26 Ekim 2011 Çarşamba

Irkçılar Her Yerde Polisle Kolkola

En az 24 askerin yaşamını yitirdiği Çelê (Çukurca) saldırısının ardından ırkçı açıklamaların ardı arkası kesilmedi. İlk önce kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ‘İntikam’ çağrısı yaptı. Ardından da Başbakan Tayyip Erdoğan savaşı durdurun çağrısı yapan BDP’yi hedef göstererek, “Yapılan olayları kınarken PKK’yi ve diğer isim değiştirmek suretiyle ortalarda dolaşanları terör örgütü olarak ilan edemeyenlerin bu sürece olumlu bir katkısı olamaz. Onların ağzına barış ifadesi de yakışmıyor. Barış yaşanır, barış konuşulmaz. Bugün her zamankinden daha fazla birlik ve bütünlük sergilemek durumundayız” dedi. Gül ve Erdoğan’ın açıklamalarının ardından dört bir yanda hem BDP binalarına hem de Kürtlere ırkçılar, saldırdı.

Irkçılarla polis kol kola


BDP’ye yönelik saldırılar İstanbul’da önceki gün, gün boyu sürdü. 6 ilçede ırkçı saldırılar gerçekleşirken, BDP’liler de saldırılar karşısında kendilerini korudu ve yer yer çatışmalar yaşandı. BDP Üsküdar İlçe Örgütü önceki gün ırkçı saldırıya maruz kaldı. Polis ise sadece izlemekle yetindi. Irkçı grupların attıkları taşlar sonucu partinin bütün camları kırılırken, 2 parti görevlisi de linç edilmekten son anda kurtarıldı. Yine Bağcılar İlçe Örgütü de ırkçıların hedefindeydi. Irkçılar parti binasına girmek istedi. Binanın kapısının kapatılması üzerine saldırganlar, bu sefer de Med Kültür-Sanat Merkezi’ne saldırdı. Saldırgan grup, içerisinde çocukların da bulunduğu kültür merkezini bina dışından taş yağmuruna tuttu. Irkçı grubun gösterisine herhangi bir şekilde ses çıkarmayan polis, burada toplanan partililerin üzerine biber gazı sıktı.


Irkçıya değil halka saldırdılar


Esenyurt’ta da ilçe örgütünün önüne gelen ırkçılar, Kürtlere küfür edip, BDP binasına taşlarla saldırdı. Küçükçekmece’de ise, Kürtlerin yoğun yaşadığı mahalleye yürüyüş düzenlemek isteyen ırkçı bir grup, mahallelinin engeliyle karşılaştı. Irkçı grubun yürüyüş yapmasına izin veren polis, kendilerini korumak için barikat kuran Kürtlerin üzerine saldırdı. BDP Bayrampaşa İlçe Örgütü’ne de kalabalık bir ülkücü grup, taşlarla saldırdı. Esnaf saldırının polis kontrolünde gerçekleştiğini söyledi. Irkçı ve ülkücü grupların son birkaç gündür dolup taştığı Beyoğlu’nda ise, Taksim Meydanı’nda gösteri yapan gruplar Tarlabaşı’nda bulunan BDP İstanbul İl Örgütü’ne saldırmak istedi. Ardından da ırkçı grup Sosyalist Demokrasi Partisi’ne (SDP) yöneldi. Ümraniye’de de saldırı vardı. Yaklaşık 20 partilinin bulunduğu BDP ilçe binası, ırkçı bir grup tarafından kundaklanmak istendi. Olaylar nedeniyle Ümraniye İlçe Emniyet Müdürü, BDP’lilere “Grubu tahrik etmeyin” dedi.


Antalya’da da toplanan ırkçı bir grup, polisin gözleri önünde BDP binasını taşladı. BDP yöneticilerinin polis ile görüşme talepleri muhatapsız kalırken, bölgedeki bazı yerel gazetelerin kışkırtıcı yayınlarla grupları provoke ettiği bildirildi.


Kayseri’de ise BDP’li yöneticilerin tehdit edildiği mektup, BDP Kayseri il binasına bırakıldı. Aynı mektubun Hacı Bektaşi Veli Derneği, Emek Partisi ve İşçi Köylü Evi’ne de bırakıldığı öğrenildi.

 
 

Kürt öğrencilere saldırı

Kuzey Kıbrıs’ın Lefkoşa kentinde bulunan Yakın Doğu Üniversitesi’nde Çelê’de yaşamını yitiren askerler için ülkücü öğrenciler üç gün önce eylem yapmıştı. Ülkücülerin, Kürt öğrencilere saldırmasıyla başlayan gerginlik taşlı çatışmaya dönüştü. Yaşanan çatışmanın ardından 21 öğrenci gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan Serdar Kayaalp, Fırat Sandalcı, Talhar Sevim Ceylan, Hamdi Seren İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla sınır dışı edilmişti.


Yaşanan gelişmeler olayla ilgili konuşan öğrenciler, “Dört gündür ülkücüler ile polisler okulun dört bir yanını sararak ve okul içinde dolaşarak adeta Kürt öğrenci avına çıkmış durumdalar” diye konuştu. Can güvenlikleri olmadığı için okula gidemediklerini ifade eeden öğrenciler, Ankara’ya Meclis’e gidip BDP milletvekilleri ile görüşecek.


Özsavunma çağrısı


Kürtlere saldırılar Avrupa’ya da sıçradı. Avrupa’daki saldırılara ilişkin açıklama yapan KON-KURD, tüm Kürtlerle dostlarını kurumlarına en etkili biçimde sahip çıkma ve kendilerini savunmaya çağırdı. Fransa, Almanya, Belçika, İsviçre ve Hollanda’daki bazı Kürt derneklerine de saldıran ırkçı gruplar, Kürt gençlerinin direnişiyle karşılandı. Her iki taraftan da çok sayıda kişi gözaltına alındı.


Irkçı saldırılar Avrupa’nın Hageng, Köln, Hamburg, Amsterdam, Basel Mulhouse kentlerinde gerçekleşti. Saldırılara ilişkin açıklama yapan, KON-KURD, tüm Kürtlerle, dostlarını kurumlarına en etkili biçimde sahip çıkma ve kendilerini savunmaya çağırdı. KON-KURD, Avrupa devletlerinden de, ülkelerindeki Kürt kurumları, esnafları ve tüm Kürtlerin can ve mal güvenliğinin sağlanmasında daha sorumlu davranma ve görevini yapmasını istedi.


ODTÜ’de 1 öğrenci yaralı


Ankara’da ODTÜ’de okuyan Kürt öğrencilere saldıran ırkçı bir grup, bir kişiyi dört yerinden bıçaklayarak, yaraladı. Bu konuda bilgi veren S.A. isimli öğrenci, önlerini kesen 6 kişilik grubun bıçak ve satırlarla, “Allah-u Ekber”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları ile kendilerine saldırdıklarını ifade etti. Can havli içinde kendilerini kampüsün içine attıklarını belirten S.A, ismini vermek istemeyen C.D. isimli öğrencinin sırtından iki, bacağından bir, kolunda bir bıçaklama olmak üzere dört yerinden yaralandığını ve Ankara Dışkapı Hastanesi’ne oradan da Numune Hastanesi’ne sevk edildiğini söyledi.


Saldırıya uğrayan C.D, suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Hiç yorum yok: