4 Ekim 2011 Salı

Operasyonlar 'Siyasetten Çekilmemiz' İçin Yapılıyor

Kürt siyasetçilere yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyonlara tepki gösteren BDP Diyarbakır İl Başkanı M. Ali Aydın, operasyonlarla "Siyasetten çekilin" baskısı yapıldığını söyledi. Tutuklamalara karşı tek bir adım dahi geri atmayacaklarını belirten Aydın, "Direnişe devam" dedi.

BDP Diyarbakır İl Örgütü, aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu Kürt siyasetçilere yönelik gözaltı ve tutuklama furyasını protesto etti. BDP İl binası önünde düzenlenen açıklamaya, BDP'li ilçe belediye başkanları, il ve ilçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve ESP Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Karakaya'nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

BDP Diyarbakır İl Başkanı M. Ali Aydın, Türkiye siyasi tarihine kara bir leke olarak girecek bir süreçten geçtiklerini işaret ederek, "Demokrasi, hukuk ve evrensel değerlere sığmayan siyasi operasyonlar devam ediyor" dedi. "Bir halkın demokratik siyaset yapma azmine saldırı, utanç vericidir" diyen Aydın, son 3 haftada dört belediye başkanlarının tutuklandığını dile getirdi. Aydın, "Demokrasi tarihinde görülmedik bir biçimde Kürtler gözaltına alınıyor. Hukukçular bu hukuksuzlukları görmeli. Son sürece hangi açıdan bakılırsa bakılsın, faşizmin pratik uygulamasıdır" dedi.

‘SİYASETTEN ÇEKİLİN BASKISI YAPILIYOR’

"İş çığırından çıkmıştır" diyen Aydın, "Eskiden parti kapatmalar vardı; ama şimdi parti kapatmak kadar arkadaşlarımız gözaltına alınıyor. 'Siyaseten çekilin' baskısı yapılıyor. Şu iyi bilinmeli ki Kürt halkı iradesine sahip çıkacaktır. 70'lik annelere, dedelere de kalsa bu mücadele devam edecektir. Bu süreçlere karşı göğsümüzü gere gere direnmeye devam edeceğiz" diye konuştu. Aydın, çözüm için Öcalan ile müzakerelerin sürdürülmesi, askeri ve siyasi operasyonların durdurulması ve tutuklanan Kürt siyasetçilerin serbest bırakılmasını istedi.

OPERASYONLARLA UYANDIK

BDP İstanbul İl Örgütü, İstanbul'da sabah saatlerinde gerçekleşen PM üyeleri, İl ve İlçe yöneticilerinin gözaltına alındığı "KCK" adı altında yapılan operasyona Beyoğlu'nda bulunan İl binası önünde yaptığı açıklama ile tepki gösterdi. Protesto eylemine BDP PM üyeleri Şamil Altan, Ayla Yıldırım ve Medeni Kırıcı'nın yansı sıra EMEP, ESP, ÖDP, 78'liler Federasyonu ve Türkiye Barış Meclisi gibi siyasi parti ve oluşumların temsilcileri de katılarak destek verdi. "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganının atıldığı eylemde açıklama yapan BDP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Çalışçı, İstanbul'da da aralarında BDP PM üyeleri, il yöneticileri, ilçe başkanları ve Kürtlere ait kurum yöneticilerinin de bulunduğu Kürt yöneticileri hedef alan operasyonlarla güne uyandıklarını söyledi.

"Hukuk dışı" olarak nitelendirdiği operasyonları şiddetle kınadıklarını söyleyen Çalışçı, operasyonların sorumlusunun ise, her konuşmalarında partilerini hedef gösteren AKP Hükümeti kurmayları ve Başbakan Erdoğan'ın kendisi olduğunu söyledi. AKP'nin kendisi için "dikensiz gül bahçesi" yaratmak istediğini ifade eden Çalışçı, "BDP ve Blok milletvekillerinin 1 Ekim de Meclis' e giderek yemin ettikleri bir süreçte bu operasyonun yapılmış olmasını partimize karşı bir provokasyon olarak değerlendiriyoruz. BDP milletvekillerinin Meclis'e dönmeleri toplumun tüm kesimlerinde demokratik siyasetin önünün açılacağı, Kürt sorununun demokratik çözümü noktasında büyük bir umut yaratmışken, bu operasyonların yapılmış olmasının demokratik siyaset kanallarının kapatılmasına yönelik bir provokasyon ve Meclis de halkın iradesinin temsiline yönelik bir tahammülsüzlük olarak görmekteyiz" dedi.

‘GEMLİK YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENMEK İSTENİYOR’

Operasyonun amacının ise, "Türkiye'deki sol, sosyalist ve tüm muhalif kesimlerle yapılacak olan Demokratik Kongre'ye ve TUHAD-FED tarafından düzenlenen tecride karşı Gemlik'e yapılacak olan 'Barış Yürüyüşü' olduğunu" belirten Çalışçı, yapılan operasyonların hedefine ulaşmayacağını ve mücadelelerini tüm kararlılıklarıyla sürdüreceklerini söyledi. Kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan Çalışçı, Kürt siyasetçilerin gözaltı işlemlerinin ardından çıkartılacakları Adliye önünde Kürt siyasetçilere destek vermeye çağırdı. Protesto eylemi basın açıklamasının ardından "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile sonlandırıldı.

GÖZALTINA ALINANLARIN İSİMLERİ

Diyarbakır'da gözaltına alınanlardan 21 kişin isimleri şöyle: Derik Belediye Başkanı ve DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Çağlar Demirel, Eski BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Erkan Pişkin, Amed Kent Meclisi Sözcüsü Zübeyde Zümrüt, BDP Kadın Meclisi'nden Fatma Kaşan, BDP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Mehmet Aksünger, İl yöneticileri Ahmet İlan, Nesip Gültekin, Mehmet Güzel, Burhan Karakoç ile eski İl Yöneticisi Resul Erkaplan, Dr. İlhan Diken, Abdurahim Sertbaş, Bağlar Belediye Meclis Üyesi Ali Alkan, BDP üyeleri Ahmet Yerlikaya, Necla Korkmaz, Büyükşehir Belediyesi çalışanı Gafur Şen, BDP çalışanı Atilla Koca, Mehmet Ermiş, Serdest Tan, Azadiya Welat Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni ve gazetenin yazarı Tayyip Temel ve ismi öğrenilemeyen 2 kişi.

Ergani İlçesi'nde de gözaltına alınan ve isimleri öğrenilen 5 kişinin isimleri ise şunlar; İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Kınık, Ergani eski İlçe Başkanı Mehmet Duman, Şemsettin Kaplan, Arif Aslan ve Ali Aslan.

Hiç yorum yok: