25 Ekim 2011 Salı

Kürt Halkı Van'da Birleşti

Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin ardından Kürdistan’ın dört parçası ve diasporada Kürtler seferber oldu. Kürtler arası dayanışma ilk kez bu kadar geniş bir şekilde organize oldu. Hewler’den Kürtleri yaşadığı Türkiye’nin batı metropollerine kadar, tonlarca yardım Van’a gönderildi.

Kuzey Kürdistan’daki tüm kent ve ilçelerin yanı sıra Federal Kürdistan Bölgesi, Türkiye metropolleri ve Avrupa’dan geniş bir dayanışma ağı oluşturuldu. Kürtler yaşadıkları her yerde seferber olarak Van halkının yaralarını sarmaya çalışıyor. İlk kez Kürtler arası dayanışma bu denli geniş bir tablo ortaya çıkarıyor.

Yüzlerce insanın hayatını kaybettiği deprem günü bile ırkçı saldırıların yapıldığı bir günde, Kürtler Van’daki kardeşlerini yalnız bırakmadı.

Federal Kürdistan Bölgesi'nde yayın yapan Hawdem Dergisi, halk için yardım kampanyası başlattı. Kampanyaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Kürt halkının yaşanan bu facia karışsında ulusal bir seferberlik ile her dört parçadan Van halkına destek olması istendi.

Şırnak bölgesinde ise BDP’li belediyeler, il ve ilçe örgütleri ile sivil toplum kuruluşları seferberlik ilan etti. Bölgede belediyeler anonslar yaparak yardımlar toplarken, dün akşamdan beri toplanan battaniye, elektrikli soba, odun sobası, yorgan, halı, giyim, yeme ve içme gibi yardımlar öğleden sonra tır ve kamyonlarla Van'a gönderildi. Şırnak merkezde belediyesi bahçesinde, Cizre'de belediyenin yanında kurulan çadırda, Silopi'de Yenişehir Mahallesi'nde, İdil, Uludere ve Beytüşşebap'ta da belediye bahçelerinde yardımlar toplanıyor.

SİİRT’TE TUTSAKLAR DA KAMPANYA BAŞLATTI

Siirt’te Belediyesi bünyesinde kurulan Yardım Masası'na halk yardım yağdırılıyor. Yardım Masası'na şu ana dek 2000 adet battaniye 50 adet soba, yaklaşık 3 ton kuru gıda ile çok sayıda içme suyunu belediye garajına getirirken, yardımlar aralıksız devam ediyor. Burada Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan siyasi tutuklular da kampanyaya destek olmak için yardım topladıkları öğrenildi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde de belediye bünyesinde kampanya başlatıldı. Belediye kendi bütçesinde ayırdığı parayla gıda maddesi, battaniye ve ısınma için soba ve halktan toplanan malzemelerle birlikte Suruç Belediye Başkan Vekili Hülya Demir, yarın araçlarla Van'a doğru yola çıkacak.

Kızıltepe Belediyesi'nin, ilk etapta temel gıda malzemeleri ile 300 kişilik barınma çadırından oluşan yardım konvoyu Van’a ulaştırıldı. Sabah saatlerinden itibaren ise Kızıltepe Belediyesi'ne halkın getirdiği gıda maddeleri, yatak, ilaç, katalitik soba, elektrikli ısıtıcı, battaniye, kilim, çocuk bezi, ayakkabı ve elbiselerden oluşan 3 kamyon ve 2 tır ihtiyaç malzemesi daha yola çıktı.

DİYARBAKIR İLÇELERİNDEN KAMYONLARLA YARDIM GÖNDERİLİYOR

Seferberliğin ilan edildiği Diyarbakır’da kesintisiz yardım toplama ve gönderme devam ederken, Bismil, Lice, Silvan ve Çınar ilçesinde de yoğun yardım çalışmaları yürütülüyor.

Bismil’de belediye tarafından organize edilen ve 24 saatte kriz masasına getirilen yardımlardan 4 TIR, 2 kamyon, 3 kamyonet ve tıbbi malzeme dolusu bir araç Van'a gönderildi. Bismil Belediyesi'nin önünde toplanan yüzlerce kişi ise, depremle ilgili medyadaki ırkçı haberlere tepki gösterdi. Yurttaşlar Van'da yaşamını yitirenler için de dua etti.

Lice Belediyesi öncülüğünde toplanan yardımlar, kamyonlara yüklenerek Van'a doğru yola çıkarıldı. Lice esnafının da yoğun destek verdiği yardımlar, ayrı ayrı paketlenerek, 3 kamyonla Van'a gönderildi.

Silvan Belediyesi, muhtar ve sivil toplum örgütlerinden oluşan deprem kriz masasının çağrılarına halk dünden bu yana yaptıkları yardımlarla cevap verdi. Kriz masası yetkilileri, deprem bölgesine 2 kamyon ve 2 pikap yaşam malzemesi gönderdi. Silvan belediye başkanı Fadıl Erdede, ilçe olarak Van için seferber olduklarını belirterek, “Halkımızı yalnız bırakmayacağız" dedi.

YÜKSEKOVA 6 BİN 100 BATTANİYE GÖNDERDİ

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde başlatılan kampanyada 6 bin 100 adet battaniye ile yüksek miktarda yaşama- malzemesi toplandı. Yüksekova Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Beşer, "Gever halkı dün ve bugün seferberlik ilan etmiştir. Bugün halkımız gün boyu yardım toplamış ve komisyonumuza teslim edilmiştir. Sabahtan toplanan malzemeler belediyemize ait iki kamyon ile halktan temin edilen 5 minibüsle Van'a gönderdik" dedi.

BATMAN KENDİSİNE YARAŞANI YAPIYOR

Batman Belediyesi'nde kurulan kriz merkezine felaket bölgesine ulaştırılması amacıyla yardım malzemeleri akıyor. Belediye Hizmet binası önünde toplanan yardımlar TIR ve kamyon gibi araçlarla bölgeye aktarılıyor. Belediye Başkanvekili Serhat Temel ve meclis üyelerinin bir kısmı deprem bölgesinde gelen yardımları ilgili yerlere ulaştırırken, diğer belediye yöneticileri de Batman'daki yardım çalışmalarını organize ediyor. Batman Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel, Batman halkının gösterdiği dayanışma çabasının insan onuruna yakışır bir desteği ifade ettiğini söyledi.

AKDENİZ BELEDİYESİ DE KAMPANYA BAŞLATTI

Mersin’in Akdeniz Belediyesi de, deprem yaralarını sarmaya çalışan Van halkı için "Deprem Kriz Masası" oluşturdu. Van halkı için 3 ayrı merkezde yardım malzemeleri toplanmaya başlandı. Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk Van'daki mağdur yurttaşların yaralarını acilen sarmak için tüm yurttaşlara duyarlılık çağrısında bulundu.

Hiç yorum yok: