2 Kasım 2011 Çarşamba

İşte Vahşet Vadisi...


24 HPG’linin yaşamını yitirdiği Çelê’deki Kazan Vadisi’ne giden İHD heyeti karşılaştığı vahşeti paylaştı: Burada napalm bombaları kullanılmış. Çok fazla insan parçasıyla karşılaştık. Cenazeler yıkılan kayalıkların altından kepçelerle parçalanarak çıkarılmış

Türk Ordusu Napalm Bombası Kullandı

İHD Colemêrg Şube Başkanı İsmail Akbulut, vahşeti şöyle anlattı: “Vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. İnsana ait ayak topukları, kafatası, çene kemiği ve çok sayıda parça ortalıkta. Burada kazan ve napalm bombalarının kullanıldığı görülüyor. Özellikle üzerinde kullanılmaması gerektiği yazılı bir silah bölgede kullanılmıştır.”

Cenazeler Kepçelerle Parçalandı

Köylüler de vahşete ilişkin heyete şu bilgileri verdi: “Bombalarla mağarayı gerillaların üzerine yıktılar. Sonra kepçe gelip cenazeleri çıkardı. Bu sırada cenazeler parçalanıyordu. Akşama kadar kepçeyle kazı yapıldı. Daha sonra cenazeler çıkarılıp, götürüldü. Halen kayalıkların altında insanlar olabilir. Tam bir vahşet yaşandı.”


Yasak Silah Kullanılmış


Colemêrg’in (Hakkari) Çelê (Çukurca) ilçesinde 22-24 tarihleri arasında yapılan ve kimyasal silah ile napalm bombalarının kullanıldığı ileri sürülen operasyonda yaşamlarını yitiren HPG’lilerin durumunu incelemek üzere Gelyê Tiyerê’ye (Kazan Vadisi) İHD Colemêrg Şubesi üyeleri, BDP İl Örgütü yöneticileri ve HPG’lilerin ailelerinin bulunduğu bir heyet gitti. Çatışmaların yaşandığı Gûzereş (Cevizli) Köyü’nün yakınlarında bulunan ve TSK tarafından bombalana Astenga Tîrê, Gundê Pîrî, Avaspî ve Para Selkan bölgelerinde incelemelerde bulunan heyet ilk olarak, 11 cenazenin çıkarıldığı kayalıklarda inceleme yaptı.
Yapılan incelemeler sonucu bölgeye yağdırılan sayısız bombalar sonucunda parçalanmış ve bölgenin tamamına dağılmış insan parçalarına rastlayan heyet, insanlara ait ayak topukları, kafatası, çene kemiği ve vücudun değişik bölgelerine ait parçalar bulunduğunu ve bunların ortalıkta olduğunu aktardı.

Tablo Vahim


Heyetin arasında bulunan İHD Colemêrg Şube Başkanı İsmail Akbulut, bölgede çok değişik silahlar ile birlikte kimyasal silah kullanıldığı iddiası olduğu için bölgeden numune aldıklarını belirterek, gerekli girişimleri yapacaklarını kaydetti. Akbulut, “Bilindiği gibi 23-24 Ekim tarihlerinde burada bir çatışama meydana gelmiş ve bu çatışmada 30’a yakın gerillanın yaşamını yitirdiği bilgisi gelmişti. Ancak bu cenazelerin 24’ünün Meletî’de olduğu 6’sının da olay yerinde olduğuna dair aileler, şubemize başvuruda bulunmuşlardı. Biz de bu başvuru üzerine ilin valisi ile görüştük ve cenazeleri aramaya gideceğimizi resmen açıkladık. Alınan izinle ailelerle beraber şu an çatışma alanındayız. Burada çok vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Burada çok çeşitli silahların kullanıldığına dair bulgular var. Görgü tanıklarının beyanlarına göre de kimyasal silah kullanıldığı iddiası da var. Biz de bunun üzerine bölgeden su, ot ve ceset parçalarını topladık ve ilgili yerlere göndereceğiz. Yapılacak araştırma sonucunda açıklamalarımızı yapacağız. Ama kesin olan bir şey var ki, burada özellikle kazan ve napalm bombalarının kullanıldığı görülüyor. Özellikle üzerinde kullanılmaması gerektiği yazılı bir silah bölgede kullanılmıştır” diye konuştu.


‘Cesetler Kepçe İle Çıkarıldı’


İncelemeler sonrası heyete bilgi veren çevre köy sakinleri ise, Meletî’de bulunan 24 cenazenin çatışma sonrası kayaların yıkıldığı ve cesetlerin kepçelerle kayaların altından çıkarıldıklarını aktardı. Köylüler, “Burada bombalarla mağarayı gerillaların üzerine yıktırdılar. Sonra kepçe gelip cenazeleri çıkarıldı. Bu sırada cenazeler parçalanıyordu. Akşama kadar kepçe ile kazı yapıldı. Daha sonra cenazeler çıkarılıp, götürüldü. Ama halen kayalıkların altında insanlar olabilir. Burada tam bir vahşet yaşandı” diye konuştu. İncelemelerden sonra heyet köyden ayrılırken, ailelerin bir bölümü ise çocuklarının cenazelerini aramak için Gûzereş Köyü’nde yapılan incelemelere kaldı. İncelemeler sonrası heyetin hazırlayacağı raporu önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklaması beklenken, heyet topladığı cenaze parçalarını ve delilleri Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etti.


İkinci Heyet Colemêrg’de


İncelemeler sürerken BDP, DTK ve İHD bünyesinde kurulan ikinci heyet de Colemêrg’e gitti. DTK Koordinasyon kurulu ve BDP Agirî (Ağrı) Milletvekili Halil Aksoy, Wan Milletvekili Nazmi Gür, Colemêrg Milletvekili Adil Kurt’un da aralarında bulunduğu heyet üyeleri, bugün Kazan Vadisi’ne gidecek.

Hiç yorum yok: