bu tip misillemeler hiçbir zaman sonuç vermedi” diye belirtti. Gazete Fransız ihracatında “Türkiye’nin sadece 11’inci sırada” olduğunu belirterek, Fransız grupların Türkiye’deki ürün satışının nadiren iş hacminin yüzde 2’sini geçtiğine dikkat çekti.

RENAULT ENDİŞELİ DEĞİL

Buna karşın Fransa’nın Türkiye’ye çok miktarda endüstriyel ürün sattığını ancak bunların büyük kamu boykotlarına “az hassas” olduğuna işaret eden gazete boykotun Türkiye’de güçlü bir varlığı olan Renault’u ürkütmediğini belirtti. Renault sözcüsü, önceki Fransız-Türk gerilimlerinin kendi satışları üzerinde bir etkisi olmadığını ifade ederek, “Biz neredeyse bir Türk markası gibi görülüyoruz” dedi. 1969 yılından beri Türkiye’de bulunan Renault, ülkede 6200 kişiyi çalıştırıyor.

Fransız şirketler her ne kadar boykottan çekinmeseler de, gazeteye göre kamu ihalelerinde Fransız şirketlerin “cezalandırılabileceğine” dikkat çekti.

Gazete, paradoksal bir şekilde boykot perspektiflerinin Türk patronları da endişelendirdiğini belirtti. Fransa’da lobi faaliyetleri yapan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, ambargonun tutmayacağını söyledi.

Hiç yorum yok: