28 Kasım 2011 Pazartesi

Hüsamettin Cindoruk: 'En Büyük Beyaz Türk Erdoğan'dır '

Haber Merkezi - Hüsamettin Cindoruk, “Seçimleri AKP kazandı ama ideolojisi kaybetti” diyerek, “En büyük ‘beyaz Türk’ bugün Tayyip Erdoğan’dır çünkü Cumhuriyet onu yoğurdu” diye belirtti. Cindoruk, Erdoğan’ın Dersim özrünü de eleştirerek, “Hükümetler gelip geçicidir, hukuken mühim olan Meclis’in kolektif özrü” dedi.

Uzun yıllar eski Başbakan Celal Bayar’ın avukatlığını yapmış biri isim olan Hüsamettin Cindoruk, Radikal gazetesinden Ezgi Başaran’a konuştu.

ATATÜRK VURUN DEDİ

Cindoruk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dersim özrünü değerlendirirken, şöyle dedi: “Ben Bayar’ın son 25 yılında avukatlığı yaptığımdan bu konuda da konuşmuştuk. Rahmetli Bayar’ın Dersim’le ilgili bana söylediği şudur: “Cumhuriyet Milli Misak sınırları içerisinde tamamen egemen olmuştu. Hakkâri dahil, Trakya dahil bütün ülkede Cumhuriyet egemendi, bir tek Tunceli dışında. Tunceli’deki mütegallibe Tunceli’yi Cumhuriyet’in dışında tutuyordu. Polis, jandarma oraya giremiyor, vergi alamıyordu. Coğrafyası böyle bir direnmeye çok müsaitti. Bunu aşmak için çok uyarı yaptık, kanunlar çıkardık ama olmadı. Atatürk sonunda bize vurun dedi, vurduk. Tenkir ve tedip ederek Cumhuriyet topraklarına Tunceli’yi kattık.” Aynen böyle anlatmıştı.”

DERSİM’E YAPILANLAR CUMHURİYET’İN ZORBALIĞIDIR

“Atatürk’ün bilgisi yoktu, o sırada hastaydı diyenler doğru söylemiyor” diyen Cindoruk, “Dersim’e yapılanlar baştan aşağı haksızlıktır. Ve Seyit Rıza’nın dediği gibi zulümdür. Cumhuriyet’in zorbalığıdır. Evet, belki CHP egemen partiydi ama o sırada sadece İnönü ve Bayar mı var? Menderes, Köprülü milletvekili. Demokrat Partili bir sürü vekil var. Eğer orada bir siyasi mesuliyet varsa, herkesindir. Sadece CHP’nin değil, Demokrat Parti’nin de” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN ACI BİR DRAMI KULLANIYOR


Erdoğan’ın Dersim özrünün bir şey getirmeyeceğini, acı bir dramı kullandığını söyleyen Cindoruk, şunları söyledi: “Başbakan’ın, iktidar olduğu süre boyunca Dersim konusunu ancak bir Dersimli Zaza Kürdü olan Kılıçdaroğlu CHP’ye genel başkan seçildikten sonra açması siyasi hesaplara dayanıyor. Acı bir dramı kullanıyor. Lafla özür dilemek de bir şey getirmez tabii. Cumhuriyet tarihinde sorgulanması gereken bir hadisedir Dersim. Metot şu: Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulur. Bu komisyon Cumhuriyet’i azarlamadan yaptığı yanlışları ortaya çıkarıp, telafisi için teklifler yapar. Genelkurmay arşivleri açılır. Kimin ne zararı varsa karşılanır. Kimin mezarı kayıpsa o mezar bulunur. Meclis kararıyla bir devlet özür diler. Hükümetler gelip geçicidir, hukuken mühim olan Meclis’in kolektif özrü. Anayasa böyle bir özrü mümkün kılıyor. Yalnız tabii bu Dersim özrünün devamı olacak.”

Cindoruk şöyle devam etti: “Dersim için özür dileyince Ermeni diyasporası sormayacak mı? Onun da özrünü dilediği vakit, ABD’deki sigorta şirketleri altından kalkılamayacak meblağlar talep edecek. Daha da acısı olacak. Terörle mücadelede yaptığınız işlerden dolayı da hesap verilmesi gerekecek. O zaman Abdullah Öcalan’dan da mı özür dileyecek? Dileyecek o zaman. Devlet idare etmek kolay iş değildir, tüm bunları hesaba katacaksın.”

EN BÜYÜK BEYAZ TÜRK

Cindoruk, Erdoğan’ı da en büyük beyaz Türk olarak tanımladı: “Seçimleri AKP kazandı ama ideolojisi kaybetti. Yola çıkarken ne diyorlardı, şimdi ne diyorlar. 1991-95 arasında Abdullah Gül’ün ve Salih Kapusuz’un Meclis’te yaptığı konuşmalara bakarsanız, ne demek istediğimi görürsünüz. O iddiayla aldıkları oy yüzde 10-11’di. Başlangıç noktalarından başka bir yerdeler şu anda. En büyük ‘beyaz Türk’ bugün Tayyip Erdoğan’dır çünkü Cumhuriyet onu yoğurdu.”

Hiç yorum yok: