27 Ekim 2011 Perşembe

Vicdansızlar!!!

 
Wan ve Erdîş’te ölü sayısı dün akşam saatlerinde 450’ye yaklaştı. Her geçen saat ölü sayısı artıyor. Enkaz altında kalanların sayısı bile bilinmiyor. Üç gün geçmesine rağmen dört bir yandan gönderilen yardımlara jandarma el koyuyor, yurttaşlara ulaştırılmıyor. Soğuk havada battaniyelerle geceleyen yurttaşlar, yetkilileri protesto etti. Yardımların ulaştırılmamasına tepki gösteren depremzedelere polis gaz bombalarıyla saldırdı. 44 köyünün muhtarı ilgisizliğe tepki gösterdi. Yardım yetersizliğine rağmen hükümet, dış yardımları reddediyor. Bu manzara İngiliz Times gazetesini bile isyan ettirdi: Duyarsızlık ve zalimlik!

Bilanço giderek artıyor

Bilanço her geçen saat ağırlaşıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın verilerine göre, dün akşam saatlerine kadar 432 kişi yaşamını yitirdi, bin 352 kişi yaralandı, 2 bin 262 bina yıkıldı. Ancak birçok enkazın altında çok sayıda insanın bulunduğu bildirildi.

Öncelikli ihtiyaç listesi

Depremzedelere gönderilecek yardımlar için öncelikli ihtiyaçlara önem vermeleri istendi. Öncelikli ihtiyaçlar şunlar: Çadır, konteynır, battaniye, uyku tulumu, çabuk bozulmayacak ve stok imkanı bulunan gıda malzemeleri, katalitik soba (tüpü ile birlikte), temizlik malzemeleri ve su.

İsyan ettiler

Wan’da yardımların dağıtılmaması ve çadırların çok yetersiz olması depremzedeleri çileden çıkardı. Binlerce depremzede, DSİ Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak İpek Yolu’nu trafiğe kapattı. Olay yerine giden polis, depremzedelere gaz bombalarıyla saldırdı, 3 kişi yaralandı.


‘Duyarsızlık ve zalimlik’ herkesi isyan ettirdi

Wan ve Erdîş’te 500’e yakın kişi yaşamını yitirdi, binden fazla kişi yaralı, her geçen saat ölü sayısı artıyor. Hâlâ enkaz altında kalanlar var. Depremin üzerinden üç gün geçmesine rağmen dört bir yandan gönderilen yardımlar yurttaşlara ulaştırılmıyor. Soğuk havada battaniyelerle geceleyen yurttaşlar, yetkilileri protesto etti. Bu kez de polis gaz bombalarıyla depremzedelere saldırdı. Köylerle ilgilenen ise yok. Yardım yetersizliğine rağmen hükümet, dış yardımları reddediyor. Bu manzara İngiliz Times gazetesini bile isyan ettirdi: Duyarsızlık ve zalimlik!
Wan ve Erdîş ilçesini yıkan büyük depremin bilançosu her geçen saat ağırlaşıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın verilerine göre, dün akşam saatlerine kadar, Wan ve Erdîş’teki depremde 432 kişi yaşamını yitirdi, bin 352 kişi yaralandı, 2 bin 262 bina yıkıldı. Ancak Wan ve Erdîş’te arama ve kurtarma çalışmalarının yapıldığı birçok enkazın altında çok sayıda insanın bulunduğu bildirildi. Her geçen zaman umutlar daha da tükenirken, ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor. Ayrıca artçı sarsıntılar da sürüyor. Dün yine 5,4 büyüklüğünde yeni bir artçı sarsıntı daha yaşandı. Sarsıntı kentte paniğe yol açarken, arama-kurtarma çalışmalarına kısa bir süre ara verildi. Sarsıntı nedeniyle Kazım Karabekir Caddesi’ndeki hasarlı bir binanın yıkıldığı bildirildi.

Her şey dört dörtlükmüş!


AFAD açıklamasında bir “seferberlik” tablosu ortaya koyarken, deprem bölgesinde yaşananlar ise çok daha farklı olduğunu gösteriyor. Barınma başta olmak üzere yiyecek, giyecek, su gibi birçok ihtiyacın hâlâ karşılanmadığı belirtiliyor. Çadır bulmakta zorluk çeken ve geceyi kendi imkanlarıyla naylondan yaptıkları derme çatma barınaklarda geçiren depremzedeler, Bölge ve Türkiye’nin her tarafından gelen yardımların kendilerine ulaşmadığından yakınıyor.


Halk sokağa döküldü


Wan’da yardımların dağıtılmaması ve çadırların çok yetersiz olması depremzedeleri çileden çıkardı. Deprem sonrası gelen yardımların hâlâ dağıtılmaması ve barınma sorunlarının çözülmemesine tepki gösteren binlerce depremzede, DSİ Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak İpek Yolu’nu trafiğe kapattı.


Depremzedeye gaz bombası


Depremzedeler sık sık “Vali istifa” sloganı atarken, olay yerine çok sayıda polis ve asker gönderildi. Olay yerine giden polis, depremzedelere gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırıda 3 kişi yaralandı, 1 kişi gözaltına alındı. Olaylarda DHA’nın canlı yayın aracı da tahrip edildi. Protesto gösterileri sırasında basının yanlı haber yaptığını belirten yurttaşlar, basının çekimine de izin vermedi. Gerginlik sırasında bölgeye gelerek inceleme yapmak isteyen CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, yurttaşlar tarafından yuhalandı.


Kriz Masası’nda kriz


Bir diğer gerginlik de Erdîş Yolu üzerinde kurulan Kriz Masası’nda yaşandı. Kriz Masası’nın önünde biriken binlerce kişi, yardımların dağıtılmamasına tepki gösterdi. Burada da depremzedeler sık sık “Vali istifa” sloganı attı. Maraş Caddesi üzerinde de toplanan çok sayıda depremzede yardımların dağıtılmamasına ve kurtarma çalışmalarının gecikmesine tepki gösterdi. Protesto gösterisinin yapıldığı caddede polis depremzedelere gaz bombalarıyla müdahale etti. Depremzedeler, polise taşlarla karşılık verdi.


BDP’liler her mahallede


Wan’da halk devlet ve hükümet yetkililerine tepki gösterirken, yurttaşların anlatımlarına göre, şimdiye kadar düzenli olarak yardımları dağıtan ise BDP’li belediyeler. Hemen hemen bütün belediyelerin gönderdikleri su, kuru gıda, battaniye, çocuk bezleri ve giyecek gibi yardımlar Sixke (Bostaniçi) beldesindeki merkezde toplanıyor. Yardımlar buradan da küçük araçlarla mahallelere götürülerek, depremzedelere dağıtılıyor.


Kızılay çadırları nerede?


Bu arada Kızılay deprem bölgesine 17 bin 239 çadır ile 34 bin 310 battaniye gönderdiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca 3 bin 425 katalitik soba, 2 bin 110 adet 12 kiloluk tüp, bin 719 mutfak seti, bin ceset torbası, bin 120 gıda kolisi, 43 bin 972 içme suyu, 15 bin 75 ekmek ve 100 ton gıda malzemesinin yanı sıra 1 adet mobil fırın ve 21 seyyar mutfak gönderildiği belirtildi. Van Belediye Başkan Yardımcısı ise 80 bin çadıra ihtiyaç olduğunu, bunun yerine sadece 10 bin çadırın gönderildiğini söyledi.


Hükümetten yetersizlik itirafı


Kızılay’ın deprem bölgesinde yetersiz kaldığı ve yardımların dağıtılmadığı yönündeki tepkiler sürerken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’ten bir itiraf geldi. Çelik, Kızılay’ın deprem bölgesinde çadır temin etme noktasında sınıfta kaldığını açıkladı. “Eksikliği ben de kabul ediyorum. Çadırların intikalinde bir sorun var” diyen Çelik, gönderilen çadırların yeterli olmadığını söyledi. Meclis Genel Kurulu’nda hükümetin depremdeki yetersizliğini kabul eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Bu kadar yüksek çadır talebi beklemiyorduk” diyerek, çadır gönderme konusunda yetersizlik yaşadıklarını itiraf etti.


Erdîşliler de isyanda


Erdîş ilçesinde de arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Dün gece yapılan çalışmalarda hamile bir kadın enkazın altından sağ kurtarıldı. Sabah saatlerinde ise arama ekipleri yerlerini başka ekiplere devretti. Yurttaşlar ikinci geceyi de dışarıda geçirdi. Soğuk havaya rağmen evlerinin önünde yaktıkları ateşler etrafında ısınmaya çalışan yurttaşların en fazla talep ettiği ise, soğuk havaya karşı çadır. “Tek istediğimiz çocuklarımızı soğuktan koruyacak bir çadır. Bu gidişle depremde ölmeyen çocuklarımız da soğuktan ölecek” diye isyan ediyor.


48 saat soran olmadı


Erdîş’te depremin üzerinden 48 saat geçmesine rağmen üç mahalleye tek bir dahi yardım gitmedi. Kışla, Salihiye ve Yeşilova mahallelerinde AKP’ye oy verenler çadır alırken, binlerce depremzede kendi imkanlarıyla yaptıkları derme çatma naylon çadırlarda kaldı. Her derme çatma çadırda ise 25 kişilik 5-6 ailenin kaldığı görüldü. Ne çadır, ne gıda, ne giyecek, ne de yemek yardımının yapıldığı mahallelere, sadece günün belirli zamanlarında içme suyu götürüldüğü belirtildi.


Yardımlar jandarmada


Yurttaşlar kaymakamlığın önünde yardımların doğru düzgün dağıtılmadığını belirterek isyan ediyor. Çevre illerden gelen yardımlar da halen düzenli dağıtılmıyor. Şimdiye kadar, battaniye, su ve ekmek dağıtılmış durumda. Diğer illerden gelen yardımlar da jandarmada toplanıyor. Yardımların buradan dağıtılacağı belirtiliyor, ancak hâlâ düzenli dağıtılma yok.


BDP’liler yardım ediyor


BDP’li belediyeler ise, getirdikleri yardımları kendileri dağıtıyor. Bazı yardımlar Çelebibağı Belediyesi’nde toplanıp buradaki yurttaşlara dağıtılmaya başlanırken, bazı yardımlar da ilçe merkezinde depremzedelere dağıtılıyor. Yurttaşlar BDP’li belediyelerin dışında kimsenin yardım etmediğini kaydederek, hükümetin şovdan başka bir şey yapmadığını söyledi.


Yağmur da vurdu


Depremden sonra, meteorolojinin yağmur uyarısına rağmen, iki geceyi soğuk havada geçiren yüzlerce Erdîşli depremzede, tedbir alınmadığı ve acil ihtiyaç olan çadırlar dağıtılmadığı için bu defa da yağmura yakalandı.


Tutuklular yıkık F tipinde


7.2’lik deprem 2005 yılında açılan Van F Tipi Cezaevi’ni de vurdu. Duvarların yıkıldığı cezaevinde, asker ve gardiyanlar için çadırların kurulduğu, tutukluların ise yıkık binanın içinde tutulduğu bildirildi. Görüşe giden tutuklu yakınları, çocuklarının yaşamından endişele duyduklarını söyledi.


Oğlu Recep Abi’yle görüştükten sonra kentteki insan hakları kuruluşlarına başvuran Zeynep Abi, tutukluların tamamen ölüme terk edildiğini söyledi.


Abi, şöyle konuştu: “Cezaevine gittiğimde baktım ki asker ve gardiyanlar için çadırlar kurulmuş. Fakat içeriye girdiğimde ise çocuklarımızın yıkılmış duvarlar arasında bekletildiğini gördüm. Tutuklular ölüme terk edildi.”


‘Türk hükümeti zalim ve duyarsız’


İngiltere’de yayımlanan Times gazetesi Türkiye’ye çok ağır eleştirilerde bulundu. ‘’Sallantıdaki Mantık” başlıklı başyazıda, Türk hükümetinin dış yardımları reddetme kararının duyarsızlık ve zalimlik olduğu belirtildi. “Bir depremden sonrası hep zamana karşı yarıştır” denilen başyazıda “korkunç deprem sonrası, Türkiye’nin komşularından yardım alması gerekir” görüşüne yer verildi. Başyazıda Erdîş ve Wan’ın İran ve Irak sınırına yakın “hassas bir bölgede” bulunduğuna ayrıca buradaki nüfusun ağırlıklı olarak, “Kürt” olduğuna dikkat çekilerek şunlar vurgulandı: “Türk hükümetinin dış yardımları reddetme kararı duyarsızlık ve zalimliktir. Türk gururu, başka türlü durumda yaşayacak olanların kanı ve kırık kemikleri üzerine inşa edilmemeli.” Avrupa Parlamentosu’nun AP Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rabeca Herms ve Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit de, Türkiye’nin dış yardımları reddetmesine sert tepki gösterdi.


Trajedi ihmaller yüzünden büyüyebilir


KESK, yaptığı açıklamada, “Hükümetin iddialarının aksine çalışmalar yavaş ve düzensiz yürütülmektedir. Çadır temininde ciddi sorunlar yaşanıyor. Erciş’te çok acil olarak en az iki bin çadıra ihtiyaç var. Erciş Kaymakamlığı önünde izdiham yaşanıyor. Vali’ye tepki gösteren halkın üzerine gaz bombaları atılmış, müdahale edilmiştir” denildi. KESK açıklamasında, “Trajedi ihmaller yüzünden büyüyebilir. Kaybedecek bir saniyemiz bile yoktur. Kaybedilen her an kaybedilen yaşamlardır” dedi.


Okullar 14 Kasım’a kadar tatil


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), deprem nedeniyle Wan’da okulların tatil süresinin bayram sonrasına kadar uzatıldığını ve ders başının 14 Kasım’da yapılacağını açıkladı. MEB, Wan’da yaşanan deprem sonrasında okulların tatil edilmesine ilişkin açıklama yaptı. Yazılı olarak yapılan açıklamada, MEB Bakanı Ömer Dinçer’in, okulların açılacağı tarihle Kurban Bayramı tatilinin birbirine yakın olmasının göz önüne alınarak, eğitimin etkinliğini sağlamak amacıyla okulların tatil süresinin uzatıldığını açıkladığı kaydedildi. Buna göre, okullar 14 Kasım 2011’de yeniden eğitim öğretime açılacak.

Hiç yorum yok: