25 Ekim 2011 Salı

Yabancı Basın: Erdoğan'ın Dış Yardımları Reddetmesi Zalimlik

Times, Wall Street Journal ve The Guardian gazetesi Türk hükümetin Van’daki depremzedelere yönelik dış yardımları reddetmesini 'zalimlik' ve “duyarsızlık” şeklinde değerlendirdi.

Gazetede yer alan "Sallantıdaki Mantık" başlıklı yazıda Türkiye’nin komşularından yardım alması gerektiği görüşü dile getirildi.

Başyazıda, "Bir depremden sonrası hep zamana karşı yarıştır" ifadesi kullanılırken, Türk hükümetinin dış yardımları reddetme kararının duyarsızlık ve zalimlik olduğu kaydedildi.

Yunanistan, İsrail ve Ermenistan’dan gelen yardım tekliflerinin reddedildiğine dikkat çeken gazete, 1999 yılındaki depremi hatırlatarak, "Kuşkusuz Türkiye, on yıl öncesine kıyasla daha modern, daha güvenli ve daha refah bir yer ama hiçbir ülke, bir depremle tek başına rahatlıkla baş edecek kadar modern ve kalkınmış değil” diye belirtti.

Başyazıda, hem Yunanistan hem de İsrail'in, hayat kurtarabilecek deneyime ya da teknik ekipmana sahip olduğu belirtilirken, Erdoğan hükümetinin gerekçelerinin de yetersiz olduğu dile getirildi.

"Türk gururu, başka türlü durumda yaşayacak olanların kanı ve kırık kemikleri üzerine inşa edilmemeli” diye belirtilen yazıda, "Bölgesel istikrar, arkadaşlık üzerine şekillenir ve Türkiye kendisine bunu teklif eden ülkelerle çevrili. Bu nedenle bu yardımları kabul etmeli." görüşüne yer veriliyor

Wall Street Journal gazetesinde ise Van ve çevresinin depreme hazırlıklı olmadığı belirterek bölgede az sayıda binanın 7 büyüklüğünde bir depreme dayanıklı olduğu ifade edildi. Gazete dış yardımların reddedilmesini de ağır bir dille eleştirdi.

İngiliz The Guardian gazetesi de çok sayıda kişinin geceyi dondurucu soğukta dışarıda geçirmek zorunda kaldığını ifade ederken "Ancak daha karanlık bir tarafı da var. Van illinin nüfusu çoğu Kürt ve yasa dışı ayrılıkçı PKK’ya bir destek merkezidir. Bir Türk TV sunucusu, bazen polisle çatışan Kürtlerin neden güvenlik personelinden yardım bekledikleri sorusuyla protestolara yol açtı" diye yazdı.

Amerika’nın Sesi tarafından yayınlanan bir haberde ise Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin binaların kötü inşa edilmesi olduğuna işaret edilen haberde, "Özellikle devletin inşa ettiği binalar depremlerde ilk çökenler" görüşü savunuldu.

Hiç yorum yok: