9 Ekim 2011 Pazar

PYD Lideri Salih Müslüm: Temo Suikastı Karanlık Bir Olay

Suriye’de en büyük Kürt partisi olan PYD lideri ve aynı zamanda iç muhalefeti temsil eden Ulusal Koordinasyon Başkan Yardımcısı Salih Müslüm, Cuma günü Batı Kürdistan’ın Qamişlo kentinde Meşaal Temo’ya yapılan suikastın karanlık bir olay olduğunu belirtti. Müslüm, amacın Kürtleri kanlı çatışmaların içine çekmek olduğunu söyledi.

İstanbul’da kurulan ve Batılı güçler ile Türkiye’nin desteklediği Ulusal Konsey’in Kürt üyesi Meşaal Temo, 7 Ekim Cuma günü Qamişlo’daki evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Bu saldırıyı ABD, AB, Fransa ve birçok batılı ülke kınayarak, Beşar El Esad rejiminin gitmesini istedi. Cumartesi günü Qamişlo’da yapılan cenaze törenine 50 bin kadar kişi katıldı. Devlet güçlerinin törene saldırısı sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

ANF’ye konuşan PYD lideri Salih Müslüm, Meşaal Temo’nun ailesi ve Kürt halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Bu saldırının Kürtleri çok etkilediğini ifade eden Salih, “Bizim düşündüğümüze göre Kürtlerin bugüne kadarki duruşu bazı tarafların hoşuna gitmiyor” diyerek suikastın arkasında karanlık güçlerin olduğuna işaret etti.

KÜRT HAREKETİNİN DURUŞU BAZILARINI RAHATSIZ ETTİ


15 Mart’tan bu yana Suriye’de devam eden ayaklanmalarda BM’ye göre 2900’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Batı Kürdistan’da ise ayaklanmanın başından beri barışçıl eylemler durmadı ancak Suriye’nin diğer yerlerinde olduğu kanlı olaylar yaşanmadı. Müslüm, “Bu da Kürt hareketinin barışçıl politikalarından kaynaklıydı” dedi.

Bu durumun bazılarını hoşuna gitmediğini kaydeden Müslüm, “Kürtleri akıllı davranışı, hükümete karşı isteklerde bulunmasından rahatsız olanlar var” diye konuştu. “Onlar Kürt halkının bazı yerlere çekmek istiyorlardı. Kendi politikalarına, Müslüman Kardeşlerin hizmetine sokmak istiyorlardı, ancak bunda pek başarılı olamadılar. Bizim tahminimize göre, bu politikalarına başarılı olmayan taraflar Kürt halkını kanlı bir çatışma içine çekmek için bu suikastı yaptılar” dedi.

TÜRKİYE’NİN PARMAĞI OLABİLİR


Batılı güçler suikastten Esad rejimini sorumlu tuttu. Müslüm de “Devleti bir bütün olarak düşünmek yanlıştır. Devletin için de bazı taraflar var ve devlet içinde de Kürtleri kanlı bir sürece çekmek isteyenler olabilir” derken, üç ihtimalden bahsetti: “Devlet içindeki bazı kesimler, El Kaide gibi dinci kesimler ya da Türkiye’nin parmağı olabilir.”

Türk hükümetinin Kürt politikasına dikkat çeken Müslüm, AKP’nin Suriye’deki muhalefetle hareket etmesindeki şartları arasında da Kürtlerin kazanım elde etmemesinin yer aldığına işaret etti. Türk devletinin son yıllık Suriye ile ilişkilerinde bu ülkeye yerleştirdiği bazı odakların olduğuna dikkat çeken PYD lideri, Temo suikasti için “Karanlık bir olay” dedi.

İstanbul’da oluşturulan Ulusal Konsey’e de dikkat çeken Müslüm, bu oluşumun tabanının olmadığını, Temo’nun kurduğu Gelecek Akımı’nın da bir tabanı olmadığını belirtti. Müslüm, ancak ölümünün hem parti hem de halk olarak kendilerini çok etkilediğini vurguladı.

Suriye’ye dış müdahalelere de karşı olduklarını ifade eden Müslüm, Türkiye’nin olası askeri müdahalesine tepkilerinin olacağını dile getirdi.

İÇ MUHALEFET: ULUSAL KOORDİNASYON


İstanbul’a kurulan ve batlı güçlerin destek verdiği Ulusal Koalisyon’un dışında bir de içerde kurulan bir Ulusal Koordinasyon var. Bu koordinasyon Eylül ayında kongrelerini yaparak meclislerini oluşturdu ve 6 Ekim’de de 26 kişilik koordinasyon yönetimini belirledi. Koordinasyonun başına avukat Hasan Abdul Azim seçilirken, PYD lideri Salih Müslüm de başkan yardımcısı oldu.

Müslüm, koordinasyonun 4’ü Kürt partisi olmak üzere 15 partiden oluştuğunu ve geniş bir halk tabanının olduğunu söyledi. “Biz halkı temsil ediyoruz ve bir dış müdahaleyi kabul etmiyoruz” diyen Müslüm, koordinasyonda yer alan diğer Kürt partilerinin El Parti, Suriye Demokratik Kürt Partisi ve Kürt Sol Parti olduğunu söyledi. Araplardan 5-6 partinin yer aldığını belirten Müslüm, ayrıca sol Marksist akım ile diğer sol grupların da bu koordinasyonda temsil bulduğunu kaydetti.

KOORDİNASYON KÜRT HAKLARINI TANIYOR

Müslüm, “Bunlar Kürtlerin haklarını tanıyorlar, bir ulus olarak kabul ediyor ve Anayasa’ca tanınmasını istiyorlar” dedi. Şu anki Esad rejimi ile bir ilişkilerinin olmadığını ifade ede Müslüm, rejimle diyalogun başlaması için temel şartlarını şöyle sıraladı: Tüm askerler ve istihbarat birimlerinin şehirlerden çekilmesi, tutukluların serbest bırakılması ve barışçıl gösterilere izin verilmesi.

“Aksi halde diyalog mümkün değil” diyen Müslüm, “Çok geniş bir halk kesimi arkamızda olduğu için devlet üzerimize pek fazla gelemiyor” diye ekledi. Müslüm, koordinasyon yönetim kurulunun 3 üyesinin şu an tutuklu olduğuna da dikkat çekerken, “Hiçbir zaman devletle uzlaşı içinde olmadık” dedi.

BATILILAR SİYASAL İSLAMI GETİRMEK İSTİYOR


Batılı güçlerin kendi istedikleri rejimi getirmek için “Ulusal Konsey”i desteklediklerini ifade eden PYD lideri, “Siyasal islamı getirmek istiyorlar biz de kabul etmiyoruz” dedi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: