12 Ekim 2011 Çarşamba

Meşaal Temo Suikastinde 4 Türk Yakalandı


Suriye’de Kürt muhalif Meşal Temo’nun öldürülmesiyle ilgili dört Türk’ün gözaltına alındığı açıklandı.

Kürt muhalif lider Meşal Temo’nun suikast sonucu yaşamını yitirmesi üzerindeki perde giderek aralanıyor. İlk günden itibaren dillendirilen ‘suikastin arkasında Türkiye var’ iddiası her geçen gün kuvvetleniyor. Suriye devlet güçleri, Temo’yu öldürdükleri gerekçesiyle aralarında dört Türk’ün de bulunduğu 11 kişiyi gözaltına aldı. Suriye ordusundan ayrılıp ‘Özgür Suriye Ordusu’nu kuran askerlerin komutanı olduğunu açıklayan Riyad el Esad, Türkiye korumasında olduğu ve Suriye içerisinde suikastlere hazırlandığını açıkladı.

Suriye’de Esad karşıtı muhaliflerin içinde yer alan Kürt Gelecek Partisi’nin lideri Meşal Temo, geçtiğimiz Cuma günü uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmişti. Temo’nun neden öldürüldüğü konusunda çeşitli spekülasyonlar var. Ancak en önemlisi, Suriye’deki Kürtlerin Esad karşıtı gösterilerde daha fazla yer alması için Temo’nun öldürüldüğüydü. Suriye’deki en büyük Kürt partisi PYD, Kürtlerin bir komplonun içine çekilmek istendiğine dikkat çekmişti. PYD’nin dikkat çektiği bir nokta ise suikastin arkasında Türkiye’nin olabileceğiydi. PYD’nin altını çizdiği noktalar dün ortaya çıktı. Zira ilk günden itibaren Suriyeli muhaliflere kucak açan ancak Kürtleri bir türlü ikna edemeyen Türkiye’nin, Kürtleri rejime karşı kışkırtmak için Temo’yu öldürttüğü ortaya çıkıyor. Suriye basını, Suriye devlet güçlerinin, Temo’yu öldürdükleri gerekçesiyle aralarında dört Türk’ün de bulunduğu 11 kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.

Qamişlo’da gözaltına alındılar

 
Syrianow adlı internet sitesi, Suriye’nin kuzeyindeki Qamişlo kentinde yakalanan 11 kişiden 4’ünün Türk, 1’inin Iraklı, 6’sının da Suriyeli olduğunu bildirdi.


Beyrut’ta sürgünde yaşayan Ulusal Blok üyesi Suriyeli muhalif Şekib el Cebri’nin Twitter’dan yaptığı açıklamada, suikastin arkasında Türk güvenlik güçlerinin olduğunu söyledi.


Bu arada Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Temo’nun dış müdahaleyi reddettiği için terörist gruplar tarafından öldürüldüğünü öne sürdü.

Türkiye himayesinde suikast planları

 
Öte yandan denetimi altına alamadığı Hüseyin Harmuşi’yi Suriye’ye teslim eden Türkiye’nin bu kez de Riyad el Esad’ı hazırladığı ortaya çıktı. Suriye ordusunda Albay iken ordudan ayrılan ve Türkiye’ye sığınan el Esad, İngiliz Independent gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye korumasında olduğunu ve Esad rejimini devirmek için gerilla tipi saldırılar ve suikastler planladığını söyledi.


Albay el Esad, Independent’a verdiği mülakatta, “Bizi tepki göstermeye zorladılar. Suriye içinde örgütlenmiş haldeyiz. Bizler askeriz ve çalışıyoruz. Gücümüz yavaş yavaş artıyor” diyor.Albay el Esad, Suriye ve Türkiye arasında gidip gelen aracılar sayesinde Suriye’deki subaylarla eşgüdüm halinde olduklarını belirtiyor.



Albay el Esad, stratejisini güvenlik yetkililerine karşı gerilla tipi saldırılar ve suikastlerin oluşturduğunu söylüyor.

Hiç yorum yok: