26 Kasım 2011 Cumartesi

Alman Polisi Saldırdı, Berlin Savaş Alanına Döndü


Berlin - Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu'nun (YEK-KOM) öncülüğünde ve Alman sol-demokratik çevrelerin desteğiyle bugün başkent Berlin’de yapılmak istenen yürüyüşe Alman polisi saldırdı. Polisin biber gazı kullanıldığı müdahalede yaklaşık 300 kişi gözaltına alındı.

Son yıllarda kitlesel gösterilerdeki sert tavrından dolayı sürekli eleştirilerin merkezinde olan Alman polisi bu kez Kürtler ile Almanların ortak düzenlediği yürüyüşe saldırdı. Polisin gaz bombalı saldırısı Berlin'i savaş alanına çevirdi.

Berlin’de bugün ‘PKK üzerindeki Yasak Kaldırılsın’ talebiyle yapılması planlanan yürüyüş ve mitingin yasaklaması üzerine Kürtler ile Alman antifaşistleri “Faşizme, Yeşil faşizme, Irkçılığa, Baskılara ve Yasaklara Karşı” adı altında ortak bir yürüyüş ve miting düzenlemek istedi.
Almanya’nın farklı kentlerinden Berlin’e gelmek isteyen binlerce Kürt sabah saatlerinde kent girişinde bekletilerek yürüyüşe katılmaları engellendi. Engelleri aşarak Berlin’de girmeyi başaran Kürtler ile Alman antifaşistleri Kreuzberg semtinde yürüyüşe başladılar. Almanya’nın PKK yasağını eleştiren sloganların atıldığı gösteride yaklaşık 2 bin polisin görev aldı.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşün başlamasından kısa bir sonra polis göstericilere biber gazı sıkarak müdahale etti. Onlarca kişi yaralanırken, 300’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Türk kökenli Alman polislerin provokasyon girişimi üzerine göstericiler de polise karşılık verdi.

YEK-KOM yaptığı açıklamada polisin saldırısını sert bir şekilde kınayarak, Alman devletinin antidemokratik uygulamalarının Türk ve Suriye polisinden farklı olmadığını söyledi.

Afiş ve pankartları da yasaklayan polisin saldırılarını oturma eyelmi ile protesto eden göstericiler, ‘’gözaltına alınan Kürtler ve antifaşistlerin bırakılmadan bölgeden ayrılmayacaklarını’’ belirttiler.

İlerleyen saatlerde YEK-KOM yetkilileri ile polis arasında yapılan görüşmeden sonra gözaltına alınan 300 kişi serbest bırakılırken, 40 kişinin hala gözaltında tutulduğu belirtildi.

Hiç yorum yok: