22 Kasım 2011 Salı

Kürt Halkının Binlerce Avukatı Var

KCK operasyonları kapsamında avukatların gözaltına alınması Galatasaray Meydanı'nda hukukçular tarafından protesto edildi. Hukukçular "AKP faşizmi"ne izin vermeyeceklerini ve Kürtlerin iradesinin yıkılamayacağını belirterek, yaşananları 1930’lu yılların Almanya’sına benzediğini söylediler.

İstanbul ve Diyarbakır başta olmak üzere 16 ilde yürütülen KCK operasyonlarında en az 47 avukatın gözaltına alınması hukukçuların tepkisine neden oldu. İstanbul Barosu'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyen Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi yüzlerce avukat gözaltıları siyah bez taşıyarak protesto etti. AKP'nin dayattığı faşizme geçit vermeyeceklerini belirten avukatlar hep bir ağızdan "Bizi tutuklayarak yok edemezsiniz" diye haykırdı.

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen avukatlar adına bir konuşma yapan Ercan Kanar, son üç yıldır devam eden BDP'li siyasetçilerin siyaset dışına atılmak için yapılan tutuklamalarla aydınlara, demokratlara saldırılardan sonra bugün de hukukçulara karşı AKP hükümetinin faşist bir darbe yaptığını söyledi.

AKP iktidarının yeni faşizan saldırısına karşı isyanları haykırmak için toplandıklarını belirten Kanar, "Bugün İstanbul'da 22 hukukçunun, insan haklarından yana dillerin, dinlerin , eşitliğinden yana, Kürtlerin haklarını savunan hukukçu meslektaşımız bürosu yasalar çiğnenerek zorba yöntemlerle gözaltına alınmışlardır. Sadece İstanbul ‘da değil, Türkiye’nin bir çok şehrinde toplam 52 hukuk bürosu zorbaca aranmıştır" dedi.

Özel yetkili Ceza Mahkemelerin bugün, tutuklama ve gözaltı fabrikaları gibi çalıştığını belirten Kanar, "Onlara bu izni veren, bu emri veren zaten bağımsız ve tarafız olmayan bu yargının hukukun alfabesini de aslında ayaklar altına alınmasını sağlayan AKP hükümetinin kendisidir ve özellikle de başbakanıdır" şeklinde konuştu.

Özel Yetkili Mahkemelerin tek yetkili başsavcısının Tayyip Erdoğan olduğunu kaydeden Kanar, "Biz buradan haykırıyoruz bu haksız yasa dışı, hukuk dışı, insanlık dışı, gerekçesiz keyfi uygulamalara derhal son verilmeli, meslektaşlarımız serbest bırakılmalıdır" dedi.

Söz alan Türk Tabipler Birliği Başkanı Gencay Gürsoy da, yaşananları 1930 yıllarının Almanyası'nı hatırlattığını söyledi.

Kürt sorununa ilişkin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "iyi şeyler olacak" dediğini belirten Gürsoy, "İyi şeylerin ne olduğunu bugün yeri örneklerle yaşıyoruz. Artık hiçbirimizin güvencisi yok. Ülke Putin gibi bir demokrasinin kıskacı altına girmiştir. Direnmekten başka yoktur. Bugün hukukçu arkadaşlarının başına gelen yarın hepimizin başına gelecektir. Mücadeleden yılmamak lazım ve mücadeleye devam etmek lazım" dedi

Avukatlar adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Sevinç Sarıkaya da gözaltına alınan avukatların Abdullah Öcalan'ın avukatları olduğunu belirterek, KCK altında yatan gerçeğin ortaya çıktığını ve Kürt siyasi hareketine yönelik tutumunu somut göstergesi olduğunu söyledi.

Sarıkaya, Kürt halkına yönelik saldırılara karşı çıkan aydın, sanatçı ve siyasetçilerin AKP terörüyle susturulmaya çalışıldığını belirterek, "Ancak bilinmelidir ki KCK adı altında yürütülen Kürt halkı ve siyasetçilerine yönelik saldırılar ne kadar genişlese genişlesin; Kürt halkının binlerce avukatı, siyaset yapabilecek binlerce insanı vardır. Ev baskınlarla yıldıramaz; tutuklamalarla bitiremez, yok edemezsiniz. 15 yaşında ki çocuktan 70 yaşında ki anaya kadar hepimiz politiktir., haklarının bilincindedir .20 milyon insanı tutuklamakla bitiremezsiniz" dedi.

Hukukçuların yaptığı protesto gösterisine, Türk Tabipler Başkanı Gencay Gürsoy, sanatçı Ferhat Tunç ve birçok demokratik kitle örgütü de destek verdi.

Hiç yorum yok: