2 Kasım 2011 Çarşamba

AKP’nin Akademisi Neyse BDP’nin Akademisi de Odur


BDP, 1 Şubat 2010 tarihindeki kongresinde yaptığı tüzük değişikliği ile tüzüğüne parti okulu ve akademiler açma maddelerini ekledi ve ilgili maddeleri buna göre düzenledi. Yargıtay’ın da onayladığı akademilerin oluşturulması içinde ilk somut adım, 20 Nisan 2010 tarihinde atıldı. MYK’de alınan karar gereği BDP, 2010/83 sayılı genelgesiyle Diyarbakır, Urfa, Adana, İstanbul, Ankara, İzmir ve Van’da olmak üzere 7 merkezde parti okulu/akademi açılması için adım attı.

BDP PM’nin 10-11 Nisan 2010 tarihinde yaptığı toplantılarda Akademilerin hedef kitlesini, “BDP PM ve MYK üyeleri, il ve ilçe yöneticileri, BDP üyeleri ve üye olma talebinde bulunanları, Belediye Başkanları, İl Genel Meclis üyelerini, talepte bulunan STK temsilcileri, sendika temsilcileri, kanaat önderleri, kent, ilçe ve mahalle meclisi üyeleri ve eğitim talebinde bulunan bütün yurttaşları” kapsayacağını ilan etti.


Yandaş basın tarafından, “militan ve canlı bomba” yetiştirme iddiasıyla hedef haline getirilen siyaset akademilerinin müfredatında “Felsefe Tarihi Ve Bilinci, Kuantum, Demokratik Siyaset, Ahlaki ve Politik Toplumun Örgütlenme biçimi olarak Konfederalizm, Demokratik Özerklik, Toplumsal Ekoloji, Toplumsal Cinsiyetin aşılması, Doğal Toplum ve Uygarlık Tarihi, Kapitalist Modernite, Kadın Özgürlük Tarihi, Ortadoğu Tarihi Ve Siyasi Dengeler, Kürt Tarihi, Türkiye Siyasi Tarihi, Siyasal İletişim, Uluslararası İlişkiler, Yerel Yönetimler ve Ekoloji” gibi konular yer alıyordu.


BDP’nin bu çalışmaları böylesine yargı eliyle baskılanırken, AKP ise 2008 yılından beri 63 ilde siyaset akademisi seminerleri vererek, binlerce “siyasetçi kadro” yetiştirdi. Eğitime katılan herkesten en az 200 TL katkı payı alınırken, AKP’nin eğitim müfredatında ise siyasi dengeler, belediyecilik ve yerel yönetimler, siyaset tarihi, toplumsal iletişim gibi konular yer alıyor.

 
Akademisyenler Ders Verecek

Prof. Dr. Ersanlı’nın gözaltına alınmasına tepki gösteren ve aralarında Eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Prof. Dr. Fatmagül Berktay, Prof. Dr. Günay Göksu Özdoğan, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, emekli Büyükelçi Temel İskit ve Yaşar Kemal’in de aralarında bulunduğu büyük çoğunluğu akademisyen olan 700 kişi, ortak bildiriyle protesto etmişti. Ardından biraraya gelen bir grup akademisyenin, siyaset akademilerinde ders vermenin suç olmayacağını belirterek, akademilerde ders verme kararı aldıkları öğrenildi.

Hiç yorum yok: