26 Kasım 2011 Cumartesi

Tahrir Meydanı'nda’de Gösteri ve Çatışmalar Devam Ediyor

Mısır’ın başkenti Kahire’de, Tahrir Meydanı’ndaki göstericiler ordunun atadığı yeni başbakanı reddetti; Askeri aracın altında kalan bir gösterici hayatını kaybetti.

Ordu iktidarının son bulmasını isteyen göstericiler ile polis arasında Parlamento yakınında çatışma çıktı. Polis gaz bombası ile dağıtmaya çalıştıkları göstericiler taşlarla karşılık verdi.

Göstericiler, 21 yaşında Ahmed Seyid adlı gencin askeri aracın çarpması sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Böylece 2 haftadır devam eden gösterilerde ölenlerin sayısı 42’ye yükseldi.

Mısır İçişleri Bakanlığı olayla ilgili yaptığı açıklamada, olayın kaza sonucu meydana geldiğini ileri sürdü.

Pazartesi günü başlayacak olan seçimler öncesinde yüzlerce gösterici Kahire’nin Tahrir Meydanı başta olmak üzere İskenderiye ve diğer birçok kentte kamp kurdukları alanları terk etmeyerek sabahladı.

Kahire’de sabah saatlerindeki çatışma, bir grup göstericinin ordu tarafından atanan yeni başbakan Kemal El Ganzuri’yi protesto etmek için parlamentoya yürümek istemesi üzerine çıktı.

Göstericiler, Şubat ayındaki halk ayaklanmasında iktidardan düşürülen Hüsnü Mübarek döneminde, 1996-1999 yılları arasında başbakanlık yapmış olan 78 yaşındaki El Ganzuri’nin başbakanlığa atanmasını, ordunun değişime direnişinin bir diğer göstergesi olarak tanımlıyor.

El Ganzuri, dün akşam yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Mısır halkına hizmet için her kesimi kapsayan bir bakanlar kurulu oluşturacağını söyledi. Göstericiler El Ganzuri’nin vaatlerini, istifasını istedikleri askeri yönetimin başı Mareşal Hüseyin Tatvani’ye gönderme yaparak, “Biz gitmiyoruz, o gidecek” sloganlarla reddetti.

Mübarek döneminde 20 yıl boyunca savunma bakanlığı görevinde bulunmuş olan Tatvani’nin başında bulunduğu askeri konseyin yeni anayasada orduya ‘anayasal koruma’ görevi verilmesini istemesi yeni gösterilerin patlak vermesine neden olmuştu.

Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanması gibi Tahrir Meydanı’na akın eden göstericiler, ordunun ayayasa önerisine karşı çıkmakla kalmayarak Tatvani’nin istifa etmesi, ülke yönetiminin sivillere devir edilmesini istedi. Tatvani’nin yetki devrine öne aldıklarını açıkladığı Haziran 2012’de yapılacak olan Cumhurbaşkanlı seçimlerini göstermesi de göstericileri tatmin etmedi. Göstericiler, pazartesi günü başlayacak olan parlamento seçimlerinin de ordu devreden çıkmadıkça yapılmasına karşı çıkıyor.

Bu arada, dünyada Sünni İslam’ın en yüksek otoritesi olarak kabul edilen el Ezher Camisi'nin büyük imamı, göstericilere destek mesajı göndererek galip gelmeleri için dua ettiğini söyledi. İmamın yardımcılarından Hasan Şafiye televizyon kanallarına çıkarak "Büyük imam sizleri destekliyor ve zaferiniz için dua ediyor." dedi. Siyasi konularla ilgili çok nadir açıklama yapan imamın daha önce bir örneği görülmemiş olan bu desteğine büyük önem atfediliyor.

Hiç yorum yok: