11 Ekim 2011 Salı

Kürtlere Tecrit Dayatıldı

Türk devleti, sıkıyönetim uygulayarak Kürtlerin Gemlik Yürüyüşü’nü durdurdu. Kürt kentlerini ablukaya alarak terör estiren devlet güçleri, çıkışları engelledi, araçları bağladı, kitlelere saldırdı.


2,5 ayı aşkındır KCK Önderi Öcalan üzerindeki tecridi sürdüren AKP Hükümeti, Kürtlerin Gemlik’e yapmak istediği yürüyüşe de engel çıkardı. Daha kent çıkışlarında arabaları durduran polis, binlerce Kürt’ün Gemlik’e girişini engelledi, araçlara el koydu. Amed’de „Ben devletim“ diyen polis, Kışanak’ın üzerine araç sürdü, Baluken’i darp etti. Birçok araca ise para cezası kesildi ve el konuldu. Engelleme ve tehditlere rağmen halk,  bulundukları illerde komployu ve polis terörünü protesto etti. Bursa’da ise tam anlamıyla OHAL uygulanması yaşandı. Giriş-çıkışlar kapatıldı, abluka altındaki Gemlik’e Kürtler sokulmadı.

Öcalan üzerindeki 70 günü aşan tecridin kaldırılması ve Öcalan’ın güvenlik, sağlık ve özgürlük koşullarının sağlanması için “Öcalan’a Özgürlük” şiarıyla İstanbul, İzmir, Manisa, Amed, Dersim, Hakkari, Siirt, Batman, Mardin, Urfa, Iğdır, Muş ve Ağrı’dan yola çıkan onbinlerce kişi polis ve jandarma tarafından engellendi. Polis, eylem için yola çıkılacak tüm kentlerin girişlerine barikatlar kurdu. Araçları durduran polis ve askerler geçişlere izin vermedi. Gemlik’e gitmek isteyen onbinlerce kişi protesto gösterileriyle hem tecridi hem uygulamaları kınadı.

AMED: Amed’den yola çıkan binlerce kişi, Beşyüzevler mevkiinde durduruldu. Engellemeyi protesto eden binlerce kişi yolu trafiğe kapattı. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın açıklama yaptığı sırada, polis tazyikli su ve gaz bombaları ile halka saldırdı. Öfkesini gizleme gereği duymayan polis, TOMA aracını Kışanak’ın üzerine sürdü. Kışanak son anda yanındakilerin çekmesiyle ezilmekten kurtuldu. Öfkeye kapılan halk TOMA araçları ile polisi taş yağmuruna tuttu. Emniyet yetkilileri ile görüşen Kışanak da, TOMA’yı üzerine süren polisin yaka numarısını istedi, ancak bu talebi kabul edilmedi. Kışanak, „Bilinçli ve kasıtla olarak beni öldürmeye çalıştı“ dediği polisten davacı olacağını söyledi. Yapılana tepki gösteren Bingöl Milletvekili İdris Baluken de „ben devletim“ diyen bir polis tarafından darp edildi. Baluken’in gözlüğü kırıldı. Bu sırada gruptan 3 kişi gözaltına alındı, biri de fenalaştığı için hastaneye kaldırıldı.

Amed’deki polis terörüne ilişkin basına açıklama yapan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Bu ülkede tüm illerde bugün itibariyle bir olağanüstü hal uygulanmaktadır. İçişleri Bakanlığı’nın ve hükümetin talimatıyla tüm valiler tüm kentlerde ve tüm ilçelerde giriş çıkışları yasaklayan bir karar almıştır. Bunun adı tüm ülkede olağanüstü hal ya da sıkıyönetim uygulamaktır. Yurttaşların seyahat etme, tepkisini dile getirme, görüşlerini açıklama ve demokratik mücadeleye katkı sağlamak amacıyla her türlü eylem ve etkinliğin faşizan bir tutumla terörize eden bir hükümet ile karşı karşıyayız” şeklinde tepki gösterdi.

SİİRT: Siirt’ten yola çıkan 2 otobüs polis tarafından engellendi. Otobüslerde Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ve Eruh Belediye Başkanı Melih Oktayı da bulunuyordu. Kurtalan’da yola çıkan bir otobüs ise, ilçe çıkışında polisler tarafından durdurularak valiliğin talimatı bulunduğu ve geçişlerine izin verilmedi.

ŞIRNAK: Şırnak, İdil, Silopi ve Cizre’den yola çıkan yurttaşlar da polis tarafından engellendi. Eylemciler arasında bulunan BDP Milletvekili Hasip Kaplan, yasağa tepki gösterdi. Yasaklamayı protesto için İpek yolu trafiğe kapatıldı.

DERSİM: Dersim’den kent merkezine gelen araçlar, trafik polislerinin engeline takıldı. Elazığ‘dan Dersim’e giden otobüsün kent merkezine girdiği takdirde bağlanacağı uyarısında bulunan trafik polislerinin otobüsü geri çevirdiği belirtildi. Karar BDP binası önünde protesto edildi.

BATMAN: Batman’da da engellemeler yaşandı. Yüzlerce yurttaş, sloganlar eşliğinde araçlarla yola çıkarken şehir çıkışında polis engeliyle karşılaştı.

MARDİN: Mardin’in Kızıltepe, Derik, Nusaybin ve Mazıdağı ilçelerinden Gemlik Yürüyüşü için yola çıkan yurttaşlar, ilçelerin çıkışında kurulan arama noktalarından geri çevrildi.

URFA: Suruç, Viranşehir, Ceylanpınar, Siverek, Hilvan, Bozova, Halfeti ve Birecik ilçelerinden yürüyüşe katılacakları taşıyacak otobüsler kente sokulmadı. Kürtler yasağı burada da bulundukları yerde yürüyüş yaparak kınadı.

ADIYAMAN: BDP İl binası önünden hareket eden araç kalkıştan bir kaç dakika sonra polis tarafından durduruldu. Araçta bulunanların kimliklerini toplayarak GBT kontrolünü yapan polis, araca da el koydu. Bunun üzerine BDP önünde basın açıklaması yapıldı.

MALATYA: Buradan yola çıkanlar Akçadağ’da durduruldu. Israrlara rağmen polisten geçiş izni alamayanlar kent merkezine dönmek zorunda kaldı.

SERHAT: Hakkari, Iğdır, Muş ve Ağrı’dan yola çıkan yurttaşların araçları da durdurularak geçişlerine izin verilmedi. Hakkari konvoyu, Gevaş ile Tatvan ilçesi arasında bulunan Balaban Jandarma Komutanlığı’nda durduruldu. Uzun süre burada oturma eylemi yapan konvoydakiler, izin verilmeyince geri dönmek zorunda kaldı. Iğdır’dan yola çıkan konvoy da Suveren Jandarma Karakolu’nda durdurularak geçişlerine izin verilmedi. Ağrı ve ilçelerinden çıkan konvoy da polis barikatı ile durduruldu. Muş’ta bir araya gelerek yola çıkacak olan yurttaşlar ise bulundukları Bulanık, Malazgirt ve Varto ilçe otogarlarından çıkmadan durduruldu.

İSTANBUL: İstanbul’un tüm ilçelerinde belirlenen hareket noktalarına saatler öncesinden yoğun polis gücü yığılarak yürüyüşlere izin verilmedi. Gemlik’e gitmek üzere kiralanan otobüs şoförlerinin bir kısmı polisler tarafından gözaltına alınırken, diğer arabalara ise çeşitli gerekçelerle trafik cezaları kesildi.

İZMİR: Burada da yüzlerce kişi önceki gece yola çıkmak için BDP önünde toplandı. Ancak Gemlik’e gidecek araçlar polis tarafından bağlandı. Kentin çıkışları da tutularak, halkın gidişine izin vermedi. Halk, yapılanı BDP önünde oturma eylemi yaparak protesto etti.

MANİSA: Manisa’daki yurttaşlar araçları ile Fevzi Çakmak Mahallesi’nde toplandı. Buradan hareket etmek isteyen yurttaşların önünü kesen polis ve jandarma, Manisa Valiliği’nin talimatı olduğu gerekçesiyle araçların geçişine izin vermedi.

AYDIN: Aydın’dan yola çıkan araçlar da kent çıkışında polisler tarafından engellendi. Valiliğin kararı olduğu gerekçesiyle araçların çıkışına izin verilmemesini BDP Aydın İl Örgütü yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

ADANA: Kentin giriş çıkışları tutuldu. Polis, otobüslerin hareket yerlerini öncede ablukaya alarak, ne otobüslerin yola çıkışına ne de kimsenin araçlara binmesine izin verdi.

SAKARYA: Yürüyüşe katılmak için Sakarya’dan yola çıkmaya hazırlanan 12 üniversite öğrencisi Adapazarı Tren İstasyonu’nda polislerce gözaltına alındı.

Hiç yorum yok: